NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
joi, 23 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 119 (8648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6576 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Comuniune în rugăciune la hramul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Straja II

Buchete de bucurii duhovnicești au înseninat astăzi, 21 mai 2024, sufletele celor prezenți la hramul Parohiei Straja II, protopopiatul Rădăuți, atât prin primirea arhiereștii binecuvântări, invitat fiind Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, cât și prin închinarea la un odor de mare preț care va rămâne în visteria locașului de cult, racla cu părticele din moaștele Sfinților Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, pomeniți în această zi.

Prezența sfinților ocrotitori ai bisericii pe meleaguri bucovinene a fost mijlocită prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, încă de vineri, 17 mai, când cinstitele moaște au fost dăruite de Centrul Episcopal de la Stockholm, Suedia, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.

În ziua prăznuirii celor care au descoperit întregii creștinătăți Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos, considerată altar al iubirii și jertfei lui Dumnezeu, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în incinta locașului de cult. Alături de gazda acestui eveniment, pr. dr. Constantin Oprea, parohul bisericii, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte slujitori de la parohiile și mănăstirile din împrejurimi, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, protoiereul Protopopiatului Rădăuți, pr. Ionel Constantin Maloș, arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al eparhiei, dar și arhim. Serafim Bodnar, duhovnic al Mănăstirii „Dimitrie Cantemir ”– Huși.

Prin cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Macarie a evocat puterea nemărginită a Sfintei și de viață dătătoarei Cruci și ajutorul extraordinar resimțit de toți cei care se însemnează cu aceasta, și a adus în atenție numeroasele binecuvântări pe care le revarsă Sfinții Împărați Constantin și Elena prin închinarea cu evlavie la cinstitele lor moaște.

„Sfântul Împărat Constantin cel Mare a văzut semnul Crucii în amiaza mare pe cer, iar evlavioasa mamă, Împărăteasă Elena, este cea care a ridicat lemnul cel sfințit cu sângele preacurat al Mântuitorului și L-a înălțat spre întărirea și sfințirea poporului drept măritor. Așadar, numai prin Cruce, ne spun astăzi și în toată vremea Sfinții Împărați Constantin și Elena, putem să ieșim la limanul cel neînviforat. Și sfinții părinți care au dus luptele cele grele și au ieșit biruitori ne spun că atunci când ne este cel mai greu în viață să ne însemnăm cu Sfânta Cruce. Și chiar organele bolnave să le însemnăm cu Sfânta Cruce, mintea noastră, și toate mădularele bolnave, și în mod deosebit inima noastră, fiindcă aici, în inima noastră, Hristos este veșnic înălțat pe Cruce. Scump frate și scumpă soră, când ți-ai pierdut orice speranță și când simți o durere adâncă, provocată de un necaz în familie, sau de o boală, sau de o încercare, atunci să nu uiți că Hristos cel Răstignit și Înviat îți este alături și că El este Înălțat pe Crucea durerii. Și că niciodată nu a părăsit această Cruce din inima ta, este acolo și îți dă putere, îți dă mângâiere și îți dă ajutor. Și nu este singur, este împreună cu Preacurata Sa Maică care, iată, la poalele Crucii a primit atâta alinare, în pofida suferințelor nemărginite pe care le-a îndurat ca mamă. Îți sunt alături toți ucenicii și toate ucenițele Domnului și în mod deosebit îți sunt alături Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei cărora le datorăm că avem o Cruce înălțată de care atârnă toată lumea.”

La final, pr. dr. paroh Constantin Oprea a mulțumit tuturor celor care au binecuvântat ca racla cu părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena să împodobească de acum înainte locașul de cult. Totodată, sfinția sa a mulțumit celor care au contribuit la bucuria acestor zile de hram, soborului slujitor și tuturor credincioșilor. Pentru a exprima recunoștința pentru vizita arhierească, părintele paroh i-a dăruit ierarhului prezent, din partea comunității pe care o păstorește, o icoană cu ocrotitorii bisericii alături de un ștergar țesut în Straja, un ou de struț încondeiat, precum și un dicționar mariologic exhaustiv din literatura teologică românească, apărut la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, volumul Θεοτόκος. Enciclopedie teologică, scrisă de prof. univ. dr. Remus Rus.

Piatra de temelie a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Straja, județul Suceava, a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, iar construcția a fost realizată între anii 2010-2016 în stil clasic moldovenesc, ștefanian, cu sprijinul credincioșilor din Straja și al binefăcătorilor din împrejurimi.

Biserica este construită pe o fundație solidă din fier-beton și este înălțată în întregime din lemn, având la demisol paraclisul închinat Acoperământului Maicii Domnului. Acoperișul bisericii a fost realizat din tablă de cupru, crucile de pe turle au fost aduse de la Kiev, iar catapeteasma și mobilierul interior au fost executate la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Noua parohie din jurul bisericii a fost înființată în anul 2016 prin decizia Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar paroh al acestei comunități a fost numit pr. Constantin Oprea.

Biserica a fost sfințită la data de 21 februarie 2016. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Paraclisul Bisericii Straja II a primit veșmântul luminos al sfințirii în ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, 1 octombrie 2023, prin slujba săvârșită de trei ierarhi ai Bisericii noastre, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop al Daciei Felix, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Irina URSACHI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comuniune în rugăciune la hramul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Straja II.
 Vizualizări articol: 341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comuniune în rugăciune la hramul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Straja II0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei