Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 119 (7120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Dublu eveniment la Parohia Straja II

Simpozionul naţional întitulat ”Satul românesc - tindă a Raiului” şi hramul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”

Deoarece Patriarhia Română a declarat anul 2019 ca „An omagial al satului românesc” şi „An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu”, părintele paroh Constantin Oprea de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din comuna Straja, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a organizat Simpozionul naţional întitulat ”Satul românesc - tindă a Raiului”. Acest eveniment cultural a fost legat şi de unul duhovnicesc, şi anume sărbătorirea hramului acestei parohii.

După o temeinică pregătire şi minuţioasă organizare premergătoare evenimentelor, acestea au debutat în dimineaţa zilei de 20 mai 2019 prin slujirea Tainei Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, la care au participat credincioşi din sat şi nu numai, îmbrăcaţi ca la marile sărbători, în straie populare străjeneşti. La finalul Sfintei Liturghii s-a dat binecuvântarea pentru începerea lucrărilor simpozionului.

Într-un cadru perfect armonizat cu tema simpozionului, organizat în detaliu de către părintele paroh, la demisolul bisericii a debutat şi prima sesiune de lucrări cu un cuvânt de „Bun Venit!” din partea organizatorului. Participanţii la acest eveniment cultural inedit pentru comună au avut parte de o atmosferă specifică satului tradiţional românesc dată de colţul tematic amenajat cu elemente ale satului de odinioară, precum: o casă străjenească în miniatură, biserica de lemn, câteva păpuşi înveşmântate în straie tradiţionale autentice, ouă încondeiate şi obiecte vechi, precum şi o colecţie de documente şi fotografii vechi expuse pe un panou, aparţinând unui localnic, Dorin Pătrăucean, care deţine şi o casă-muzeu în comună. De asemenea, aerul tradiţional a fost dat şi de portul popular îmbrăcat de către sătenii care au dorit să ia parte la această activitate.

 

Invitaţi

Lucrările simpozionului au fost susţinute în două sesiuni de lucru de către invitaţi de marcă, dar şi de oameni ai satului printre care s-au numărat preoţi, profesori, profesori universitari, europarlamentari şi oameni de cultură care au scos în evidenţă din valorile şi cultura care dau o importanţă deosebită satului românesc în păstrarea identităţii naţionale. Astfel, domnul Casian Balabasciuc de la Centrul Cultural Bucovina a vorbit în cuvinte cu tâlc despre „Satul românesc între smerenie şi mândrie”. Aspecte interesante din lucrarea cu tema ”Ludicul românesc arhaic – paradox şi arhetip” au fost prezentate de către dl lector univ. dr. Călin Bârleanu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, după care, domnul europarlamentar Cătălin Ivan le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa păstrării specificului naţional, care se regăseşte în cea mai mare parte în lumea satului, în condiţiile globalizării actuale. Domnul muzeograf de la Muzeul Satului Bucovinean Aurel Prepeliuc a prezentat lucrarea cu tema ”Instalaţii de tehnică populară în Ţara de Sus”. De la Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, a fost prezent dl lector univ. dr. Ioan Augustin Guriţă cu o lucrare istorică foarte bine documentată. În continuare, părintele prof. dr. Ştefan Oprea, de la Seminarul Teologic Piatra Neamţ, a captat atenţia celor prezenţi cu aspecte mai puţin cunoscute din activitatea şi viaţa Patriarhului Iustin Moisescu din lucrare sa ”Patriarhul Iustin Moisescu – un stâlp puternic în vremuri de furtună”. Prima sesiune de comunicări a fost încheiată de către dl prof. univ. dr. Remus Rus, de la Facultatea de Teologie ”Iustinian Patriarhul” din Bucureşti, vorbind despre Patriarhii vrednici de pomenire, după care a urmat un moment artistic prezentat de către Grupul „Bilcuţa” din Bilca, îndrumat de dna prof. Elena Negru.

Debutul celei de-a doua sesiuni de comunicări a fost făcut de către pr. prof. dr. Bogdan Cojoleancă, director al Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, care a venit cu câţiva elevi, unul dintre ei prezentând un referat despre comuna Marginea. Părintele dr. Florin Grigorescu din Fălticeni a vorbit despre câteva aspecte interesante din lucrarea cu tema „De la social la sociabilitate la părintele Dumitru Stăniloae!”. În continuare, am aflat date biografice importante despre Patriarhul Nicodim de la părintele Cristian Andron din Târgu Neamţ, din prezentarea lucrării intitulate „Patriarhul Nicodim Munteanu – date biografice”. Domnul Paul Petru Torac, inspector cultural la Primăria Brodina, a prezentat câteva tradiţii huţule din lucrarea sa cu tema „Satul – tainică fereastră către Rai”. Doamna prof. Elena Şoflău, de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Onciul” Straja, a prezentat câteva aspecte din viaţa străjenilor, influenţată mai mult sau mai puţin de stăpânirea austriacă, din lucrarea „Viaţa cotidiană a străjenilor în condiţiile stăpânirii austriece (1775-1918)”, iar doamna învăţătoare pensionară Elisaveta Teleagă, tot din Straja, a vorbit despre tradiţii păstrate de locuitorii acestui sat, tradiţii pe care le-a consemnat şi în cartea „Straja – izvor de tradiţie bucovineană”, a cărei autoare este. De asemenea a fost prezent şi domnul scriitor Dumitru Parasca, de la Rădăuţi, care a vorbit pe tema satului.

Simpozionul a fost încheiat în atmosfera potrivită temei dezbătute cu programul artistic prezentat de Ansamblul Străjăncuţa, îndrumat de doamna Elisaveta Teleagă, cu un tur al galeriei pentru a admira expoziţia de documente şi obiecte vechi, ouă încondeiate din colecţia doamnei Elena Torac, meşter popular din Brodina, precum şi a portului popular din Straja, Putna, Vicovu de Sus, Bilca şi Brodina, îmbrăcat de copii şi tineri din aceste localităţi.

 

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la Parohia Straja II 

Cel de-al doilea eveniment, de la Parohia Straja II, a fost prilejuit de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care este şi hramului bisericii. Această sărbătoare duhovnicească a început încă din ajun, cu săvârşirea slujbei Vecerniei de către un sobor de preoţi şi diaconi.

A doua zi, din zori, dangătul clopotelor i-a adunat pe credincioşi la sărbătoarea bisericii, înveşmântaţi în straiele de sărbătoare, pe care cu cinste le îmbracă la momente importante din viaţă. Cu mic, cu mare, preoţi şi credincioşi s-au adunat la poarta bisericii pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcop al Europei de Nord, care a venit din depărtare pentru a aduce binecuvântare arhierească la această importantă sărbătoare din viaţa satului. După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească, Preasfinţitul Macarie a adresat credincioşilor cuvinte de învăţătură şi de întărire duhovnicească, împărtăşind tuturor din experienţa sa ca păstor de suflete, mai ales ale ortodocşilor plecaţi în străinătate. În final i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi a citit rugăciunea de dezlegare. Părintele paroh Constantin Oprea a dat Slavă Lui Dumnezeu pentru toate şi a adus mulţumiri alese atât Ierarhului pentru dragostea cu care a fost prezent, pentru cuvintele adresate şi pentru binecuvântare, cât şi preoţilor care au răspuns la invitaţia de a participa la toate evenimentele, precum şi tuturor celor prezenţi, adresând totodată şi îndemnul de a gusta fiecare şi din hrana trupească pregătită cu râvnă de gospodinele satului.

Cele două evenimente au avut o importanţă deosebită pentru parohie, pentru comună, dar şi pentru toţi credincioşii şi toţi românii, în general, care ar trebui să înţeleagă şi să conştientizeze importanţa satului, a tradiţiilor şi a valorilor care se mai pot scoate la lumină şi păstra în continuare pentru a ne defini cât mai mult identitatea naţională fără de care nu putem exista ca popor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simpozionul naţional întitulat ”Satul românesc - tindă a Raiului” şi hramul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
 Vizualizări articol: 1514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Simpozionul naţional întitulat ”Satul românesc - tindă a Raiului” şi hramul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei