Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 dec 2015 - Anul XX, nr. 295 (6107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Hram la Voroneţ

Şirag de colinde tradiţionale, interpretate de obştea de maici a Mănăstirii Voroneţ, în ziua Sfântului Daniil Sihastrul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ca în fiecare an, pe 18 decembrie, de Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, când este hram la Mănăstirea Voroneţ, obştea de maici deschide drumul colindelor ce vestesc Naşterea Domnului Iisus Hristos. Şi de această dată, vineri, în prezenţa a zeci de pelerini, într-un singur glas, obştea de maici a cântat mai multe colinde tradiţionale, bine cunoscute de români: „O, ce veste minunată”, „Trei păstori”, „Moş Crăciun cu plete dalbe”, „Din an, în an”, „La poartă la Ţarigrad”, „La Viflaim, colo-n jos”, „Cetiniţă, cetinioară”. Colindele au răsunat în paraclisul mănăstirii, neîncăpător pentru mulţimea de credincioşi care au dorit să fie prezenţi la sărbătoarea celui de al doilea hram al mănăstirii. O parte dintre credincioşi au cântat colindele împreună cu măicuţele de la Voroneţ. Pe obrajii unor pelerini s-au scurs lacrimi de bucurie, de emoţie. Cei vârstnici, dar nu numai, şi-au amintit, poate, cum se colinda pe vremuri, la ferestrele caselor unde se vedea doar lumina opaiţului, a candelei sau a lumânării, case încălzite de focul vetrei, case înmiresmate de cetina de brad, case ale căror gazde îşi întâmpinau colindătorii îmbrăcaţi în costume populare, îmbiindu-i să guste din colăceii rumeniţi, proaspăt scoşi din cuptor. Colindele nu pot fi separate de minunea Naşterii Domnului, de magia Crăciunului, de copilărie, de familie, de iubirea faţă de aproapele. Oamenii aflaţi vineri, pe 18 decembrie, la Mănăstirea Voroneţ, şi-au deschis inima, sufletul şi au oprit timpul în loc pentru câteva zeci de minute, pentru a face loc colindelor tradiţionale, păstrate din neam în neam, pe care le-au înălţat Cerului, ca ofrandă adusă Lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfinţilor.

 

ÎPS Pimen: „Ne rămân rugăciunea şi răbdarea”

Slujba religioasă a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Biserica Mănăstirii Voroneţ a îmbrăcat straie de sărbătoare, tocmai pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, şi mulţi apropiaţi ai Mănăstirii Voroneţ, care participă regulat la evenimentele importante organizate de obştea de maici de aici, au luat parte la slujbă, plecând genunchii, împreunând mâinile la rugăciune, pentru a-l cinsti pe cel care a fost duhovnicul Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, Cuviosul Daniil Sihastrul, al cărui mormânt este la Voroneţ. În cuvântul de învăţătură rostit de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, acesta a amintit că voievodul Ştefan cel Mare a avut un duhovnic, un călugăr, un pustnic de la care a cerut sfaturi.

„Cuviosul Daniil Sihastrul i-a spus voievodului Ştefan cel Mare să lupte mai departe, pentru apărarea credinţei şi pentru apărarea gliei strămoşeşti. Voievodul Ştefan cel Mare a trecut prin momente grele. Când a avut nevoie de o povăţuire s-a îndreptat la un călugăr, la Cuviosul Daniil Sihastrul, iar voievodul Ştefan cel Mare a ascultat de povaţa Sf. Daniil Sihastrul”. ÎPS Pimen le-a reamintit credincioşilor că „avem un stat cu o populaţie majoritar ortodoxă”, întrebându-se „de ce este lupta aşa mare, dacă să se predea sau nu religia în şcoli?”. Arhiepiscopul Pimen a adăugat că „cei care ne conduc sunt străini de credinţa poporului”, că „Uniunea Europeană vrea o societate fără Dumnezeu, nu vrea binele oamenilor şi va lăsa un dezastru mare”. „Ne rămân rugăciunea şi răbdarea. Să ne rugăm lui Dumnezeu să-i înţelepţească pe cei care ne conduc, pe parlamentari... Greu a fost pe timpul comuniştilor. Mai greu este în timpul Uniunii Europene. (...) Suntem datori să spunem ce ne doare, ca fii ai Bisericii Ortodoxe. (...) Hoţia este la ea acasă. Cine fură cel mai mult? Cei din Guvern, cei din Parlament... Cei care conduc Uniunea Europeană stau şi se uită. Ştiţi cum se spune: <Corb la corb nu-şi scoate ochii>”. În cuvântul său, ÎPS Pimen a mai precizat că românii sunt tari în credinţă şi îi deranjează mult pe cei care conduc UE. „Suntem un popor creştin ortodox. Mereu să avem gândul la Dumnezeu, să înţelegem purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Sărbători fericite şi Anul Nou să vă aducă împlinirile de bine, cele plăcute lui Dumnezeu. Amin.”, şi-a încheiat predica Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

„Curăţiţi-vă ieslea sufletului, ca să-l puteţi primi pe Hristos, aşa cum l-au primit păstorii în Betleemul din Iudeea”

Stareţa Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, a mulţumit ÎPS Pimen pentru prezenţa la sărbătoarea Voroneţului, soborului de preoţi şi credincioşilor. „Pentru Mănăstirea Voroneţ, această zi este un praznic, o mare sărbătoare, ziua Sf. Cuvios Daniil Sihastrul, duhovnicul Domnului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pentru noi este prilej de bucurie, înainte de Praznicul Naşterii Domnului. Mulţumim Bunului Dumenzeu că ne-a ajutat să ajungem această zi, că am trecut anul cu bine, cu împliniri, câte s-au putut, cu ispite, cu necazuri, dar pe toate le-am biruit datorită Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului şi a Cuviosului Daniil Sihastrul, ocrotitorul acestui sfânt locaş. Am adus slavă lui Dumnezeu şi mulţumire Sfântului Daniil Sihastrul, pentru că ne ocroteşte şi ne apără”, a spus maica stareţă.

Stavrofora Irina Pântescu a avut o urare, în preajma sărbătorilor, pentru toţi creştinii, pentru toţi românii, o urare de sănătate, bucurii şi împliniri. „Curăţiţi-vă ieslea sufletului, ca să-l puteţi primi pe Hristos, aşa cum l-au primit păstorii în Betleemul din Iudeea. Să întâmpinăm şi anul care vine cu speranţă, cu nădejdea că Dumnezeu va da înţelepciune celor care sunt la cârmă, pentru că se ştie că la Judecata de Apoi, judecătorii vor fi judecaţi, avocaţii vor avea nevoie de avocaţi şi stăpânitorii vor fi alături de cei din urmă. Fiecare să se gândească la ce face în viaţă. Dumnezeu să ne ajute tuturor, să ne înţelepţească, să slujim lui Dumnezeu cu dragoste şi credinţă, să slujim şi acestui neam din care s-a născut un Ştefan cel Mare, un Rareş, un Iancu de Hunedoara, un Vlad Ţepeş, un Mihai Viteazu. Avem cu cine să ne mândrim. Urmaţi aceste exemple şi veţi fi buni români, buni creştini şi sufletele dumneavoastră se vor bucura în Împărăţia lui Dumnezeu”, a mai spus maica stareţă de la Voroneţ.

 

“Mănăstirea Voroneţ are astăzi o altă faţă”

Prezent la hramul Voroneţului, din ziua Sf. Daniil Sihastrul, preotul protopop de Câmpulung Moldovenesc Aurel Goraş a spus că, în fiecare an, în ziua cinstirii şi pomenirii Sf. Cuvios Daniil Sihastrul se adună la Voroneţ foarte mulţi părinţi stareţi de la mănăstirile din jurul Voroneţului, dar şi părinţi de mir de la parohiile din împrejurimi. „Venim aici şi pentru a onora invitaţia venerabilei şi vrednicei stareţe a Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, care chiverniseşte mănăstirea-monument istoric, dar a avut înţelepciunea necesară, curajul şi dârzenia de a bate la uşile Ministerului Culturii şi în alte părţi, pentru a reuşi să refacă clădirile din jurul bisericii. Mănăstirea Voroneţ are astăzi o altă faţă. Ea se prezintă lumii întregi frumoasă, înconjurată de chiliile refăcute, dar mai ales de dragostea oamenilor din lumea întreagă, iubitori de frumos”, a completat părintele Goraş. Mircea Gheorghe Leţiu, directorul Societăţii EURAS SRL Satu Mare, aflat pentru a XII-a oară la Voroneţ, la această sărbătoare, la hram, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru că l-a învrednicit să participe, alături de alţi credincioşi, şi în acest an, la cinstirea Cuviosului Daniil Sihastrul. „Sunt aici la invitaţia maicii stareţe, stavrofora Irina, şi m-am bucurat mult să mă reîntâlnesc cu obştea mănăstirii Voroneţ şi cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Le doresc tuturor credincioşilor sărbători fericite, un An Nou fericit şi toate cele bune”, a completat  Mircea Gheorghe Leţiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şirag de colinde tradiţionale, interpretate de obştea de maici a Mănăstirii Voroneţ, în ziua Sfântului Daniil Sihastrul.
 Vizualizări articol: 2478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şirag de colinde tradiţionale, interpretate de obştea de maici a Mănăstirii Voroneţ, în ziua Sfântului Daniil Sihastrul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtițele lui Moș Crăciun Aceste mici fursecuri delicate sunt foarte ușor de preparat, copiii adoră să le modeleze iar părinții se vor simți cu siguranță din nou la vârsta când îl așteptau pe Moșul cu paharul de lapte și prăjiturele atunci când... Citeşte