Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2009 - Anul XIV, nr. 20 (4006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Probleme de sănătate dentară provocate de fumat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu toţii ştim că fumatul dăunează grav sănătăţii. Pe lunga listă a problemelor pe care tutunul le provoacă se regăsesc chestiuni precum halena şi îngălbenirea dinţilor, însă este bine de ştiut că fumatul poate afecta semnificativ şi sănătatea orală, provocând probleme dentare despre care cei mai mulţi dintre noi nici nu au auzit. Este vorba de boli precum cancerul oral, retragerea gingiilor sau alte afecţiuni periodontale.

Tutunul va fi întotdeauna duşmanul dinţilor, în primul rând din punct de vedere estetic. Nicotina şi gudronul din ţigări decolorează dinţii şi plombele, modificând culoarea acestora în galben şi uneori chiar în galben-maroniu. În plus, fumatul este una dintre principalele cauze ale halitozei.

Potrivit statisticilor, 75 la sută dintre persoanele diagnosticate cu cancer sunt fumători, iar aceste date nu fac decât să confirme că fumatul creşte riscul apariţiei acestei boli, mai ales dacă este asociat consumului excesiv de alcool. Cancerul oral poate apărea în orice parte a gurii sau a gâtului şi, cu toate că în cele mai multe cazuri este vindecabilă dacă este diagnosticată în stadiu incipient, boala face totuşi destul de multe victime.

Fumatul creşte semnificativ posibilitatea de apariţie a problemelor gingivale şi favorizează apariţia tartrului dentar. La rândul său, tartrul poate cauza inflamarea gingiilor, o boală cunoscută sub numele de gingivită. În plus, gingiile fumătorilor se îndepărtează de dinţi, permiţând tartrului să se formeze sub linia gingivală. Acest lucru poate duce la erodarea treptată a oaselor din jurul dinţilor, o boală ce este cunoscută sub numele de periodontită şi care reprezintă cauza principală a căderii dinţilor la adulţi.

Fumatul reduce eficienţa lucrărilor stomatologice. Studiile efectuate au demonstrat că există mai multe riscuri ca implanturile dentare să fie respinse de organism dacă pacientul este fumător. Mai mult, fumatul prelungeşte perioada de refacere în urma intervenţiilor chirurgicale stomatologice, în special a extracţiilor, şi limitează eficacitatea cremelor dentare. Din cauza riscului crescut de apariţie a problemelor dentare, fumătorii sunt sfătuiţi să acorde atenţie specială sănătăţii şi igienei orale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Probleme de sănătate dentară provocate de fumat.
 Vizualizări articol: 1052 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Probleme de sănătate dentară provocate de fumat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei