NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
joi, 23 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 119 (8648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6576 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Public Speaking Competition

Eleva Giulia Chiriac, premiată la Londra pentru un discurs inspirat din povestea sa de viață

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu o săptămână, la Royal Institution din Londra, o adolescentă de 18 ani din Suceava impresiona prin calitățile sale oratorice juriul din finala celui mai prestigios concurs internațional de discurs public în limba engleză, The International Public Speaking Competition.

Pentru prestația sa, Giulia Chiriac, reprezentanta României și elevă a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava, a fost recompensată cu premiul al II-lea, un rezultat deosebit de valoros, care o propulsează pe Giulia pe lista scurtă a celor mai talentați tineri vorbitori din întreaga lume.

„Semifinala de la Londra a adus împreună 36 de elevi, dintre care șase s-au calificat în finala concursului, reprezentanți din Noua Zeelandă, Franța, Danemarca, Hong Kong, Anglia&Țara Galilor și România.

Am fost onorată să mă aflu acolo, în clădirea în care a vorbit și Winston Churchill, să întâlnesc atâția concurenți foarte buni din toate părțile lumii. A fost copleșitor, dar și măgulitor în egală măsură. 

De asemenea, ceea ce am remarcat a fost nivelul înalt de pregătire al celorlalți elevi, sunt vorbitori foarte talentați cu care am avut plăcerea să trăiesc această experiență. O experiență care a însemnat, pe lângă concurs, și prietenie, susținere, conexiuni, schimb cultural, activități extra. Am fost înconjurată în tot acest timp de oameni foarte bine pregătiți, de oameni remarcabili, care te determină, te motivează să progresezi, să fii mai bun”, a mărturisit Giulia, la câteva zile de la întoarcerea din competiție.

 

Povestea personală, inspirație pentru discursul din finală

Inspirație pentru discursul din marea finală, expunere care trebuia circumscrisă temei „There is nothing either good or bad but thinking makes it so”, a fost chiar povestea sa de viață.

„Pack your bags, we`re moving to Romania” și-a început eleva expunerea de trei minute. 

Giulia a crescut în Anglia de la o vârstă fragedă, în urmă cu cinci ani familia fiind nevoită să revină în România, pas care a pus-o pe adolescenta de 14 ani în fața unei tranziții sinuoase, a unei adaptări la o societate și la un sistem educațional diferit.

Expunerea a fost conturată în jurul acestei schimbări majore, marcată de semne de întrebare, neîncredere, necunoscute, traversată cu bine însă în cele din urmă.

Cu aplomb, siguranță, fluență, tehnici nonverbale, Giulia și-a construit abil argumentele, a fost ancorată în fiecare frază, „ajutată” fiind de engleza sa impecabilă.

Finala a fost transmisă live, profesorii, colegii și familia urmărind-o cu sufletul la gură.

Dana Postolache, profesoara care a pregătit-o pentru competiție, a subliniat că „este o mare onoare să fii unul dintre cele două nume menționate public (n.r. Premiul I – The winner și Premiul II - The runner up) dintr-un milion, câte au fost la faza de început a concursului. Giulia este un copil foarte talentat, cu o înclinație deosebită pentru limbi, cu o inteligență lingvistică ieșită din comun.

Serioasă și profundă, mai puțin frivolă, mai puțin superficială, are toate calitățile să meargă în continuare spre succes. Felul cum a reușit Giulia să pună în scenă povestea ei e uluitor, a <jucat> un discurs, a fost în formă maximă”. 

Cât despre juriu, potrivit prof. Postolache, acesta a fost alcătuit din „personalități din zona lingvistică, din zona de business, personalități din cadrul unor universități reputate, o parte din ei și foști membri ESU (English Speacking Union), cea mai mare asociație a vorbitorilor de limbă engleză din lume, cu filiale în toate țările”.

În evaluarea competitorilor, jurații au avut în vedere conținutul discursului (profunzimea ideilor, coerența lor, cursivitate), calitățile oratorice, prezentarea, tehnici nonverbale, limbajul, impresia artistică etc.

Dincolo de competiția de discurs public la cel mai înalt standard, de premiile adjudecate, evenimentul de la Londra îi pune pe tineri în fața unor experiențe și a unor oameni deosebit de valoroși, în fața unor oportunități viitoare de mare preț.

„Este genul de experiență cu care nu te întâlnești în viață la orice pas. Cred că cel mai important e faptul că elevii intră într-o anumită comunitate de oameni de o calitate deosebită, își fac niște conexiuni, au un anumit tip de interacțiuni. Acești oameni care, fără să-ți dai seama, mișcă ceva în interiorul tău, contribuie la dezvoltarea acestor elevi, la parteneriate viitoare”, a conchis Dana Postolache.

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eleva Giulia Chiriac, premiată la Londra pentru un discurs inspirat din povestea sa de viață.
 Vizualizări articol: 2567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
Eleva Giulia Chiriac, premiată la Londra pentru un discurs inspirat din povestea sa de viață4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei