Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 nov 2008 - Anul XIII, nr. 273 (3954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum înţelegem cererea a şaptea a Rugăciunii Domneşti?

Cea de-a şaptea cerere a Rugăciunii Domneşti este „ci ne izbăveşte de cel rău”. Aceasta este o întărire şi o completare a celei precedente. Căci, precum observă Sf. Chiril al Ierusalimului, dacă cuvintele „Nu ne duce pe noi în ispită” ar fi avut sensul de a nu fi ispitiţi, Domnul n-ar fi spus „ci ne izbăveşte de cel rău”. După învăţătura Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, „cel rău” din această cerere este diavolul; „cel rău” este „diavolul cel potrivnic”, zice Sf. Chiril al Ierusalimului, iar Sf. Grigorie al Nyssei spune că ispititorul, este diavolul, iar „cel rău” este o altă numire dată diavolului. El este duhul răutăţii, autorul şi adevăratul principiu al tuturor relelor, care ne vin fie direct prin cursele întinse de el, fie prin oameni sau pofte. Dacă n-a putut să se atingă de turmele lui Iov fără învoire de la Dumnezeu şi n-a avut putere să intre în turma porcilor din ţinutul Gherghesenilor mai înainte de a fi primit îngăduinţa de la Fiul lui Dumnezeu, „va avea el putere, zice Sf. Ioan Gură de Aur, asupra oamenilor veghetori şi cuvioşi, păziţi de Dumnezeu, Căruia ei Îi slujesc ca Stăpânului şi Împăratului lor?”.

Izbăvirea de cel rău trebuie înţeleasă deci nu în sensul de a nu fi atacaţi de el, ci în acela că, atunci când ne găsim strâmtoraţi, să nu ne simţim părăsiţi, ci să luptăm împotriva lui fără a deznădăjdui: „În toate pătimind necaz, dar nefiind striviţi; lipsiţi fiind, dar nu deznădăjduiţi”, recomanda Sf. Ap. Pavel corintenilor.

Ne rugăm lui Dumnezeu să ne izbăvească de răul ce bântuie sufletul şi în primul rând de păcat şi de urmările lui. Păcatul fiind călcarea cu ştiinţă şi de bunăvoie a poruncilor lui Dumnezeu, plata lui este moartea (Romani 6, 23). Când zicem „şi ne izbăveşte de cel rău”, cerem apărarea lui Dumnezeu împotriva celui rău, pe care dobândind-o, suntem tari şi apăraţi de toate câte diavolul şi lumea le uneltesc împotriva noastră.

(pr. Gheorghe MIHĂILĂ, www.ziarulumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum înţelegem cererea a şaptea a Rugăciunii Domneşti?.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum înţelegem cererea a şaptea a Rugăciunii Domneşti?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei