Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2009 - Anul XIV, nr. 83 (4069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

Circumferinţa taliei, un indicator al riscului cardiac pentru ambele sexe

Cu cât circumferinţa taliei unei persoane este mai generoasă, cu atât este mai mare riscul declanşării unei crize cardiace, pentru bărbaţii şi femeile de vârstă mijlocie şi de vârsta a treia, potrivit unui studiu publicat în ediţia online a revistei Circulation, informează AFP.

Cercetătorii americani au analizat rezultatele a două studii efectuate în Suedia, pe 36.873 de femei cu vârstele de 48-83 de ani şi pe 43.487 de bărbaţi cu vârstele între 45 - 79 de ani, care au completat un chestionar în care au menţionat înălţimea, greutatea şi circumferinţa taliei.

În timpul perioadei de monitorizare, care a durat şapte ani (ianuarie 1998 - decembrie 2004), 382 de femeile participante la acest studiu au suferit prima lor criză cardiacă, din care 357 au fost spitalizate şi 25 au decedat. În cazul bărbaţilor, 718 au suferit primul lor atac de cord. Dintre aceştia, 679 au fost spitalizaţi şi 39 au decedat.

Analizând răspunsurile voluntarilor, autorii acestui studiu au relevat faptul că 34% dintre femei erau supraponderale şi 10% erau obeze. În cazul bărbaţilor, 46% erau supraponderali şi 10% erau obezi.

"Indiferent de criteriile luate în calcul, indicele mesei corporale sau IMC (greutatea împărţită la pătratul înălţimii) sau circumferinţa taliei, am constatat că o greutate prea mare este întotdeauna legată cu o frecvenţă mai mare a crizelor cardiace", a explicat Emily Levitan de la centrul medical Beth Israel Deaconess din Boston, principalul autor al acestui studiu.

O analiză mai fină a datelor arată că pentru femeile care au un IMC de 25, considerat limita superioară acceptabilă, dar cu o circumferinţă a taliei care depăşeşte cu 10 centimetri dimensiunea medie, atunci riscul de declanşare a unei crize cardiace creşte cu 15%. Femeile care au un IMC de 30 se confruntă cu un risc mai mare cu 18%.

În cazul bărbaţilor, un IMC de 25 şi o circumferinţă a taliei mai mare cu 10 centimetri faţă de medie, riscul declanşării unei crize cardiace creşte cu 16%, iar când IMC-ul este de 30, atunci acest risc creşte cu 18%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circumferinţa taliei, un indicator al riscului cardiac pentru ambele sexe.
 Vizualizări articol: 878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circumferinţa taliei, un indicator al riscului cardiac pentru ambele sexe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei