Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 aug 2014 - Anul XIX, nr. 180 (5689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cine va da căldură?

„Lovitură sub centură” dată de ANRSC licitației de termoficare a Sucevei, cu două zile înainte de deschiderea ofertelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Licitaţia de desemnare a unui nou operator de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava se dovedeşte a fi un fel de „Misiune imposibilă” pentru municipalitatea suceveană.

După două sesiuni de licitaţie, anulate din cauza lipsei de competitori, cea de-a treia etapă, de negociere directă, programată pentru 7 august, ar putea fi anulată.

O adresă venită din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cu doar două zile înainte de momentul decisiv, dă o lovitură neaşteptată municipalităţii sucevene.

Prin acest act, ANRSC „recomandă” suspendarea procesului de delegare a gestiunii reţelelor de termoficare ale municipalităţii, până la definitivarea procesului de reorganizare a SC Termica SA.

Practic, primăriei i se cere să „lase baltă” licitaţia pentru care s-a muncit atâta vreme şi să menţină Termica drept transportator-distribuitor al energiei termice către 20.000 de apartamente. Culmea e că licitaţia a fost demarată şi ca urmare a notificărilor oficiale ale administratorilor judiciari ai Termica în privinţa renunţării la activitatea de termoficare, considerată mult prea păguboasă pentru a fi menţinută.

 

Planul de reorganizare a Termica – cuiul lui Pepelea

Conform adresei transmise de ANRSC luni după-amiază municipalităţii sucevene, această instituţie are funcţia de monitorizare şi control al procesului de delegare a gestiunii utilităţilor publice, motiv pentru care s-a sesizat în privinţa licitaţiei organizate de Primăria Suceava.

Principalul motiv invocat de ANRSC pentru a cere suspendarea licitaţiei de desemnare a unui operator de transport şi distribuţie în Suceava este faptul că Tribunalul Suceava a confirmat planul de reorganizare a Termica (cel propus de către Unicom Holding, unul dintre principalii creditori).

„Întrucât potrivit articolului 103 alin. (1) din Legea Insolvenţei, confirmarea unui plan de reorganizare presupune corelativ continuarea activităţii sub supravegherea administratorului judiciar şi în conformitate cu planul confirmat, apreciem că la nivelul municipalităţii Suceava, activitatea de alimentare cu energie termică urmează a fi prestată, în perioada planului, de către SC Termica SA. În contextul celor prezentate mai sus, potrivit competenţelor instituite de lege în sarcina autorităţii, vă recomandăm suspendarea procesului de delegare a gestiunii până la definitivarea procesului de reorganizare a SC Termica SA”, se arată în documentul transmis Primăriei Suceava.

În baza acestei adrese, Primăria Suceava ar fi forţată să continue activitatea de transport şi distribuţie cu Termica, cel puţin încă un an de zile, deşi există multe aspecte controversate şi în această privinţă.

Planul de reorganizare propus de Unicom prevede o combinaţie între restructurarea şi continuarea activităţii Termica şi lichidarea unor active din patrimoniul acesteia.

 

Licenţa de funcţionare a Termica, expirată de un an şi o lună

Adresa ANRSC de stopare a procedurilor de licitaţie a termoficării Sucevei a fost primită cu reticenţă de către conducerea municipalităţii sucevene.

„Adresa ANRSC este analizată de către departamentul juridic al Primăriei Suceava, dar cu siguranţă vom solicita clarificări suplimentare. Să ni se spună clar, tranşant, dacă nu mai avem voie să facem licitaţia, pentru că tot de la ANRSC avem adrese anterioare prin care ni se spune că Termica nu mai are voie să presteze acest serviciu deoarece are licenţa de funcţionare expirată”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.

De altfel, termenul până la care Termica a fost autorizată să presteze această activitate de utilitate publică a expirat pe 24 iunie 2013, dar, conform legii, a mai existat un termen de 12 luni în care mai putea presta acest serviciu, după expirarea licenţei de la ANRSC.

 

„Putem funcţiona în continuare, dar nu la preţurile actuale”

Directorul Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu, spune că Termica poate presta în continuare activitatea de transport şi distribuţie, având de la ANRSC o „păsuire”, până la desemnarea unui nou operator, prin licitaţie.

Rămâne de văzut dacă „păsuirea” va mai fi valabilă, în caz de licitaţia se suspendă, tot ca urmare a unei adrese ANRSC.

O altă problemă majoră o vor reprezenta tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice.

„Putem funcţiona în continuare, dar nu la preţurile actuale”, a adăugat directorul Termica, care a spus că modificarea tarifelor de transport şi distribuţie este absolut obligatorie.

Termica a solicitat în numeroase rânduri majorarea preţului gigacaloriei, de la 267 lei la 341,5 lei. Majorarea de preţ nu ar fi afectat şi populaţia, care plăteşte un preţ subvenţionat, de 185 de lei pe gigacalorie, dar afecta bugetul local, care trebuia să suporte o diferenţă de preţ mai mare pentru fiecare gigacalorie consumată de suceveni.

Într-o adresă transmisă Consiliului Local Suceava, Termica a solicitat să i se deconteze „pierderile induse de prestarea serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat”, numai pentru luna iunie 2014 suma cerută fiind de 440.384 de lei, în vreme ce valoarea totală a deconturilor depuse pentru acoperirea pierderilor este de 9.288.173 lei, pentru perioada 09.11.2013 – 30.06.2014.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Lovitură sub centură” dată de ANRSC licitației de termoficare a Sucevei, cu două zile înainte de deschiderea ofertelor.
 Vizualizări articol: 2505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
„Lovitură sub centură” dată de ANRSC licitației de termoficare a Sucevei, cu două zile înainte de deschiderea ofertelor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sistemul nu mai este atractiv. Cine raspunde!? trimis de
( 6 aug 2014, 15:44:09
Scumpirea gigacaloriei, certurile, motivele personale, dezinteresul obliga oamenii sa plece in masa.
Acest dezinteres nu aduce nimic bun, oamenii s-au saturat si pleaca. Acum, la vot, este momentul sa platiti pentru situatia ingrata in care s-a ajuns.
Cine trebuia sa intervina? Cine sa rezolve situaţia? Unde sunt institutiile statului abilitate sa faca tocmai acest lucru? Pe unde stau conducatorii alesi de noi? Era atit de greu sa se prevada aceasta situatie, cind de ani de zile sistemul de incalzire este in cadere libera ?
Oamenii cinstiti sufera pentru ca au fost mintiti ani la rind. Cine raspunde de brambureala creata?

In democratie functioneaza legea concurentei, partenerul care vrea sa cistige in fata altuia, lupta sa atraga oamenii, facindu-se mai atractiv.
1.1  RE: Sistemul nu mai este atractiv. Cine raspunde!? trimis de
( 6 aug 2014, 15:49:12
Poate va veni vremea sa platiti pentru situatia ingrata in care s-a ajuns.

Avem de-a face cu o incordare de muschi si o infantila demonstratie de forte cu iz electoral .
Acest dezinteres nu aduce nimic bun in peisaj. Este un meci la care asistam fara voie si fara puterea de a interveni in vreun fel.
In democratie functioneaza legea concurentei, partenerul care vrea sa cistige in fata altuia, lupta sa atraga oamenii, facindu-se mai atractiv.
2.   Pacat ca n-a luat si cainii cu el! trimis de
( 6 aug 2014, 17:23:12
Asta-i lovitura olteneasca, nea Marin ii da lectii lui Suca de Bucovina. Pe unde s-o fi dus si asta? Probabil ca si-a luat bilet la mare, a prins saracu` ultimul bilet cu o noapte gratis.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei