Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Ar fi de dorit ca familia să aibă acelaşi duhovnic

Răspunsuri oferite de pr. Constantin Ciobanu, preot slujitor la Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" Moara de Vânt, Iaşi.

- Părinte, consideraţi că păstorul sufletesc al comunităţii pe care o are în grijă ar trebui să intervină în familiile unde există disensiuni?

 În calitatea sa, preotul, ca duhovnic al celor pe care îi are în păstorire, are obligaţia de a-i călăuzi pe cei încredinţaţi. Mai întâi, precizăm faptul că ar fi de dorit ca familia să aibă acelaşi duhovnic, iar acesta, prin tactul său pastoral şi prin experienţa scaunului de spovedanie, poate să găsească soluţii la problemele care se ivesc într-un cuplu sau într-o familie (copii, părinţi, fraţi, socri etc.). Cred că este persoana cea mai autorizată să medieze conflictele, cunoscând situaţia care a dus la crearea problemei, firea oamenilor implicaţi în conflict. Având experienţa şi autoritatea care pot da soluţii, el poate ajuta la stoparea relaţiei conflictuale.

- În cazul neimplicării în astfel de situaţii, se face răspunzător de destrămarea de mai târziu a familiei?

 Preotul are datoria morală de a fi lângă păstoriţi în toate situaţiile care se ivesc. Fiecare dintre noi avem însă un "liber arbitru", dar în acelaşi timp suntem răspunzători de actele săvârşite; cei care ajung la disensiuni şi au fost sfătuiţi şi ajutaţi - adică mediaţi în conflict - şi nu s-a mai găsit nici o soluţie, iau o hotărâre care le aparţine.

- În cazul în care nu i se cere ajutorul, consideraţi că ar trebui să facă el primul pas?

 Bineînţeles. De ce nu? Este păstorul care are grijă de oile sale: "Care om dintre voi, având o sută de oi şi pierzând din ele una, nu lasă pe cele nouăzeci şi nouă în pustie şi se duce după cea pierdută până ce o găseşte?" (Luca 15, 4); la fel şi păstorul de suflete, nu numai că trebuie să aibă grijă de cei pe care îi păstoreşte, dar acolo unde vede "pericolul", trebuie să alerge pentru a aduce "dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia".

(Nicoleta OLARU, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ar fi de dorit ca familia să aibă acelaşi duhovnic.
 Vizualizări articol: 668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ar fi de dorit ca familia să aibă acelaşi duhovnic5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei