Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 198 (8115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Investiție în educație

Cel mai mare cămin studențesc din România va fi construit la Suceava

Miercuri, 24 August 2022 (21:05:00)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri a fost semnat la Suceava contractul de proiectare și execuție a celui mai mare cămin studențesc din țară, cu o capacitate de peste 800 de locuri de cazare, o mulțime de facilități și toate dotările necesare.

Semnarea contractului, cu firma Simion Tehnoconstruct, a avut loc la Palatul Administrativ, în Sala Unirii, în prezența premierului României, Nicolae Ciucă, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, și a  directorului general al CNI, Manuela Irina Pătrășcoiu, reprezentanți ai beneficiarului – USV, precum și a numeroase oficialități locale și județene.

„Bucurie mare – căminul studențesc cu trei corpuri de clădire, în valoare de 155 de milioane de lei (31 de milioane de euro) care va deservi Universitatea Suceava, se construiește în campusul de la Moara. Acesta va asigura studenților 826 de locuri de cazare”, a spus președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Reprezentantul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prorectorul Mihai Dimian, a subliniat faptul că este o investiție majoră în învățământul superior din România, care vine să completeze suma alocată din PIB educației.

„Noi avem acum o capacitate de aproximativ 1200 de locuri de cazare, la peste 10.000 de studenți. Mai mult de 1500 de studenți vin din Republica Moldova și Ucraina, pentru care ar fi normal să putem asigura cazare.

Cu acest cămin ajungem la o zonă rezonabilă a cazării pentru studenți, iar pentru USV este un nou început, pentru că este al doilea campus, cel de la Moara, cu o suprafață de 30 de hectare, în care ne-am propus să dezvoltăm cel puțin două facultăți. Prin PNRR sperăm să putem dezvolta un campus dual, împreună cu companiile din zonă, cu unitățile administrativ-teritoriale”, a adăugat prorectorul USV.

Șefa Companiei Naționale de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu, a precizat că aceasta este una dintre primele investiții ale CNI în învățământul superior, dar mai sunt demarate și alte cămine.

„Acest cămin, care va asigura cazare unui număr de 826 de persoane în 407 camere de câte 2 persoane și în 12 camere pentru persoane cu dizabilități (1/cameră), îl vom finaliza în 42 de luni. Mizăm pe seriozitatea firmei Simion Tehnoconstruct, dovedită la alte investiții, pentru a finaliza totul în termen. Proiectarea va dura 6 luni, iar execuția 36 luni. Este un cămin care va avea toate facilitățile și condițiile necesare unui învățământ modern”, a adăugat directorul general al CNI.

O clădire care ar putea cuprinde toți locuitorii unei comune

 

Terenul pe care se va construi obiectivul de investiții contractat de CNI are o suprafață de 15.000 mp, dintr-un total de 300.000 mp aflat în proprietatea Universității „Ștefan cel Mare”.

Suprafața afectată de clădirea căminului va fi de 3.723,80mp, adică 5%, dar la capacitatea sa, de 826 de persoane, echivalează cu toți locuitorii unei mici comune, adunați sub același acoperiș.

Clădirea este alcătuită din 3 corpuri rectangulare, din care 2 corpuri sunt dispuse paralel (corpul 1 și corpul 2) fiind puse în legătură la fiecare nivel, printr-un tronson central, perpendicular (corpul 3).

Regimul de înălțime al clădirii este demisolparțial+Parter+4 Etaje, înălțimea maximă propusă fiind de 16,80 m la corpul central față de înălțimea generală de 15,50 m de la cota 0,00 la celelalte două corpuri paralele. Înălțimea unui nivel este de 2,90 m.

Suprafața desfășurată construită va ajunge la 20.023,60 mp.


Impresionante sunt și condițiile, dotările și instalațiile prevăzute în proiect, demne de un spațiu de cazare modern, care va fi căutat de către studenți.

Fiecare nivel al celor două corpuri paralele adăpostește camere de cazare, oficii, locuri de luat masa, spălătorii/călcătorii pentru studenți, mici spații tehnice, mici depozitări și grupuri sanitare diferențiate pe sexe pentru vizitatori și/sau pentru personal.

Corpul central este prevăzut și cu un spațiu pentru petrecerea timpului liber (lounge) compartimentat ușor, cu un foaier, pentru a putea fi extins în ocazii speciale.
Camerele de cazare sunt pentru două persoane, de cca. 23,65 mp, cu spațiu de dormit de cca. 17 mp, hol de intrare de cca. 3,35 mp și grupul sanitar cu duș de cca. 2,60 mp. Camerele pentru persoanele care se deplasează cu scaun rulant, de cca. 25,70 mp, sunt alcătuite din spațiul de dormit comun cu holul de intrare, de 20,77 mp și grup sanitar cu duș, de 5,30 mp. Toate camerele au balcoane închise, pe toată lățimea lor, de 90 cm adâncime.

Executantul lucrării este compania Simion Tehnoconstruct, din Botoșani, condusă de asociații ing. Bidu Elisei, absolvent al Universitatii Tehnice de Construcții din București, și ing. Simion Viorel, absolvent al Facultății Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași. Societatea are deja finalizate, dar și în lucru mai multe obiective de mare interes în țară și pe plan local, nu mai departe de săptămâna trecută demarând lucrările de șantier la prima „creșă verde” din România, finanțată prin PNRR, în cadrul unui amplu program al Ministerului Dezvoltării.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare cămin studențesc din România va fi construit la Suceava.
 Vizualizări articol: 1925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cel mai mare cămin studențesc din România va fi construit la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei