Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 mar 2011 - Anul XVI, nr. 74 (4672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Majorare

Preţul lumânărilor din bisericile sucevene s-a dublat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În bisericile sucevene preţul unei lumânări s-a dublat. O lumânare mică, care se putea cumpăra cu 0,5 lei, se vinde la biserici, începând cu 25 martie, la preţul de un leu. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor ne-au spus că preţul lumânărilor s-a modificat pentru că materia primă s-a scumpit.

Preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ne-a explicat ieri că „preţul parafinei, produs petrolier, s-a dublat, s-au majorat preţurile la combustibili, aşa că am fost nevoiţi să dublăm şi preţul lumânărilor. Vor fi două tipuri de lumânări normale, cele mici la un leu, cele mari la trei lei, şi două tipuri de lumânări din ceară naturală, pentru Sfântul Altar”. Preotul Axinte ne-a mai spus că decizia de scumpire a lumânărilor s-a luat într-o şedinţă a Adunării Eparhiale.

 

Vor cumpăra mai puţine lumânări

Credincioşii cu care am stat de vorbă zilele acestea ne-au spus că vor cumpăra mai puţine lumânări. Dacă în prima zi, vinerea trecută, credincioşii au fost surprinşi şi chiar îngrijoraţi că preţul la o lumânare s-a dublat, între timp s-au resemnat. „O să cumpăr o lumânare, în loc de două lumânări sau trei, cum luam până acum. Nu contează câte lumânări aprindem, atâta timp cât ne rugăm lui Dumnezeu cu inima curată”, ne-a spus Tatiana Alexa, o pensionară din Suceava. Preoţii cu care am stat de vorbă ne-au spus, la rândul lor, că scumpirea lumânărilor este o decizie administrativă, care se aplică în toate parohiile din judeţ. Toţi preoţii au explicat că lumânarea „simbolizează jertfa de sine, transfigurarea, transformarea în lumină a omului prin arderea de sine, ceea ce reprezintă calea împlinirii şi a desăvârşirii”.

 

Banii din lumânări, pentru acţiuni filantropice, culturale

„Lumânarea este un semn al jertfei curate pe care creştinul o aduce în faţa lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este lumină în cel care aprinde o lumânare, iar cel care aprinde o lumânare se arată iubitor de lumină, adică de Dumnezeu. Toată lumea ştie cum arată o lumânare. E subţire, firavă, înlănţuită cu trupul de ceară. Rostul lumânării e să ardă şi să lumineze. Nu contează câte lumânări aprinde credinciosul în biserică, contează că el a adus o jertfă bisericii”, ne-a explicat un preot paroh din Suceava. În completare, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Cătălin Axinte, a explicat că banii proveniţi din comercializarea lumânărilor sunt folosiţi de parohii pentru întreţinerea locaşurilor de cult, pentru acţiunile filantropice, culturale, care se organizează de biserică.

 

Biserica deţine monopol pe... lumânări

„Biserica deţine, prin lege, monopolul confecţionării şi comercializării obiectelor de cult”, după cum ne-a declarat preotul Axinte. Acest drept, privind confecţionarea şi comercializarea obiectelor de cult, implicit a lumânărilor, cruciuliţelor, a fost conferit prin lege în anul 1997. Cu toate acestea, Bazarul şi pieţele din întreg judeţul sunt invadate de persoane care comercializează lumânări de tot felul, multe aduse din Republica Moldova sau Ucraina. Şi în cazul acestor comercianţi, asemeni celor care fac trafic cu ţigări, li s-ar putea confisca marfa, în urma unor controale ale autorităţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul lumânărilor din bisericile sucevene s-a dublat.
 Vizualizări articol: 5997 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 9 voturi
Preţul lumânărilor din bisericile sucevene s-a dublat3.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(30 mar 2011, 11:16:22
Nu vă vitriolaţi
Există o explicaţie !
Sigur , sunteţi afectaţi
E mai scump s’ajungeţi în Împărăţie

S-a blocat importul din R.Moldova
Aşa că ....s-a scumpit la producător
Poate nu s-o supăra Iehova
Că eu le voi folosi doar când am să mor

Biserica’i un club al comercianţilor
Dar NU, nu’s vietăţi sordide ( Doamne fereşte ! )
Acceptaţi ( rogu-vă ) noul preţ al lumânărilor
Contribuiţi la buget ortodox (care oricum creşte)

2.   Monopol !? trimis de
(30 mar 2011, 11:44:36
Ma consider un om tolerant, dar niciodata nu am inteles chestiunea asta cu monopolul pe lumanari. Daca te duci la Biserica si pui niste lumanari mi se pare firesc sa le cumperi de la biserica respectiva si sa nu le aduci din bazar, dar daca eu vreau sa le aprind acasa sau prin cimitire de ce trebuie sa le iau tot de la biserica ? Adica Dumnezeu este doar al romanilor nu si al fratilor ortodocsi din Moldova sau Ucraina? Ipocrizia asta tipic bucovineana ma supara si ma intristeaza la culme !
3.   Stresant poti fi trimis de
(30 mar 2011, 11:53:19
Sunt de acord cu subtilul umor negru din, chinuitele tale versuri. Dar cunosti simtomele unui om constipat? Eh scremute-s versurile ,incearca sa le dai un pic de, rogvaiv
3.1  RE: Stresant poti fi trimis de
(30 mar 2011, 12:41:47
îmi dau seama că tradiţia ta ortodoxă (rigidă) e lezată acum (nu-mi voi cere scuze pentru asta) ...oricum , estetica unei poezii nu'i dată de ritm (neapărat) ea are o linie de cele mai multe ori atipică impusă de cel ce'o scrie şi (m-aş bucura să fie şi cazul meu) să conţină o cât de mică urmă de inteligenţă.Îţi mulţumesc pentru c-ai fost obiectiv şi ...iartă-mă pentru deranj
4.   * trimis de
(30 mar 2011, 12:49:45
Ideal ar fi
Să nu fii constipat când le citeşti
Nu ne diferenţiem de antropomorfi
Doar prin rogvaive ... bisericeşti
4.1  RE: * trimis de
(30 mar 2011, 17:13:30
Sper sa nu ma critici : cu biserica putine legaturi am,de pasti sau cand m-ai da careva coltul in concluzie sunt mai ateu ca tine . Referitor la inteligenta din versuri... nu sunt academician sa imi pot permite o critica obiectiva.Adevarul e ca fiecare poet are stropul lui de nebunie scuze ,,inspiratie,, ,, E usor a scrie versuri Cand nimic nu ai a spune Insirand cuvinte goale Ce din coada au sa sune ,, Sper sa intelegi si sa remediezi.
5.   Observatie.. trimis de
(30 mar 2011, 13:09:32
Eu pun la Biserica de obicei lumanari cumparate de acolo .. Insa la cimitir, pomeniri etc pun lumanari tip candele si orice model vreau ...niciodata vreun preot nu m-a obligat sa pun doar cumparate de la Biserica ..cine spune acest lucru , ori nu stie ori a dat peste un preot ...atipic
6.   Da, ok..se scumpesc trimis de
(30 mar 2011, 13:24:04
Dar de ce lumanari? Nu am inteles niciodata...Care-i treaba?
7.   Interesant trimis de
(30 mar 2011, 14:41:21
Citez: ,,"Nu contează câte lumânări aprindem, atâta timp cât ne rugăm lui Dumnezeu cu inima curată", ne-a spus Tatiana Alexa, o pensionară din Suceava,, Stau si ma intreb oare cat va mai trece pana isi vor da seama romanii ce prostie sunt lumanarile. Unde scrie oameni buni asa ceva in Biblie? Nu neaparat de lumanari, ad literam. Da' Va rog cu toata sinceritatea, spune-ti-mi si mie unde scrie ca cei in viata pot influenta in vreun fel conditia (locul si/sau confortul) celor care au murit? Nu scrie in Sfintele Scripturi (din Vechiul Testament pana in Noul Testament si Apocalipsa) ca celor ce au murit li s-a inchis cartea vietii si nici nu mai poate fi adaugat nici nu mai poate fi scazut nimic? Nu pot suporta popii ca duc atata popor in minciuna. De ce nu spuneti oamenilor adevarul? Va vor roade viermii in iad si pe deasupra vezi primi si castane de la cei care va vor fi alaturi din cauza voastra. Pentru ca ascundeti cu buna stiinta adevarul. Cum puteti scoate paiul din ochiul preotilor catolici ca vand indulgente cand voi vindeti lumanari? Nu sunt unul si acelasi lucru? Si anume O METODA CA BISERICA SA FACA BANI, fara NICI UN FEL DE IMPLICATII pentru viata spirituala (nici a mortilor, nici a viilor). Intoarceti-va la Sfanta Evanghelie si lasati marsaviile. NU MAI AMAGITI oamenii care INCEARCA sa fie DREPT CREDINCIOSI !!!!!! SPUNETI ADEVARUL !!!!
8.   Ptr. sectari trimis de
(30 mar 2011, 17:06:56
Practicarea tămâierii cu fum de tămâie îşi are temeiuri biblice întemeiate şi întrebuinţarea ei în cultul Vechiului Testament nu o negaţi nici voi, sectarii. În Noul Testament se vede că între darurile magilor era şi tămâie (Matei 2, 11), precum şi prin alte mărturii se vădeşte continuitatea acestei practici (Filip. 4, 18).
Anafora îşi are originea în pâinile sfinţite ale punerii înainte din Vechiul Testament (Ieş. 25, 30; 29, 32–33; 40, 21; I Regi 21, 4–6; Matei 12, 3–4).
Praporii sunt icoane portabile care la diferite procesiuni sunt purtate ca semne de biruinţă, semnificaţia lor fiind asemenea steagurilor naţionale şi a emblemelor ţării: unitatea şi biruinţa; de obicei în fruntea lor este Sfânta Cruce.
Lumânările întrebuinţate în biserici sunt obiecte simbolice, atât prin componenţa lor (ceara de albine), cât şi prin funcţia lor de a produce lumină. Ele s-au întrebuinţat mai ales în vechime prin catacombele întunecoase, rămânând apoi – după modelul cultului din Vechiul Testament – obiecte liturgice de mare preţ. Luminarea lor simbolizează lumina conştiinţei, lumina adevărului, lumina harului sau pe Dumnezeu Însuşi, Care este lumină (Luca 2, 32; Ioan 1, 5; 8, 12; 12, 35–46; Apoc. 22, 5 ş.a.).
Deci, omule rătăcit, caută mărturii Biblice la trimiterile pe care ţi le-am arătat şi văzând că toate acestea au temeiuri Biblice bine întemeiate, nu mai rămânea la părerea ta ereticească care te duce la pierzare.

9.   Ptrr.sectari trimis de
(30 mar 2011, 17:21:48
Pai ce dovada scripturistica mai vrei cand minunea se produce sub ochii tai?Referindu-ne la lumina care coboara la Ierusalim,asta este chiar o minune care se repeta anual,si nu poate fi contestata,vezi fosfor,sau alte inventii ale scepticilor.Nu a spus nimeni ca lumanarea este sfanta,dar orice obiect poate fi purtator de har,nu mantuitor prin materia sa ci prin inraurirea sa cu har invocandu-se Duhul Sfant.Daca ,,atingandu-se de haina lui Iisus se vindecau'',nu haina era sfanta ci cel ce o purta.Sau ,,doar umbra lui Petru sa treaca peste ei si se vindecau''.Oare era umbra sfanta?Nu ci Petru s.a.
pai la Ierusalim cand coboara Lumina nu aprinde doar lampile cu ulei de masline nici lampadarele cu 7 brate ci lumanari din ceara curata . Ceara este primita ca jertfa dar lumânările trebuie să fie din ceară curată de albine!
Această cerinţă nu este un "moft" al Bisericii, ci are o explicaţie mult mai profundă. Albina lucrătoare este una din insectele care nu se reproduc, continuitatea speciei fiind asigurată numai de matcă. Cu alte cuvinte, rămâne "pururea fecioară", iar ceara produsă de ea constituie materia cea mai curată, cea mai pură. În felul acesta aducem lui Dumnezeu un dar curat.
10.   Ptr.sectari trimis de
(30 mar 2011, 17:25:07
In tare multe locuri din Biblie este trecut si despre candele, si despre tamiie si despre ulei, si despre sfintirea obiectelor. Nu le putem insira pe toate aici. Aici aveti citeva versete din a doua carte a lui Moise. In versetul 25 veti vedea ca Moise a aprins candelele pentru ca asa poruncise Domnul, nu pentru ca aveau nevoie de iluminat.

4. Apoi să aduci înăuntru masa şi să aşezi pe ea toate lucrurile ei; şi sfeşnicul să-l duci înăuntru şi să aprinzi într-însul candelele lui.
5. Să aşezi jertfelnicul cel de aur pentru tămâiere înaintea chivotului legii şi să atârni perdeaua la intrare în cortul adunării.
6. Apoi să aşezi jertfelnicul arderilor de tot înaintea intrării în cortul adunării.
7. Iar între cortul adunării şi jertfelnic să aşezi baia şi să torni în ea apă;
8. Şi împrejurul cortului să aşezi împrejmuirea curţii şi la intrarea curţii să atârni perdeaua.
9. După aceea să iei mir de ungere şi să ungi cortul şi toate cele din el şi să-l sfinţeşti pe el şi toate lucrurile lui şi va fi sfânt;
10. Să ungi jertfelnicul arderilor de tot şi toate lucrurile lui şi să sfinţeşti jertfelnicul şi va fi sfinţenie mare;
25. Şi a aprins candelele lui înaintea Domnului, precum poruncise Domnul lui Moise.

Si iata ca iarasi ne aratati ca sectele/neo-protestantii nu respecta Sfinta Scriptura
11.   Cuvant frumos trimis de
(30 mar 2011, 18:58:00
Ca tare frumos ai mai grait, Bucovineanule!
12.   Lumanarile astea... trimis de
(30 mar 2011, 20:46:12
totusi au trecut doi ani de la ultima scumpire a lumanarilor.boc e de vina..
13.   Lumanarile astea... trimis de
(30 mar 2011, 20:47:24
totusi au trecut doi ani de la ultima scumpire a lumanarilor.boc e de vina..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei