Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mar 2011 - Anul XVI, nr. 67 (4665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Despre post şi rugăciune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost, din nou, gazda seratei duhovniceşti cu tema „Postul şi rugăciunea, cale spre mântuire”, susţinută de părintele duhovnic Iustin Neagu din Iaşi. Din 1994, părintelui Iustin Neagu îi este încredinţată slujirea misionară a bolnavilor din mai multe spitale din Iaşi, printre care Spitalul de copii "Sfânta Maria", Maternitatea Cuza Vodă, Spitalul de fiziologie Paşcanu şi Spitalul universitar de psihiatrie Socola, din anul 1997 rămânându-i în grijă doar acesta din urmă. Din motive pur obiective, părintele duhovnic Iustin Miron de la Mănăstirea Oaşa din Alba-Iulia, nu a putut fi prezent la invitaţia A.S.C.O.R. - filiala Suceava, aşa cum a reieşit dintr-un comunicat anterior manifestării, după cum ne-a declarat preşedintele în exerciţiu al asociaţiei studenţeşti, Florin Grădinariu, moderatorul seratei duhovniceşti.

 

Postul şi Rugăciunea, aripile sufletului

„Sunt două aripi ale sufletului, deci, Postul şi Rugăciunea, care duc, în cele din urmă, la înfrumuseţarea chipului divin în om. Mântuirea, acest urcuş duhovnicesc, devine tot mai greu pe măsură ce respecţi poruncile Domnului, deci, Cele 10 Porunci adică să ridicăm chipul lui Dumnezeu la starea de asemănare cu Dumnezeu prin rugăciune.

Sunt două virtuţi, adică Rugăciunea şi Postul, sau aripile cu care sufletul se poate ridica la Dumnezeu sau mâinile cu care se lucrează Mântuirea. Postul şi Rugăciunea alcătuiesc o simfonie. Rugăciunea şi Postul egal, matematic, Mântuirea sau slobozirea sufletului de Păcat...

Păcatul, vedeţi, distruge chipul de lut al lui Dumnezeu în om. Spunea, părintele Cleopa, că rugăciunea atinge trei trepte: a buzelor, a minţii şi a minţii în inimă. Omul, deci, este singura fiinţă care se roagă sau Imitatio Christi”, a subliniat audienţei, părintele duhovnic.

 

Rugăciunea, o cerere de mulţumire

„Să ştiţi, că orice rugăciune este o cerere de mulţumire: „Binecuvântează suflete al meu pe Domnul!” Deci, întâi cere şi apoi mulţumeşte...”Îţi mulţumesc Doamne că m-ai adus din nefiinţă la fiinţă...deci, omul, trebuie să devină conştient pentru rolul pe care-l are în această viaţă....Aşa că cel ce va face şi va învăţa, mare se va chema în Împărăţia lui Dumnezeu, deci, nu punem căruţa în faţa calului. Spunea, vrednicul de pomenire, Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, că societatea modernă a distrus Chipul lui Dumnezeu. Iată, la Bobotează, lutul a venit să boteze pe Ziditorul. Păcatul, deci, ne trage în Şeol (locul unde, în tradiţia iudeo-rabinică, se duceau sufletele, n. red.). Şi Raiul şi Iadul începe de aici şi se continuă în mod amplificat.

Noi, oamenii, întristăm Duhul Sfânt prin foarte multe păcate...şi, cum spunea Sfântul Isaac Sirul: „Prin gura lăudătorului, vorbeşte de fapt Diavolul.

„Există o permanentă hărţuială între spirit şi materie şi, cum spune Evanghelia după Matei sau Kata Mateion, corpul nu este mai important decât sufletul. Postul este valoarea autentică a Ortodoxiei, el creează premizele rugăciunii, este o luptă între Ordine şi Dezordine, în care, cum spunea gânditorul Todl, trebuie să vă încadraţi într-o Ordine, în care Dumnezeu este făcătorul Ordinii.

În greaca veche, Kosmos înseamnă Ordine. Zice Dogmatica noastră că: „Preamărirea lui Dumnezeu este scopul Creaţiei”. Toate ideile Revoluţiei Franceze de la 1789 au fost preluate şi amplificate de junimişti. Ideile iluministe, deci, Tenebros Lux (lumini întunecate, n. red.) sunt valori amestecate cu false valori. Biserica Ortodoxă este mama duhovnicească a poporului român, iar familia este ordinea socială. Icoana are, deci, patru funcţii: estetică, dogmatică, canonică şi latreutică (făcătoare de minuni, n. red.)”, a precizat, în cuvântul său de învăţătură, părintele duhovnic Iustin Neagu. Reamintim, că seratele duhovniceşti din perioada Marelui Post vor continua sub egida A.S.C.O.R., după cum ne încredinţează reprezentanţii asociaţiei studenţeşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre post şi rugăciune.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Despre post şi rugăciune5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei