Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 mai 2009 - Anul XIV, nr. 117 (4103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Ctitor de dincolo de moarte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Duminică, 24 mai, are loc la Câmpulung Moldovenesc ceremonia de sfinţire a unui lăcaş de cult cu totul special pentru oamenii din zonă – Biserica “Izvorul Tămăduirii” din cartierul Izvorul Alb. Se îndeplineşte astfel, la trei ani după trecerea lui la veşnicie, ultima şi cea mai mare dorinţă a inginerului diplomat Alexandru Şandru Alboi, cetăţean de onoare al municipiului.

 

Destin

Inginer metalurg de profesie, apropiat al unor mari oameni de stat români şi el însuşi un personaj bogat şi celebru în tinereţe, câmpulungeanul Alexandru Şandru Alboi a fost silit de vremurile tulburi să fugă din ţară în miez de iarnă, în pantofi şi fără bani, fără speranţa că se va mai putea întoarce vreodată.

Conform propriilor mărturisiri, a urcat pe brânci scara socială printre străini, cu sprijin de la puţini oameni de suflet, de la sărăcia cruntă a unui biet vânzător de cravate până la statutul de specialist indispensabil puternicilor vremii din SUA şi America Latină în domenii precum construcţiile şi dezvoltarea imobiliară. Inginerul-diplomat Şandru Alboi a reuşit prin multă muncă şi abilitate în afaceri să adune o avere care i-ar fi permis să îşi trăiască bătrâneţea în lux şi relaxare.

 

Dor de Bucovina

Ne-a mărturisit însă, în 2005, că nimic din tot ce avea printre străini nu i-a putut potoli vreodată dorul crâncen al dezrădăcinatului de meleagurile natale. A ales să îşi petreacă finalul vieţii înapoi în Bucovina. A revenit la Câmpulung Moldovenesc după jumătate de secol de exil, la vârsta de 90 de ani. Şi a ţinut să ridice, din propria avere, o biserică impunătoare pe Izvorul Alb. A avut şi norocul să întâlnească un sprijin de nădejde, preotul paroh Theodor Giosan, care şi-a dedicat şi el cunoştinţele şi eforturile pentru îndeplinirea acestui vis.

 

Spre veşnicie

Biserica în stil ştefanian a fost ridicată după tipicul meşterilor de odinioară, dar pentru ea au fost aduse special cele mai bune materiale şi tehnologii moderne existente în Europa. De la varul de pe pereţii exteriori şi până la ţigla de pe turle, totul a fost gândit să dureze până spre veşnicie. Deşi construcţia a fost ridicată în timp scurt, ctitorul său nu a apucat să o vadă finalizată. S-a stins în 2006 şi a fost înhumat pe 13 mai, după o ceremonie ce a reunit mii de localnici, într-o criptă alăturată bisericii în construcţie.

 

Recunoaştere

În semn de recunoaştere a efortului în favoarea comunităţii locale, inginerul diplomat Alexandru Şandru Alboi şi preotul paroh Theodor Giosan au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai municipiului Câmpulung Moldovenesc. Preotul Giosan a continuat misiunea asumată şi biserica a fost finisată, pictată integral şi a devenit o bijuterie arhitecturală pe care câmpulungenii o numesc acum “minunea Domnului Sandu”. O minune născută din credinţă şi patriotism, care aşteaptă acum să primească  şi binecuvântarea sfinţirii de către înalţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ctitor de dincolo de moarte.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ctitor de dincolo de moarte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei