Salam de biscuiţi
Ingrediente
300 g biscuiţi de post;
50 g margarină;
aproximativ 100 ml apă (depinde de biscuiţi);
rahat 4-5 bucăţi;
30 g cacao;
stafide;
nucă măcinată;
esenţă de rom;
Mod de preparare:
1. Se pune la topit în apă, rahatul, margarina şi cacaua şi se pun pe foc. După ce dă în câteva clocote, se dă deoparte.
2. Separat se macină biscuiţii (sau se strivesc cu sucitorul), o parte se rup bucăţele mai mari. Se amestecă într-un castron nuca măcinată şi biscuiţii.
3. Se toarnă lichidele peste şi se amestecă cu mult curaj, până devine ca o pastă. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă, eventual ceva suc de la compot, sau sirop de zahăr, dacă nu sunt biscuiţii destul de dulci. 4. Se adaugă stafidele, esenţele, fructe confiate şi puţină scorţişoară.
5. Se omogenizează şi apoi se pune în pungi. Înainte de ambalare se pot trece prin cocos.
6. După refrigerare măcar o oră se taie felii şi se mănâncă cu poftă maximă!
Mâncărică de dovlecei
Ingrediente:
4 bucăţi dovlecei
1 ceapă
3 lingură ulei
1 roşie
1 ardei
1 lingură boia dulce
1/2 pahar apă
1 lingură făină
3 linguri apă
mărar
1/2 lămâie
sare
piper
Mod de preparare:
Curăţăm dovleceii de coajă şi îi dăm pe răzătoarea mare, îi stropim cu sucul de la jumătatea de lămâie şi îi lăsăm să stea până ce călim ceapa.
Într-o cratiţă punem uleiul şi ceapa curăţată şi tăiată bucăţele şi o călim puţin, apoi luăm cratiţa deoparte şi punem lingura de boia.
Punem dovleceii storşi de apă, roşiile şi ardeiul tăiate cubuleţe, sare şi apă şi lăsăm să fiarbă pentru cca. 20 minute.
Amestecăm făina cu apă şi o turnăm peste dovlecei.
Punem mărarul, piperul şi eventual sare dacă mai este necesar.
(Sursa: www.bucataras.ro)