Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 22 (7023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cine poate porunci vântului să bată

Fiecare popor, fiecare neam de pe suprafața pământului are un specific al său. Unele sunt mai agresive, altele mai tolerante, unele mai înclinate spre distracție și petrecere, altele mai sobre, unele mai meticuloase, altele mai delăsătoare. Cel mai bine cunoști un popor dacă stai în mijlocul lui, dacă trăiești printre oamenii care-l compun. Dar aproape la fel de bine îl poți cunoaște din cultura lui, din spiritualitatea lui.

Am ales astăzi să nu scriu despre poporul meu, ci despre cel rus, un popor mare la propriu, dar și la figurat. Un popor care a trăit mereu la extreme, un neam care l-a dat omenirii și pe Sfântul Serafim de Sarov, dar și pe Iosif Visarionovici Stalin. În secolul trecut, atunci când autoritățile sovietice erau întrebate cu cine se învecinează Rusia, răspunsul era unul cutremurător pentru interlocutor: Rusia se învecinează cu cine vrea ea. Aceleași autorități, în timpul proliferării armelor de distrugere în masă, se întrebau dacă Rusia ar pieri în urma unui atac nuclear, la ce ar mai folosi să mai existe celelalte neamuri, la ce bun să mai fie pământul? Ca structură sufletească rușii pot fi încadrați tipologic în două categorii: Alexei Karamazov sau Ivan Karamazov.

Și ca să ne folosim de o imagine din Apocalipsa Sfântului Ioan Evanghelistul, rușii nu sunt niciodată căldicei, lucru care-i individualizează față de orice altă nație. Simbolul Rusiei este ursul, o vietate masivă, puternică, care face legea în sălbăticie. Nu cred că există vreun animal locuitor al pădurii care să-l învingă pe urs. Povestea rusească de astăzi ne vorbește despre spiritul poporului care l-a dat universalității pe țarul Ivan cel Groaznic.

Un prinț cu firea aspră avea o moșie undeva în nordul Rusiei. Călărind într-o zi pe acea moșie a văzut o moară de vânt cu aripile nemișcate. Mânios, l-a chemat pe morar și l-a întrebat: De ce nu merge moara?

Pentru că nu bate vântul, i-a răspuns morarul. Orice moară, de vânt sau altfel, trebuie să meargă! Poruncesc să meargă moara! Descurcă-te! Am să mă întorc mâine și va fi vai de tine dacă aflu că nu mi-ai ascultat porunca!

Prințul s-a întors a doua zi. Moara tot nu mergea. A răcnit către morar: N-ai priceput ce ți-am zis ieri? Ba da, Înălțimea ta, am priceput. Și? Și i-am poruncit morii să meargă. Și? Și moara m-a ascultat și mi-a răspuns. Mi-a grăit așa: Sunt gata să mă supun. Dar du-te și spune-i prințului, care are mai multă putere decât tine, să poruncească vântului să bată. Poate va reuși să-l convingă. Eu, răspunse morarul, tocmai mă pregăteam să vin a vă cere acest lucru. (Augustin Păunoiu, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine poate porunci vântului să bată.
 Vizualizări articol: 1128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cine poate porunci vântului să bată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei