Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 dec 2015 - Anul XX, nr. 295 (6107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Numărătoarea inversă

Andu Vornicu, antrenorul care de trei ani vine cu bani de acasă să facă performanţă pentru oraş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Premianţii Galei “Top 10 Suceveni” – ediţia 2015

 

Ringul a rămas gol după ce, în vara lui 2012, a sunat ultimul gong pentru antrenorul de box Doru Iftime, care s-a stins din viaţă chiar în timpul unui antrenament.

Nu după multă vreme, reprezentanţii Clubului Sportiv Municipal Suceava au cedat postul de antrenor unui alt club din ţară şi practic au aruncat prosopul pentru boxul sucevean. Un sport mai puţin la Suceava, mai puţine griji pentru ei.

 Numărătoarea inversă a fost întreruptă însă de un fost pugilist sucevean, Andu Vornicu, care a vrut să continue munca regretatului antrenor Doru Iftime, preluând o parte dintre sportivii acestuia.

 Andu a intrat din nou în ring după o lungă pauză. De data aceasta, în celălalt colţ a găsit adversari de la categorii superioare. Și laşi pe deasupra, care strigau finalul partidei fără să fi luptat nici măcar o secundă.

 

„De multe ori am zis: Băi, efectiv nu mai pot. Anul trecut am avut câştigate zece medalii la nivel naţional”

Andu Vornicu a fost premiat la Gala "Top 10 Suceveni" pentru faptul că a resuscitat boxul sucevean.

“Îmi place să lucrez cu copiii, îmi place să-i ajut. Am luat copii din toate mediile sociale, de la gară, de peste tot. Şi nu îi învăţ numai box, ci vorbesc mult cu ei, îi ajut din toate punctele de vedere, cât pot, cum pot”, îmi mărturisea Andu Vornicu.

Sunt trei ani de când Andu Vornicu face antrenamente cu sportivii secţiei de box a Clubului Sportiv Municipal Suceava şi o face voluntar, pentru că cei de la club i-au spus că nu îl pot plăti pentru munca sa. 

I-au comunicat sec că postul de antrenor deţinut de Doru Iftime a fost cedat unui alt club din ţară şi că nu mai pot face nimic. Punct.

La fel au stat lucrurile şi când a cerut bani de deplasări pentru sportivii săi la competiţiile de box.

"Nu sunt fonduri", a fost de fiecare dată răspunsul primit şi resimţit ca o directă mişelească în bărbie.

„De multe ori am zis: Băi, efectiv nu mai pot”, recunoaşte tânărul antrenor. Și totuşi, nu a renunţat. S-a ridicat de fiecare dată, iar după un prim an de încercări, sportivii săi au început să aducă primele medalii pentru oraş.

„Anul trecut am avut câştigate zece medalii la nivel naţional. Campion naţional la speranţe olimpice, vicecampion naţional la cadeţi… Am avut anul trecut un copil selectat la lot, a reprezentat România la Europene", explica Andu.

 

Pugiliştii suceveni se luptă de la egal la egal cu boxeri de la cele mai bune cluburi din ţară

În toţi aceşti ani de când antrenează voluntar, boxerii lui Andu Vornicu nu au lipsit de la nici una dintre competiţiile organizate de Federaţia Română de Box. Cu ajutorul prietenilor, Andu a reuşit să facă rost de echipament şi a găsit resurse aproape de fiecare dată pentru a merge cu sportivii săi şi în cantonament şi la tot felul de meciuri de pregătire. A avut noroc, recunoaşte el, că a mai găsit înţelegere pe la Primăria Suceava şi o parte din bugetul necesar unei secţii de box a reuşit să îl asigure cu acele fonduri, restul însă fiind asigurat din bunăvoinţa prietenilor şi a cunoştinţelor. Toate eforturile, însă, au meritat, pentru că astăzi pugiliştii săi se luptă de la egal la egal cu boxeri de la cele mai bune cluburi din ţară.

Adrian Botuşan este unul dintre cei mai valoroşi boxeri ai Sucevei şi vine la toate antrenamentele, având grijă să nu-şi neglijeze nici şcoala. A luat bacul cu aproape 9 şi astăzi este student la Universitatea Suceava.

„Un copil care a învăţat boxul cu mine, de trei ani efectiv a învăţat boxul şi se bate cu cei mai buni din ţară, cei mai buni din ţară”, accentuează Anducu. Elevul său a reuşit la ultimul campionat naţional, desfăşurat în septembrie la Târgu Mureş, să câştige o medalie de bronz.

Aceeaşi performanţă a obţinut-o la categoria sa şi sportivul Lazăr Nichita, şi acesta antrenat de Andu Vornicu. Alături de antrenorul său, Nichita a reprezentat România, în luna septembrie a acestui an, la un turneu internaţional, care a avut loc în Uzbekistan.

 

„Am ratat o şansă, puteam să plec şi eu la campionatul mondial”

Sami Kutkut (15 ani) este elev la Colegiul Naţional "Petru Rareş" şi face box de aproximativ un an de zile, având deja în palmares o medalie de bronz la campionatul naţional din aprilie 2015.

„Îmi place foarte mult sportul acesta şi mă fascinează şi am găsit şi un antrenor foarte bun, care ţine la noi, nu îşi bate joc de noi”.

Sebastian Alucăi, un alt boxer pregătit de Andu Vornicu, a făcut parte anul trecut din lotul naţional de cadeţi şi a participat la Europenele pentru cadeţi din Ungaria, însă anul acesta, când a trecut la juniori, a ratat şansa unei selecţii la lotul reprezentativ al României, pentru că nu s-au găsit bani pentru deplasare.

„Am ratat o şansă, puteam să plec şi eu la campionatul mondial”, nu uită Sebi.

S-a revanşat anul acesta la un turneu internaţional în Republica Moldova, unde Sebi a câştigat aurul la categoria sa. De la aceeaşi competiţie s-a întors cu medalie de argint şi sportivul Botuşan, care a reprezentat România şi la un alt turneu internaţional desfăşurat la Iaşi, unde s-a clasat pe a doua treaptă a podiumului.

 

„Când intrăm în ring, nu putem să nu dăm totul, măcar pentru el"

Laurenţiu Ungureanu are doar 13 ani şi este unul dintre tinerii boxeri cu potenţial. „Visez să ajung un campion”, recunoaşte Laur.

Anul acesta, tânărul pugilist a reuşit la Cupa României la box să ajungă în finala pentru cadeţi. Pe lângă medalia de argint, Laur a câştigat anul acesta şi una de bronz la campionatele naţionale de box, performanţă obţinută şi de sportivul Alin Iacoban. 

„Îmi place să-i ajut, să crească frumos”, completează Andu.

Iar tinerii boxeri ştiu cât de mult se zbate antrenorul lor să-i ducă peste tot prin ţară, dar şi la competiţii internaţionale, şi intră în ring şi mai motivaţi. 

„Ne susţine şi financiar, şi moral, şi psihic, e şi doctor, şi nutriţionist, şi mamă, şi tată, o persoană cum eu nu am mai întâlnit. Este incredibil faptul că avem un astfel de om lângă noi şi face ceea ce face. Când intrăm în ring, nu putem să nu dăm totul, măcar pentru el", subliniază Adrian Botuşan.

 

La competiţie, cu bani împrumutaţi şi înghesuiţi într-un microbuz

Cu un buget mai mic decât măruntul din puşculiţa unui copil, Andu Vornicu reuşeşte însă să obţină cu sportivii săi medalie după medalie pentru Suceava.

La una dintre competiţii, în urmă cu aproximativ trei luni, la Piatra Neamţ, i-am însoţit şi noi. I-am găsit înghesuiţi într-un microbuz împrumutat de Andu Vornicu de la un prieten, cu combustibil sponsorizat din buzunarul altui prieten.

Doar legitimaţiile erau ale Clubului Sportiv Municipal Suceava. Și performanţele, fireşte. „Eu am venit cu bani împrumutaţi, băi omule, nici nu ştiam că vin. Şi totuşi reprezint Suceava, adică reprezint boxul din Suceava cu copiii ăştia”.

S-au întors cu medalii de la acea competiţie, aşa cum au făcut aproape de fiecare dată pe unde au fost, deşi au întâlnit în ring sportivi de la cele mai tari cluburi din ţară.

Cel mai greu adversar de învins însă rămâne indiferenţa autorităţilor, o luptă la care însă noi, Monitorul de Suceava, şi sunt convins că şi mulţi dintre dumneavoastră, cei care citiţi aceste rânduri, vom sta în colţul a lor noştri şi ne vom susţine sportivii.

 

Dezamăgire la premierea sportivilor CSM: „Aşteptam ca un copil aprecierile lor”

Gala de pe 11 decembrie în care Andu Vornicu a fost premiat şi inclus în "Top 10 Suceveni" 2015 vine la un an după ce tânărul antrenor a trăit una dintre cele mai mari dezamăgiri ale sale. Culmea, tot la o festivitate de premiere.  A sportivilor CSM Suceava.

 

Era pe 9 decembrie 2014, iar mesajul postat pe contul de Facebook de Andu Vornicu e cât se poate de elocvent: „Decernarea premiilor sportivilor CSM Suceava. Eşec total pentru secţia de box, care a obţinut anul acesta cele mai multe medalii de la înfiinţare. În prezenţa oficialităţilor la care am apelat disperat când eram în neputinţă financiară, aşteptam să se ajungă la box (numărul de medalii obţinute etc.), dar au trecut peste mine, aşteptând ca un copil aprecierile lor. Ce vis, ce aprecieri... laude… Hai, Andu, trezirea!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andu Vornicu, antrenorul care de trei ani vine cu bani de acasă să facă performanţă pentru oraş.
 Vizualizări articol: 3726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 10 voturi
Andu Vornicu, antrenorul care de trei ani vine cu bani de acasă să facă performanţă pentru oraş4.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtițele lui Moș Crăciun Aceste mici fursecuri delicate sunt foarte ușor de preparat, copiii adoră să le modeleze iar părinții se vor simți cu siguranță din nou la vârsta când îl așteptau pe Moșul cu paharul de lapte și prăjiturele atunci când... Citeşte