Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 aug 2014 - Anul XIX, nr. 180 (5689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Motivare

Reprezentanţii bisericii din Bucovina reclamă că hotărârea prin care au fost „deposedaţi” de păduri este „greşită şi cuprinde motive contradictorii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei îşi leagă ultimele speranţe pentru dobândirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 166.813,5 hectare de pădure de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La începutul lunii octombrie, aceştia vor avea de judecat recursul înaintat de reprezentanţii bisericii din Bucovina, un recurs care se întinde pe 56 de pagini şi în care avocatul Vasile Tudor consideră că soluţia pronunţată de Curtea de Apel Cluj este „greşită şi cuprinde motive contradictorii”.

Potrivit avocatului Vasile Tudor, o primă contradicţie ar fi între constatarea făcută de Curtea de Apel Cluj, conform căreia întreaga avere a Bisericii Ortodoxe din Bucovina ar fi fost preluată de Statul Austro-Ungar în urma anexării Bucovinei în 1775, iar din 1918 tot ce a aparţinut austriecilor a fost transmis Statului Român, şi constatarea că Fondul Bisericesc ar fi adus ca aport la constituirea Societăţii „Domeniile SA Bucovina” patrimoniul său imobiliar, astfel încât Legea Naţionalizării nr. 119/1948 nu a vizat trecerea în patrimoniul Statului Român a bunurilor Fondului Bisericesc propriu-zis, fiind vorba de bunurile aflate în patrimoniul Societăţii „Domeniile SA Bucovina” care a fost naţionalizată.

De asemenea, avocatul Fondului Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei susţine că Bisericii Ortodoxe Române nu-i sunt aplicabile dispoziţiile legale sau canonice care ţin de regimul bunurilor Bisericii Romano Catolice şi ale fundaţiilor acesteia.

„Aplicând reguli de drept specifice altei biserici şi altui teritoriu decât Bucovina, putem afirma că şi din acest punct de vedere hotărârea Curţii de Apel Cluj este lipsită de bază legală”, a arătat avocatul Vasile Tudor.

Mai mult, magistraţii clujeni sunt arătaţi cu degetul pentru faptul că nu au motivat hotărârea în sensul exigenţelor impuse de dispoziţiile de articolul 261 din Codul de Procedură Civilă şi de jurisprudenţa CEDO.

 

Păduri cumpărate de Fondul Bisericesc de la Statul Austriac

Avocatul Vasile Tudor precizează că toate probele şi documentele indică foarte clar că Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei a fost proprietar pe pădurile pentru care se luptă acum în instanţă.

„Spre exemplu, în anul 1870 Statul Austriac a vândut Fondului Bisericesc vastul domeniu muntos din Câmpulung Moldovenesc şi Dorna în suprafaţă de 69.217 ha cu suma de 2.900.000 coroane. Dreptul de proprietate asupra acestui teren a fost înscris în cartea funciară, contractul de cumpărare fiind menţionat în colile funciare depuse la dosar”, a declarat Vasile Tudor.

Ca urmare, avocatul Fondului Bisericesc consideră că judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au greşit flagrant în decizia pe care au pronunţat-o acum câteva luni şi prin care s-a dispus „confiscarea” celor 166.813,5 hectare de pădure câştigate în mod corect la Tribunalul Suceava.

„Raţionamentul instanţei este fals pentru că pleacă de la premisa falsă a existenţei unei legi privind secularizarea averilor Bisericii Ortodoxe din Bucovina, lege pe care nu o indică şi care de altfel nici nu există”, a mai arătat Vasile Tudor.

 

Poetul Mihai Eminescu, argument în apărare

Pe lângă argumentele juridice pe care le menţionează în motivarea recursului transmis instanţei supreme, avocatul Fondului Bisericesc vine şi cu un element surpriză. În sprijinul ideii că Biserica din Bucovina a fost proprietar al terenurilor forestiere şi nu administrator, aşa cum susţin cei de la Regia Naţională a Pădurilor, este adusă o scriere a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu.

„Referindu-se la Fondul Bisericesc Ortodox Român şi la Decretul Consiliului Suprem de Curte din 8 mai 1784, Mihai Eminescu constată că <mai clar nu s-a putut garanta proprietatea, întrebuinţarea, administraţia averilor Eparhiei Rădăuţilor> şi afirmă că Guvernul Austriac este doar <un notar oficial al afacerilor, nimic mai mult>”, se arată în motivarea trimisă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Cheltuielile de judecată, considerate a fi represive şi cu rol de intimidare

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată pe care Fondul Bisericesc trebuie să le plătească în acest dosar, avocatul Vasile Tudor consideră că sunt „excesive, exorbitante, nerezonabil şi inechitabile”.

„Rolul acestora este în mod evident unul represiv, de intimidare, de sancţionare severă a fostului proprietar care mai are îndrăzneala de a solicita restituirea proprietăţilor bisericeşti. Aceste cheltuieli nici nu sunt necesare în condiţiile în care Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are un serviciu juridic propriu”, a arătat Vasile Tudor.

Conform deciziei Curţii de Apel Cluj, reprezentanţii bisericii din Bucovina au fost obligaţi la plata sumei de 300.000 de lei, reducând astfel pretenţiile ridicate de Regia Naţională a Pădurilor şi casa de avocatură care le-a reprezentat interesele şi care se cifrau la 715.907 lei, inclusiv 50.000 de euro onorariu de succes.

 

Procesul a început în aprilie 2001

Procesul care vizează cea mai mare retrocedare din istoria post-decembristă a României a avut un traseu extrem de sinuos. În cei mai bine de 13 ani din momentul înregistrării acţiunii la Tribunalul Suceava şi până acum, au fost zeci de termene de judecată şi s-au încheiat mai multe cicluri procesuale. Procesul a început pe 12 aprilie 2001, a ajuns de trei ori până acum la instanţa supremă, acolo unde va ajunge pentru a patra oară în recursul formulat de reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina.

Unul din momentele cheie s-a petrecut în martie 2007, când Tribunalul Suceava a admis acţiunea formulată de Fondul Bisericesc şi a trecut în proprietatea acestuia suprafaţa de 166.813,50 hectare de pădure. Soluţia a fost menţinută ulterior şi la Curtea de Apel Timişoara, iar la recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat soluţia şi a trimis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj.

Cert este că soluţia care va fi pronunţată acum de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi definitivă şi irevocabilă, fără posibilitatea de a mai fi atacată la vreo instanţă din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanţii bisericii din Bucovina reclamă că hotărârea prin care au fost „deposedaţi” de păduri este „greşită şi cuprinde motive contradictorii”.
 Vizualizări articol: 3536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 10 voturi
Reprezentanţii bisericii din Bucovina reclamă că hotărârea prin care au fost „deposedaţi” de păduri este „greşită şi cuprinde motive contradictorii”3.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine este Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român trimis de
( 6 aug 2014, 11:47:55
Conform actului constitutiv din 15 martie 2000, Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei avea 27 de membri fondatori, persoane fizice, din care au mai rămas 22.
IPS Pimen Suceveanul, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuţilor, președinte
Mircea Nuțu, preot, consilier economic al Arhiepiscopiei, la acea dată
Aurel Goraș, preot protopot de Câmpulung Moldovenesc
Petru Crăciun, preot consilier la Arhiepiscopie
Gheorghe Brădățanu, preot consilier la Arhiepiscopie
Petru Fasolă, fost viceprimar de Rădăuți
Constantin Patrolea, preot protopop Fălticeni
Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareț al Mânăstirei Putna
Mihail Bălan, stareț al Mânăstirei Râșca
Benedicta Tatulici, stareța Mânăstirei Vatra Moldoviței
Irina Pântescu, stareța Mânăstirei Voroneț
Ioan Alisavetei, contabil - șef al Arhiepiscopiei
Petru Asmarandei, referent la Arhiepiscopie
Costel Ciobanu, casier la Arhiepiscopie
Ienache Drob, revizor contabil la Arhiepiscopie
Liviu Gâză, revizor contabil la Arhiepiscopie
Vasile Irimia, preot protopop de Suceava
Mihai Valică, preot
Grigoriu Bogdan
Gheorghe Bujor
Gheorghe Calancea
Tatiana Pintilie

1.1  RE: Cine este Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român trimis de
( 6 aug 2014, 15:02:17
Ce "funcţii" au ultimii patru şi de unde sunt ?
2.   Cine este Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român trimis de
( 6 aug 2014, 11:51:06
Unitățile de cult din județul Suceava au primit în proprietate, conform Legii fondului funciar, câte 30 ha de terenuri cu vegetație forestieră, suprafața totală cu care Biserica Ortodoxă a fost pusă în posesie, în Bucovina, fiind de 16.244 ha.Cei 22 de fondatori ramasi ai Fondului Bisericesc sunt gata de a prelua 38% din suprafața județului Suceava, acoperită cu pădure, atât cât fac cele 166.813 ha.Pe langa paduri sunt revendicate peste 160 de clădiri, majoritatea sedii de cantoane sau ocoale.

2.1  RE: Cine este Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român trimis de
( 6 aug 2014, 15:10:00
Motivul pentru care as fi de acord sa nu se dea nimic e ca nesimtitii sunt subventionati de stat, adica de noi toti, platitorii de taxe, iar ei, dupa ce iau una alta cu aranjamente facute in preajma alegerilor de cele mai multe ori, taie ulterior accesul. Nu mai zic nimic de faptul ca lucreaza totul la negru. Cine a vazut vreodata chitanta de la popa? Pe cand DNA si la ei pt evaziune fiscala cu acceptul finantelor care se fac ca nu stiu nimic? In plus, e cel putin nesimtire ca locuri dragi sucevenilor sa fie ingradite si accesul interzis. Ma refer in special la zona manastirii Dragomirna, unde, cred ca peste 99% din suceveni, au petrcut sambete sau duminici de neuitat.
In privinta afirmatiilor netunsului, el trebuie sa-si justifice onorariul. Poate ne zice si nou daca a trecut de 500.000 euro de la popi.
3.   Cine este Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român trimis de
( 6 aug 2014, 11:59:55
Din toata tarasenia asta eu asa inteleg.Ca in 2000 27 de cetateni au format o fundatie.Apoi au zis ca ei sunt fundatia aia din 1870.Care este legatura intre ,de exemplu ,domnul Ienache Drob si austroungari?Dumnezeu stie.Apoi aceasta fundatie care zice ca e fundatia din 1870 vrea 38% din padurile Sucevei.Daca n-at fi tragic ar fi comic.
4.   Situatia juridica ! trimis de
( 6 aug 2014, 14:07:50
Eu cred ca ar trebui lamurita in primul rand situatia juridica a acestei fundatii . Daca intradevar cei care alcatuiesc actualmente structura fundatiei sunt indreptatiti sa reprezinte continuitatea fostei fundatii ,atunci socot ca ar avea drept de proprietate asupra celor 166.813 ha , cu conditia de a dovedi cu acte autentice acest drept. Acte de proprietate sunt stipulate si recunoscute de sistemul juridic. Nu poti invoca unele ,,ziceri'' chiar ale unor mari poeti ca fiind acte de proprietate .
5.   Mult succesuri in justitie! trimis de
( 6 aug 2014, 18:44:40
Nenea din poza, cred ca-i uitat tambalul pe la alta curte, legiuitorii astia de-acum incep sa beleasca nesimtitii si astia fara caracter. Voua nici 10 Romanii nu va ajung.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei