Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 apr 2017 - Anul XXII, nr. 96 (6512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pozitiv

Rata şomajului scade semnificativ de la lună la lună în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Piaţa muncii din judeţul Suceava înregistrează de aproximativ un an şi jumătate o scădere semnificativă a ratei şomajului, care ar putea ajunge destul de curând sub 5%. Dacă numărul de şomeri care primesc indemnizaţii, deci şi-au pierdut recent locul de muncă, a rămas relativ constant, scăderea majoră este la capitolul şomeri neindemnizaţi. Adică şomerii de „meserie”, care figurau în evidenţe de ani de zile şi care aveau nevoie de dosar de şomaj în principal pentru a încasa ajutorul social.

Specialiştii de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava spun că această scădere se datorează pe de o parte numărului mai mare de angajări, pe fondul creşterii vizibile o ofertei de joburi, iar pe de altă parte şi pe fondul migraţiei în străinătate, care nu le-a mai permis şomerilor să-şi mai actualizeze dosarul de şomaj.

 

Cu aproape 2.000 de şomeri mai puţin

Statisticile oficiale ale AJOFM Suceava arată că la finele lunii martie a acestui an rata şomajului din judeţul Suceava a fost cifrată la 5,13%, fiind vorba de 12.193 de suceveni. Dintre aceştia, 3.989 erau şomeri care primeau indemnizaţie, având câteva luni de când şi-au pierdut locul de muncă, iar restul, 8.204, erau şomeri neindemnizaţi.

Prin comparaţie, în martie 2016, rata şomajului era de 5,90%. Era vorba de 13.955 de suceveni înregistraţi fără loc de muncă. Aşadar, scăderea este de aproape 2.000 de persoane.

 

Reluarea activităţilor sezoniere ar putea aduce o nouă scădere importantă a ratei şomajului 

Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a explicat: „Tendinţa de scădere a început de la finele anului 2015 şi s-a accentuat în anul 2016. Şi în 2017, în primele trei luni, rata şomajului a scăzut constant în fiecare lună. Credem că rata şomajului va scădea sub 5%, mai ales că numărul de angajări va creşte, pe fondul reluării activităţilor sezoniere”.

Aceasta a subliniat că scăderea ratei şomajului este fără îndoială benefică, însă important este ca aceasta să se datoreze în principal noilor angajări.

 

Peste 4.000 de angajări în primele trei luni ale anului

Din fericire, şi la capitolul locuri de muncă oferta este una foarte consistentă, incomparabilă cu cea de acum doi-trei ani.

Anca Capverde a arătat că în primele trei luni ale acestui an în judeţul Suceava au fost înregistrate 4.019 angajări, o cifră mai mult decât mulţumitoare.

Oferta la zi de locuri de muncă este pentru aproape 250 de posturi, numai pentru agenţia de ocupare a forţei de muncă din municipiul Suceava.

Oferta la zi a unor mari angajatori conţine multe locuri de muncă. De exemplu, firma Denis a depus la AJOFM Suceava o ofertă de 40 de locuri de muncă (muncitori necalificaţi, confecţioneri şi responsabili comerciali), Ambo are o ofertă de 14 joburi (atât muncă necalificată, cât şi posturi pentru studii superioare). De asemenea, şi Aeroportul Suceava caută 10 oameni pentru diferite posturi, o parte cu studii de specialitate.

Ofertele săptămânale sunt actualizate pe site-ul AJOFM Suceava.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rata şomajului scade semnificativ de la lună la lună în Suceava.
 Vizualizări articol: 4160 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Rata şomajului scade semnificativ de la lună la lună în Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei