Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 apr 2017 - Anul XXII, nr. 96 (6512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

James Joyce: „Portret al artistului la tinerețe”

Capodopera autobiografică „Portret al artistului la tinerețe”, publicată în volum în 1916, este o narațiune în cinci părți a vicisitudinilor și avatarurilor copilăriei și adolescenței lui Joyce la Dublin.

Într-o Irlandă frământată de eterne tulburări și conflicte politice, într-o familie cu multi copii, sărăcită, redusă la mizerie de un tată ușuratic și petrecăreț și de o mamă habotnică, orbită de religiozitate.

O copilărie marcată de rigorile drastice ale unor școli iezuite și o adolescență petrecută într-o societate sufocată de bigotism, de un tradiționalism deviat într-un misticism menit să înnegureze cu spaime transformările fiziologice și efuziunile sentimentale și senzoriale ale pubertății.
Joyce transferă toate aceste trăiri personajului pe care-l numește Stephen Dedalus. Simbolica numelui e transparentă: Stephen îl evocă pe Sfântul Ștefan, primul martir al creștinismului, ca o emblemă a jertfei de sine pe care o presupune creația artistică, iar Dedalus trimite la eroul din mitologia greacă, care reușește să zboare din labirint cu ajutorul unor aripi din ceară.

Stephen Dedalus, alias Joyce, după o educație iezuită traumatizantă, evadează în lume și se dedică literaturii. Spaimele inoculate elevilor de către preoții iezuiți cu privire la osândele care-i așteaptă pe cei căzuți în păcat (mai cu seamă în păcatul trupesc) ating în roman dimensiuni dantești.

Roman inovator prin tehnicile sale moderniste, dezvoltate ulterior în „Ulise”, „Portret al artistului la tinerețe” a influențat mari scriitori precum Virginia Woolf, Samuel Beckett sau William Faulkner.

Sursa: www.ishop.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului James Joyce: „Portret al artistului la tinerețe”.
 Vizualizări articol: 1583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
James Joyce: „Portret al artistului la tinerețe”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei