Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2014 - Anul XIX, nr. 234 (5743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Calendarul zilei

Viaţa Sfintei Pelaghia (+ 457)

A fost artistă a teatrului din Antiohia. Era o femeie de moravuri uşoare. S-a convertit la creştinism, pocăindu-se pentru păcatele ei datorită episcopului Non din Iliopoli. Acesta a botezat-o şi i-a dat numele de Pelaghia, apoi a încredinţat-o preacuvioasei diaconiţe Romana să o povăţuiască pe calea cea bună. Averea pe care o deţinea a împărţit-o servitorilor şi Bisericii, iar la opt zile de la botez a mers în taină la Ierusalim. Aici, s-a retras în pustiu într-o chilie şi a luat numele de Pelaghie, deghizându-se în călugăr. La moartea sa a fost descoperită ca fiind Pelaghia şi a fost înmormântată în chilia în care s-a nevoit.

 

Sfânta Taisia († 340)

S-a născut în Alexandria Egiptului din părinţi păgâni. A cunoscut credinţa ortodoxă prin servitorul casei, Ahmes, pe numele său de creştin Teodor, care a prezentat-o episcopului Vivantius primind astfel Taina Sfântului Botez. Teodor a suferit moarte martirică în timpul persecuţiei împăratului Galeriu. Sfânta a ajuns artistă ducând o viaţă desfrânată, însă Sfântul Cuvios Pafnutie din Tebaida Egiptului a vizitat-o şi prin sfaturile lui ea s-a pocăit pentru păcatele ei. Apoi, s-a retras într-o mănăstire în apropiere de Alexandria, unde s-a nevoit timp de trei ani plângându-şi păcatele. După trei ani Sfântul Pafnutie, prin descoperire divină, a aflat că este bolnavă, a mers şi a împărtăşit-o cu Sfintele Taine. După două săptămâni Sfânta Taisia a trecut la Domnul.

 

Preacuviosul Mucenic Ignatie din Stara Zagora († 1814)

Sfântul s-a născut în Stara Zagora, primind la botez numele de Ivan. De tânăr s-a retras în Mănăstirea Rila sub ascultarea unui monah aspru, apoi, după şase ani, s-a stabilit în Sumen, aici ridicându-şi o chilie. Fiind prins de turci, a făgăduit că va trece la mahomedanism dacă va fi lăsat să trăiască, însă după câteva zile a fugit la Muntele Athos. Aici a intrat sub ascultarea cuviosului Acachie şi a fost tuns în monahism primind numele de Ignatie. S-a rugat lui Dumnezeu să-l ierte pentru făgăduinţa făcută că se va lepăda de credinţa ortodoxă şi s-a hotărât să mărturisească în faţa judecătorilor turci că nu şi-a ţinut promisiunea şi nu şi-o va ţine pentru că este creştin şi vrea să moară creştin. A mers la Constantinopol şi recunoscând a fost ucis prin spânzurare.

(Pr. Ciprian Apetrei)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viaţa Sfintei Pelaghia (+ 457).
 Vizualizări articol: 873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viaţa Sfintei Pelaghia (+ 457)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei