Cartofi umpluţi cu zarzavat călit
(pentru 4-6 persoane)
8-10 cartofi mijlocii, 3-4 roşii, 1/2 varză, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 4 linguri cu ulei, mărar şi pătrunjel frunze, 1 creangă de busuioc, sare.
Se curăţă, se spală şi se toacă varza, morcovii şi pătrunjelul, se dau pe răzătoarea mare, se călesc împreună 10 minute în ulei fierbinte. Când s-au înmuiat se adaugă două roşii decojite şi tăiate felii subţiri şi se lasă vasul pe foc până când legumele nu mai au sos.
Cartofii se spală, se fierb în coajă 20 minute, se scot şi se curăţă cât sunt calzi, apoi se golesc de miez. Miezul bine fărâmiţat se amestecă omogen cu legumele călite. Amestecul se sărează şi se piperează, apoi se umplu cartofii cu acesta. Se aşază cartofii într-o formă unsă cu ulei, cu roşii felii printre ei şi cu restul de umplutură. Se umple forma cu apă caldă, se presară busuioc peste cartofi şi se pune în cuptor pentru 3/4 oră. Cartofii se servesc calzi, cu verdeaţă tocată deasupra şi cu salată de sezon.
Crochete de cartofi
(pentru 6-8 persoane)
4-6 cartofi,1 felie de franzelă,3-4 linguri cu pesmet, sare, piper, o cană cu ulei.
Se spală cartofii, se pun în apă caldă cu sare să fiarbă 1/2 oră, se scot şi se curăţă calzi. Se zdrobesc cu furculiţa, se sărează şi se piperează, se amestecă cu o felie de franzelă înmuiată în apă şi fărâmiţată. Amestecul se frământă cu mâna. Se fac crochete lungi (suluri lungi şi groase cât un deget) de 4-5 cm, care se trec prin pesmet şi se prăjesc la foc iute în ulei fierbinte. Se servesc lângă chiftele de varză, de vinete sau de zarzavat în amestec, cu salată de sezon sau murături.
Crochete de orez
(pentru 6-8 persoane)
1/4 kg orez, 1 l apă caldă, sare, piper măcinat, pătrunjel verde tocat, 1 cană cu ulei, 1 ceapă.
Se alege orezul, se spală în mai multe ape, se pune la fiert cu apă caldă, piper, 1 ceapă tăiată în patru şi 1 linguriţă cu sare. Se fierbe cu cratiţa aşezată pe o tablă groasă timp de 1/2 oră. Se răstoarnă într-o tavă întinsă, se netezeşte pilaful cu un cuţit umezit, se lasă să se răcească, după care se taie pătrate sau dreptunghiuri, se rotunjesc cu mâna umedă şi se prăjesc în ulei fierbinte. Se servesc acoperite cu verdeaţă tocată.