Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 apr 2010 - Anul XV, nr. 85 (4376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sfaturi practice în biserică

De ce nu este bine să „colindăm“ pe la mai multe biserici în timpul Sfintei Liturghii?

Datorită dezvoltării mijloacelor de transport, dar şi a densităţii lăcaşurilor de cult în centrele marilor localităţi urbane, unii credincioşi şi-au dezvoltat obiceiul de a vizita mai multe biserici în timpul Sfintei Liturghii din duminici şi sărbători.

O primă cauză a acestui fenomen o constituie pretinsa dorinţă de a se împărtăşi de "mai mult har", având în vedere că bisericile au, fiecare, particularităţile lor: icoane, sfinte moaşte, slujitori înzestraţi cu felurite daruri (cântare, predică etc.). Auzim pe unii creştini că merg să audă liturghisirea unui preot, ca mai apoi să asiste la predica altuia. Acest periplu, însă, nu sporeşte harul - care rămâne acelaşi, în toate bisericile canonice -, ci poate chiar să-l anuleze, mai ales dacă deplasarea de la un lăcaş la altul se petrece în timpul Sfintei Jertfe.

Alţi credincioşi au transformat participarea lor liturgică într-un pelerinaj ocult. Cutuma, în cazul lor, cere să fie vizitate 9 biserici, fără a se trece peste o apă curgătoare, lăsând peste tot un pomelnic, însoţit de anumite prinoase. În concepţia practicanţilor, acest ritual ar produce, în chip magic, rezolvarea chestiunilor problematice cu care se confruntă.

În fapt, este un păcat foarte grav, care cumulează simultan: necredinţa în lucrarea mântuitoare, unică, a harului în Sfânta Liturghie, magia cu cele sfinte şi superstiţia. Sfântul Ioan Gură de Aur aseamănă plecarea din Biserică a omului, înainte de sfârşitul Liturghiei, cu ieşirea lui Iuda de la Cina cea de Taină, pentru a-L trăda pe Hristos. Din nefericire, constatăm că unii creştini nu participă propriu-zis la slujbă: veniţi după ce ea a început şi plecaţi înainte ca ea să se sfârşească, aceştia nu se fac părtaşi morţii şi Învierii Domnului, ci manifestă o credinţă superficială şi delăsătoare.

Pelerinajul religios este extrem de folositor pentru suflet, cu o condiţie: deplasările să se facă în afara programului Sfintei Liturghii. Participarea la actualizarea jertfei Mântuitorului cere din partea noastră interes şi atenţie, potrivit îndemnului cântat de noi toţi: "Toată grija cea lumească să o lepădăm!".

(pr. lect. dr. David PESTROIU, sursa: www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu este bine să „colindăm“ pe la mai multe biserici în timpul Sfintei Liturghii?.
 Vizualizări articol: 469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
De ce nu este bine să „colindăm“ pe la mai multe biserici în timpul Sfintei Liturghii?5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei