Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 198 (8115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Promoția 1985 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu s-a reunit la Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț a găzduit reuniunea promoției 1985 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Episcop Antonie în Biserica „Sfântul Gheorghe” a așezării monahale.

 

Absolvenții promoției 1981-1985 ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu (vechiul Institut Teologic de Grad Universitar din Sibiu), s-au reunit luni, 22 august 2022, la Mănăstirea Voroneț din Gura Humorului, județul Suceava. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, alături de un sobor de preoți și diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a fost întâmpinat în fața Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a străvechii așezări monahale ctitorită de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Preasfințiul Antonie a îngenuncheat la mormântul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul din pronaosul locașului de închinăciune. Într-o atmosferă duhovnicească de pace și de bucurie, Episcopul de Bălți a slujit Sfânta Liturghie împreună cu o parte dintre preoții care acum 37 de ani au finalizat studiile de licență la Facultatea de Teologie din Sibiu. Răspunsurile la strană au fost oferite de către monahiile Mănăstirii Voroneț, dirijate de stavrofora Gabriela Platon, stareța așezării monahale. La slujbă au mai participat și doamnele preotese ale părinților adunați în locașul de închinăciune ca să mulțumească lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, dar și pentru a se ruga pentru dascălii și colegii mutați în lumea veșniciei. Preasfințitul Părinte Antonie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru că a binecuvântat să slujească în biserica Mănăstirii Voroneț și i-a felicitat pe slujitorii Sfântului Altar pentru inițiativa de a se revedea după aproape patru decenii de la terminarea facultății. În același timp, a oferit stavroforei Gabriela Platon o candelă care să ardă pentru unitatea neamului românesc. „Mă bucur împreună cu frățiile voastre la acest moment de revedere! Să păstrați această rânduială frumoasă! Tot ceea ce ați citit de-a lungul timpului despre preoție, să vă străduiți să împliniți mai departe. Mă voi ruga pentru frățiile voastre și vă îndemn să mă pomeniți în rugăciune. Este importantă rugăciunea, pentru că tot ajutorul și toată darea cea bună vin de la Dumnezeu”, s-a exprimat Episcopul de Bălți.

 

„Voronețul pentru mine rămâne un loc sacru”

Stavrofora Gabriela Platon a mulțumit Preasfinției Sale pentru candela oferită și pentru rugăciunile săvârșite în Sfântul Altar în care a slujit Sfântul Daniil Sihastrul și mulți alți cuvioși timp de 350 de ani: „Pereții acestei biserici sunt impregnați de rugăciunile de zi și de noapte care s-au înălțat aici. După o pauză de 206 ani, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu, alături de câteva ucenițe, a reînviat această așezare monahală cu valoare inestimabilă pentru spiritualitatea românească”. Părintele Viorel Ioan Vârlan, de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava, organizatorul întrevederii, a mulțumit Părintelui Episcop Antonie pentru slujire, maicii starețe Gabriela pentru că a găzduit întâlnirea și tuturor colegilor pentru că au răspuns invitației. După ce a făcut referire la momentele grele prin care a trecut Moldova, a remarcat următoarele: „Voronețul, pentru mine, rămâne un loc sacru și binecuvântat, datorită ctitorilor și urmașilor vrednici”. La mormântul stavroforei Irina s-a oficiat slujba Parastasului atât pentru întâia stareță a Voronețului, cât și pentru profesorii și absolvenții promoției 1985. Oaspeții au avut parte la final de o scurtă prezentare a picturii exterioare a Mănăstirii Voroneț.

Constantin Ciofu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Promoția 1985 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu s-a reunit la Mănăstirea Voroneț.
 Vizualizări articol: 1401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Promoția 1985 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu s-a reunit la Mănăstirea Voroneț5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei