Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 apr 2008 - Anul XIII, nr. 99 (3780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sâmbătă

Noaptea Învierii

Noaptea Învierii reprezintă Învierea lui Iisus Hristos din mormântul în care a fost aşezat după ce şi-a dat viaţa pe crucea pe care a fost răstignit pe dealul Golgota din Ierusalim. 

Învierea are loc sâmbătă seară, spre duminica pascală, indiferent de data în care cade Sfântul Paşte şi este şi un prilej de a se reuni întreaga familie pentru a sărbători această "izbândă a vieţii împotriva morţii".

„Veniţi de luaţi lumină!”

Credincioşii merg la biserică pentru a asculta slujba de Înviere şi pentru a lua lumina sfântă, aceasta fiind luată de preot cu ajutorul unei lumânări, de la candela de pe Sfânta Masă din altarul bisericii. De la lumânarea preotului, credincioşii sunt chemaţi să ia lumină, prin rostirea cuvintelor: "Veniţi de luaţi lumină!" şi se răspândeşte până la ultimul om.

Sărbătoarea Sfintelor Paşti nu comemorează doar Învierea Domnului din morţi, ci şi faptul că "toate s-au umplut de lumină: şi cerul şi pământul şi cele dedesubt" (Cântarea III, 2 - de la Canonul Utreniei din noaptea Învierii).

 

Se înconjoară biserica de trei ori

La miezul nopţii încep să bată clopotele bisericilor şi oamenii care asistă la slujbă încep să cânte "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând!”, ţinând în mână lumânarea aprinsă şi se înconjoară biserica de trei ori. După luarea luminii cei care au morţi îngropaţi le duc lumina Învierii pentru a se bucura şi ei de Învierea Domnului Iisus Hristos Mântuitorul lumii.

 

Întâlnire cu cei dragi

E o datorie să ne amintim de cei care nu mai sunt, pentru că viaţa este una, aceea de după moarte, adică viaţa veşnică şi noi nu facem decât un popas pe pământ.

Sfântul Mitropolit al Olteniei, Teofan spune că dacă “Hristos a înviat, fiind început (al învierii) celor adormiţi (I Corinteni 15:20), atunci vom învia şi noi. Iar dacă noi toţi vom învia într-o zi, atunci viaţa noastră are un sens. Ea nu se termină în tragedia morţii şi în bezna mormântului".

Pentru mulţi slujba de Înviere reprezintă şi o oportunitate de a se întâlni cu cei cunoscuţi, rude, familie sau cu prieteni, colegi, pe lângă ascultarea Sfintei slujbe şi luarea sfintelor paşti, care reprezintă bucăţele de anafură sfinţită.

(www.crestinortodox.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noaptea Învierii.
 Vizualizări articol: 1412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Noaptea Învierii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei