Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mai 2010 - Anul XV, nr. 104 (4395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii

Scrisoare deschisă

Subsemnaţii, Dobroghiu Vasile, pensionar, veteran de război, în vârstă de 87 de ani, şi Dobroghiu Vasilica, casnică, în vârstă de 90 de ani, domiciliaţi în municipiul Suceava, cartier Burdujeni-sat, str. 22 decembrie, nr. 264, depunem o plângere împotriva comentariilor din cotidianul Monitorul de Suceava, din 21 aprilie 2010, care dezinformează realitatea referitoare la terenul pe care s-au construit două biserici şi cele trei case din cartierul „Tinereţii” din municipiul Suceava (la ieşirea spre Plopeni).

Menţionez că, la începutul anului 2003, preotul Hirghiligiu Dumitru a venit la noi acasă, spunându-ne că a cumpărat două suprafeţe de teren de câte 17 ari fiecare, cu o lăţime de 6,5 m pentru construirea unei case pentru familia lui compusă din 8 persoane (din care trei copii sunt preoţi).

Între cele două suprafeţe cumpărate se află terenul nostru în suprafaţă de 17 ari, tot cu 6,5 m lăţime.

Preotul ne-a rugat să facem schimb de terenuri, oferindu-ne terenul din dreapta cu aceeaşi suprafaţă, cumpărat de la Râşca Alexandru (astfel putând să construiască locuinţa pentru familia lui).

Am fost impresionaţi de motivele invocate (stă în gazdă cu cei 6 copii, are greutăţi materiale) şi am fost de acord cu efectuarea schimbului de terenuri, cu condiţia de a se ocupa de toate intervenţiile şi de a suporta toate cheltuielile impuse de intabularea terenurilor (noi neavând posibilitatea suportării cheltuielilor şi a umblării pentru această acţiune, fiind bătrâni şi bolnavi, având mijloace băneşti reduse).

Preotul şi-a luat angajamentul că va efectua toate măsurătorile impuse, absolvindu-ne de orice intervenţie bănească.

I-am dat o copie după titlul de proprietate ca să poată efectua măsurătorile cadastrale.

După un timp, am constatat că preotul a efectuat anumite măsurători, împărţind terenul în favoarea lui, diminuând în acelaşi timp suprafaţa de teren cuvenit nouă şi poziţia acesteia, de la 17 ari la 15 ari.

După intabularea terenului său, preotul a declarat că nu mai are bani şi pentru intabularea terenului ce ni se cuvenea în urma schimbului. Acesta a fost motivul pentru care am fost nevoiţi să suportăm noi cheltuielile de intabulare (în valoare totală de 17 milioane de lei vechi), reuşind să intrăm în posesia unei suprafeţe de 16,31 ari, nemaifiind posibilă acordarea suprafaţei totale, aceasta fiind ocupată de construcţiile făcute de preot între timp.

Preotul a construit întâi parţial o biserică în mijlocul terenului, fără a avea documentele necesare, fapt pentru care Primăria municipiului Suceava şi Protopopiatul Suceava a sistat continuarea lucrărilor la această construcţie. Nu vecinii l-au oprit pe preot să continue lucrările, aşa cum a menţionat preotul în ziarul „Monitorul”, aceştia neavând puterea şi calitatea să facă acest lucru.

Toate intrările posibile spre locul înălţării bisericii au fost blocate de alte construcţii efectuate de preot, precum şi de livada plantată între timp. A fost construită o biserică în partea de sus a terenului (chiar la stradă), iar în partea de jos încă trei case (una a preotului Ciprian şi două ale preotului Dumitru).

Terenul pe care l-am intabulat noi a căpătat o nouă configuraţie (devenind în formă de „L”, având intrare în drumul de jos, cu o lăţime de 10 metri liniari, cu aprobarea şi semnăturile preotului şi ale familiei lui, conform schiţei cadastrale efectuate personal).

Drumul de acces spre biserici, dorit de preot, nu a fost niciodată pe locul indicat acum de acesta. Întrucât el a mai cumpărat ulterior de la Ungureanu Sima o suprafaţă alăturată, i-a mai rămas pentru „drumul” pretins de acesta cam 1,7 m lăţime, nefiind posibil accesul pe acesta a unor utilaje grele, aşa cum doreşte preotul, pentru continuarea construirii „bisericii”, căreia acum i-a dat o nouă destinaţie (grădiniţă cu program prelungit).

Orice intrare spre construcţiile preotului este blocată de construirea celei de a doua biserici, chiar la strada principală, alături de două parcări, construite recent, tocmai pentru a reuşi să obţină, prin donaţie, de la vecini a terenului pentru drum.

Deoarece ne-a dat în judecată pe toţi trei vecinii (procesul durează de peste trei ani) aducând în instanţă motive false, nu suntem de acord cu „cerinţele” acestuia (în sensul de a acorda teren fără nici un motiv şi fără plată).

În repetate rânduri preotul ne-a trimis acasă scrisori calomnioase, încercând să ne intimideze, determinându-ne să cedăm terenul de pomană. Ne împiedică să desfăşurăm lucrările agricole pe terenul nostru, aruncând pe acesta tot felul de deşeuri şi gunoaie (pietre, resturi de lemne etc.).

Ar fi necesară o studiere amănunţită a desfăşurătorului de la Primăria municipiului Suceava, pentru toate suprafeţele în litigiu, stabilindu-se cu exactitate măsurătorile, atât pentru terenul nostru, cât şi pentru cele pretinse de preot, care solicită o suprafaţă mai mare, neexistentă în realitate.

Vă rugăm să ţineţi cont de situaţia în care ne aflăm noi, doi bătrâni cu credinţă şi frică de Dumnezeu, care ne aflăm în faţa unui om ce nu prezintă calităţi morale pentru profesia lui, încercând de atâta timp să ne înşele, obţinând foloase necuvenite un astfel de preot nu face cinste meseriei sale, aducând prin felul de a fi prejudicii credinţei ortodoxe.

 

Anexăm la prezenta:

1. Titlul de proprietate eliberat de Primăria Suceava

2. Situaţia cadastrală a terenului proprietate personală

3. Schiţă cuprinzând configuraţia terenului care face cauza acestui litigiu

 

Material semnat de Nicolae Strugaru, ginerele familiei Dobroghiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scrisoare deschisă.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Scrisoare deschisă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei