Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 iul 2009 - Anul XIV, nr. 159 (4145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Fundamentare scripturistică şi patristică pentru cele şapte Laude

Biserica creştină a preluat din tradiţia iudaică numărul de şapte al slujbelor sau al momentelor din zi când se aduce rugăciune de laudă, de mulţumire şi de cerere către Dumnezeu; aceste momente de rugăciune au fost anunţate şi de psalmistul David: „De şapte ori pe zi Te laud, Doamne, pentru judecăţile Tale cele drepte”. Teologii ortodocşi au pus simbolismul acestui număr în legătură cu cele şapte daruri ale Duhului Sfânt, căci rugăciunea este şi un rod al prezenţei şi lucrării Sfântului Duh în viaţa creştinului. Tâlcuind cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Însuşi Duhul Se roagă pentru noi, cu suspine negrăite”, Sfântul Simeon al Tesalonicului evidenţia că „vremile orânduite şi rugăciunile sunt în număr de şapte, după numărul darurilor Duhului, căci şi sfintele rugăciuni sunt prin Duhul”.
În Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, în special în cartea Psalmilor, găsim fundamentări pentru slujbele celor şapte Laude. Vecernia, Utrenia şi Ceasurile (rugăciunile din timpul zilei) sunt o punere în practică a cuvintelor: „Seara şi dimineaţa şi la amiază mă voi ruga şi voi striga şi el va auzi glasul mei” (Psalmul 54, 19). Pentru slujba Pavecerniţei (rugăciunea înainte de culcare) avem ca temei cuvintele: „Spăla-voi în toate nopţile patul meu, cu lacrimile mele voi uda aşternutul meu” (Psalmul 6, 6), iar pentru Miezonoptică (rugăciunea de la miezul nopţii): „În miezul nopţii m-am sculat să Te slăvesc, pentru judecăţile Tale cele drepte” (Psalmul 118, 62).
Sfântul Ciprian consideră că „trebuie să ne rugăm şi dimineaţa, pentru că prin rugăciunea noastră de dimineaţă se prăznuieşte Învierea Domnului. (...) De asemenea, trebuie să ne rugăm iarăşi neapărat la apusul soarelui şi la sfârşitul zilei, căci Hristos, fiind soarele cel adevărat şi ziua cea adevărată, noi, când ne rugăm la apusul soarelui şi al zilei din lume şi cerem ca să vină din nou lumina peste noi, ne rugăm pentru a doua venire a lui Hristos, Care ne va aduce harul luminii veşnice”.
 

(pr. Gheorghe MIHĂILĂ, sursa: www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fundamentare scripturistică şi patristică pentru cele şapte Laude.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fundamentare scripturistică şi patristică pentru cele şapte Laude5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei