Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 aug 2014 - Anul XIX, nr. 180 (5689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Metania, semnul dorinţei de îndreptare, simbolul smereniei

Metaniile însoţesc rugăciunea de pocăinţă a Bisericii, pe lângă postul prescris de aceasta.

Ele sunt, în primul rând, un semn şi o lucrare duhovnicească, semnul dorinţei de schimbare a stării noastre duhovniceşti. În limba greacă, metanoia înseamnă schimbarea minţii, a felului de a gândi. Or, schimbarea gândirii aduce cu sine schimbarea felului de a voi şi de a făptui.

Metania este schimbarea duhovnicească a vieţii. Spusa Mântuitorului: „Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor“ semnifică schimbarea modului de a fi şi de a făptui, de a gândi, de a voi şi de a lucra.

În al doilea rând, metania este semnul smereniei şi al capacităţii de a ne recunoaşte greşelile în faţa lui Dumnezeu şi în faţa oamenilor.

În mănăstire, dacă cineva greşeşte faţă de altcineva, frate sau părinte, face metanie în faţa lui, arătând prin smerenie că îşi recunoaşte greşeala.

Metania este, însă, şi un semn al speranţei, al respectului faţă de Dumnezeu. Ea mărturiseşte nădejdea noastră în învierea şi mântuirea proprie.

Această întreită semnificaţie a metaniei străbate întreg cultul ortodox şi toată spiritualitatea Postului Mare.

 

Metania exprimă dorinţa schimbării noastre duhovniceşti

În prima accepţiune, metaniile arată că omul păcătos nu se simte fericit şi împlinit, ci căzut. Păcătosul este o fiinţă căzută dintr-o stare la care a fost chemat, dar nu a ajuns. Sau, dacă a ajuns, a ajuns în unele momente, şi apoi iarăşi a căzut în păcat. Metania cuprinde trei acte sau gesturi care, fiecare, reflectă înţelesuri adânci duhovniceşti.

Prima mişcare, descendentă sau de coborâre, ne aduce aminte că suntem oameni păcătoşi. Păcatul este o cădere din starea de permanentă legătură de iubire, recunoştinţă şi ascultare faţă de Dumnezeu şi o cădere din iubirea faţă de aproapele.

Vorbind despre condiţia omului căzut, Părintele Patriarh a explicat că „păcatul nu este o stare naturală, chiar dacă ne-am obişnuit cu el. După cum se mărturiseşte la Sinodul al VI-lea Ecumenic, păcatul este o boală a sufletului, iar păcătosul este un bolnav duhovniceşte, pentru că nu poate să rămână tot timpul în starea de comuniune cu Dumnezeu şi se comportă ca şi când Dumnezeu ar fi absent. Oamenii imită pe Adam şi Eva care au căzut în păcat pentru că foarte adesea uită de Dumnezeu sau consideră că El este în ceruri, departe, undeva.

Nesimţirea prezenţei Lui în noi, în jurul nostru şi în creaţie aduce uitarea şi neîmplinirea voii Lui, ci a voii noastre, căzute, sau a demonilor care ne ispitesc. Prin metanie se recunoaşte că viaţa noastră este plină de căderi din starea de iubire faţă de Dumnezeu sau de semeni, arătând nemulţumirea stării în care ne aflăm“.

Prin semnul Sfintei Cruci, care semnifică ajutorul lui Dumnezeu, ajutorul lui Hristos Mântuitorul, Care a venit în lume, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt, ne exprimăm dorinţa de ridicare, de îndreptare.

În această perioadă de pocăinţă, recunoaştem greşelile noastre, dar, pe de altă parte, dorim schimbarea, îndreptarea, a continuat Întâistătătorul Bisericii noastre. Sfântul Ioan Damaschinul defineşte pocăinţa ca întoarcerea de la rău la bine, de la păcat la virtute, de la lucrările diavolului la lucrările lui Dumnezeu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Metania, semnul dorinţei de îndreptare, simbolul smereniei.
 Vizualizări articol: 1197 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Metania, semnul dorinţei de îndreptare, simbolul smereniei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei