Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 oct 2017 - Anul XXII, nr. 237 (6653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Comunicat de presă

Parohia Sfântul Nicolae și Sfânta Brighita  de Kildaredin orașul  irlandez Galway, Protopopiatul Ortodox Român al Irlandei, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, a fost gazdă a Congresului Internațional NEPSIS UK Irlanda în perioada 5-8 octombrie, 2017.

Dintre activitățile propuse celor peste 100 de tineri ce provin din frăția Nepsis, alături de membri ai parohiilor creștin ortodoxe din Irlanda și din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, menționăm în ordine cronologică: descoperirea cadrului natural irlandez și experiența multiculturală prin explorarea specificului local, conferința ”Icoana sau imaginea sacră. O teologie comparată” susținută de către pr. prof. univ. Ioan Emil Jurcan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, România), totul culminând cu Sfânta Liturghie Arhierească, ce l-a adus în mijlocul creștinilor pe Preasfințitul Ignatie Mureșeanul, recent ales Episcop de Huși. A fost un moment extrem de emoționant, în care Preasfinția Sa a mulțumit pentru dragostea cu care a fost înconjurat în toți acești ani, în care a păstorit cu dăruire comunitățile creștin ortodoxe din Irlanda si UK.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența Excelenței Sale, Doamna Manuela Breazu, Ambasadorul României la Dublin,Irlanda, fapt ce a subliniat importanța unei abordări deschise și a unei implicări constante și fructuoase a reprezentanților instituțiilor oficiale în viața românilor din diaspora, prin ajutorul acordat prin susținerea și promovarea acțiunilor acestora. Totodată, s-a pus accentul pe importanța faptului că acest congres a beneficiat de finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni prin programul Spiritualiate şi Tradiție, Andrei Șaguna. Cu ajutorul acestei finanțări, au fost acoperite costurile de cazare și masă pentru 100 de participanți și au fost susținuți 5 tineri participanți din România, cărora li s-a acoperit și costurile de transport.  

Dintre obiectivele congresului amintim:

· Dezvoltarea spiritului de inițiativă și închegarea unei comunități prin participarea și implicarea atât a tinerilor creștini ortodocși prezenți, cât și a membrilor parohiei gazdă;

· Promovarea tradiției ortodoxe, a participării la Sfintele Taine, Sf. Liturghie și a comuniunii dintre oameni prin cadrul rugăciunii

·Proactivitatea și dezvoltarea spirtului de inițiativă prin promovarea congresului și a altor evenimente în rândul tinerilor creștini din diaspora și din România;

· Faciliatarea dialogului între tineri și comunitățile din care provin, și a dialogului acestora cu membrii clerului

· Cunoașterea și explorarea realităților culturale, a mediului natural și a vieții sociale din Irlanda.

           În contextul actual al intensificării procesului migrației, este necesară conștientizarea importanței atenției acordate tinerilor români care locuiesc, studiază și muncesc în străinătate, dar și al celor care intenționează să o facă. Pentru ca aceștia să poată să ducă o viață stabilă, sănătoasă, au nevoie de sentimentul de stabilitate, de comuniune și de protejare a credinței lor. Acest congres a venit în întâmpinarea acestei nevoi, creând premisele promovării credinței ortodoxe și a valorilor creștine, prin cadrul dialogului – organizat, cu invitatul de onoare, reprezentant al clerului dar și al vieții academice române, Pr. Prof. Dr. Ioan Emil Jurcan, dar și prin intermediul dialogului informal, dintre tinerii din diaspora și cei din România care au participat la Congres. Există în contextul de față pericolul izolării, al urii dintre națiuni, generații sau chiar și între românii proveniți din diferite medii educaționale și sociale. Pentru ca tinerii români să se integreze mai ușor în cadrul țărilor în care locuiesc, este nevoie ca ei să dobândească atitudini și abilități ce țin de: deschidere spre noi culturi, putere de dialog, conștientizarea valorii proprii și a originilor lor, susținerea valorilor creștine. Tinerii au avut posibilitatea de a fi promotori ai activităților din parohiile din care provin şi de a facilita sau de a participa la ateliere pe teme de interes.

           Tot în cadrul acestui proiect finanțat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în data de 28 octombrie, în orașul Limerick, Irlanda, se va organiza un atelier în parteneriat cu eiro – Irish Romanian Cultural and Business Association, având tema  Bucuria tânărului creștin, atelier ce urmărește atât diseminarea rezultatelor Congresului Nepsis, cât și o informare detaliată cu privire la etapele scrierii unui proiect prin care se dorește să se obțină finanțare.

(Pr. Tudor Ghiță)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comunicat de presă.
 Vizualizări articol: 1132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comunicat de presă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei