Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

IPS Teofan:

Cel mai important moment în istoria Iaşiului a fost aducerea moaştelor Sfintei Parascheva

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a spus, ieri, în faţa celor câteva zeci de mii de pelerini veniţi la Iaşi de Sfânta Parascheva că în cei 600 de ani de existenţă a Iaşiului momentul cel mai important l-a reprezentat aducerea în acest oraş a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva.

"Iaşiul împlineşte în aceste zile şase veacuri de istorie. Au trecut ca o clipită, în care a fost multă înviere, dar şi multă răstignire. Dar cel mai important moment al celor 600 de ani a fost gândul voievodului Vasile Lupu s-o aducă pe Sfânta Cuviaoasa Parascheva aici în oraş", a spus IPS Teofan, pe scena amplasată în faţa Mitropoliei Iaşi, la Liturghia prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Înaltul ierarh a mai spus că nimic nu se poate compara cu puterea moaştelor Sfintei Parascheva.

"Sfânta Parascheva grăieşte şi astăzi prin sensibilitatea, gingăşia şi onestitatea sa. Ea doreşte să ne împărtăşim şi noi, oameni cu o poziţie mare sau oameni mici. Dar cine ştie cine este mare şi cine este mic? Vom avea surprize la judecata lui Dumnezeu să vedem cine este mare şi cine este mic", a afirmat IPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei l-a evocat în discursul său şi pe Sfântul Nifon, ale cărui moaşte au fost aduse de la Craiova şi depuse alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva pe catafalcul instalat în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

 

Izvor de binecuvântare

"Sfântul Nifon ne spune că lucrul cel mai important este familia. Pentru familie se cuvine să sacrifici totul în viaţă, pentru că în acest fel ai ţară, ai trecut şi viitor”, le-a spus IPS Teofan credincioşilor adunaţi la Mitropolia din Iaşi.

Totodată, IPS Teofan i-a mulţumit patriarhului Daniel pentru mesajul său transmis cu ocazia Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe cei prezenţi la slujbă să se roage şi pentru cei care acuză Biserica: "Nu toţi acceptă acest izvor de binecuvântare. Dar credinţa voastră constituie apărarea împotriva celor care ne acuză şi ne atacă. Vă îndemn să vă rugaţi şi pentru ei, cei care nu se roagă".

În finalul cuvântului său, IPS Teofan a spus că speră ca pelerinii să fi venit la Iaşi "goi în faţa lui Dumnezeu şi să plece cu două veştminte - unul al Sfintei Cuvioasei Parascheva, iar celălalt al Sfântului Nifon”.

Zeci de mii de credincioşi au asistat la Sfânta Liturghie de la Mitropolia Iaşi, prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva, slujba fiind oficiată de peste 50 de preoţi din ţară şi străinătate, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Preoţii au stat pe o scenă amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane, fiind pentru prima oară în ultimii ani când slujba a avut loc în faţa Catedralei, şi nu interiorul acesteia.

Au fost prezente la Iaşi înalte feţe bisericeşti din întreaga ţară, printre acestea numărându-se şi IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. De asemenea, au venit la Iaşi şi înalţi ierarhi din Republica Moldova, dar şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Europa.

 

Sute de mii de credincioşi au trecut pe la racla cu moaştele Sf.Parascheva

La ceremonie au luat parte şi autorităţi locale şi şefi ai instituţiilor descentralizate, precum şi politicieni, printre aceştia numărându-se Ecaterina Andronescu, Gheorghe Flutur, Cristian Adomniţei. În jurul orei 11.00, la Mitropolia Iaşi şi-a făcut apariţia şi liderul PSD Mircea Geoană, acesta fiind îmbrăţişat, chiar în timpul slujbei, de către primarul PSD Gheorghe Nichita, în momentul în care a urcat pe scenă.

Curtea mitropoliei a fost ieri arhiplină, la fel şi străzile din jur, iar sute de forţe de ordine s-au aflat în zonă pentru a preveni eventuale incidente.

Mii de pelerini continuă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi la cele al Sfântului Ierarh Nifon, depuse într-un loc special amenajat în faţa mitropoliei.

Potrivit jandarmilor, până ieri dimineaţă au trecut pe la moaşte peste 130.000 de pelerini. Mai multe persoane au necesitat îngrijiri medicale pe parcursul nopţii de luni spre marţi, din cauza frigului şi a oboselii, primul ajutor fiind acordat la corturile instalate special în curtea Mitropoliei. Jandarmii susţin că un pelerin aşteaptă în medie 6-7 ore până să ajungă la catafalcul unde sunt depuse moaştele, coada fiind desfăşurată pe cinci străzi centrale ale oraşului. De altfel, circulaţia pe străzile din apropierea Mitropoliei a fost restricţionată sau chiar închisă pe anumite porţiuni.

După Sfânta Liturgie a avut loc o masă a pelerinilor, autorităţile pregătind pentru aceasta peste 55.000 de sarmale, 8.000 de colaci, 1.000 de litri de vin, 500 de litri de bere şi 600 kilograme de mere.

În fiecare an, mii de pelerini din toată ţara vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, despre care se crede că îi vindecă pe bolnavi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai important moment în istoria Iaşiului a fost aducerea moaştelor Sfintei Parascheva.
 Vizualizări articol: 710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai important moment în istoria Iaşiului a fost aducerea moaştelor Sfintei Parascheva0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei