Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 nov 2007 - Anul XII, nr. 269 (3642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aprecieri daneze asupra unui proiect de succes din Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 10 noiembrie 2007, Vatra Dornei a fost gazda unei delegaţii oficiale a Agenţiei Daneze pentru Protecţia Mediului – DEPA, aflată într-o vizită de studiu şi monitorizare în localităţile din România, unde Ministerul Mediului şi Energiei din Danemarca a implementat proiecte de succes.

Începând din anul 1991, Ministerul Mediului şi Energiei din Danemarca a contribuit la protejarea mediului în ţările din Europa Centrală şi de Est, sprijinind astfel limitarea poluării regionale şi globale. În România, Guvernul Danez a implementat mai multe programe de protecţia mediului în diverse sectoare specifice: controlul poluării, calitatea apei şi alimentarea cu apă potabilă, calitatea aerului, managementul deşeurilor, managementul resurselor naturale.

În cadrul colaborării româno - daneze, în anul 2001 România a semnat un memorandum ce prevedea promovarea unui proiect numit "Rumeguş 2000". Proiectul avea ca obiectiv principal protejarea mediului prin evitarea poluării albiilor râurilor şi schimbarea caracteristicilor chimice ale solului şi implicit a florei păşunilor şi fâneţelor prin depozitarea necontrolată a rumeguşului, precum şi reducerea fenomenului efectului de seră datorat gazelor degajate în urma  fermentării rumeguşului depozitat. Obiectivul secundar a fost asigurarea încălzirii locuinţelor şi apei calde menajere în cinci localităţi turistice din România. Dintr-un număr de 15 solicitări de finanţare, au fost selectate cinci proiecte, printre care şi Vatra Dornei.  

Practic vorbind, se punea problema construirii unor centrale termice care foloseau drept combustibil rumeguşul,  motiv pentru care proiectul a fost numit - Rumeguş 2000.

Scopurile, obiectivele specifice şi strategiile proiectului au fost următoarele:

- de a sprijini comunităţile locale în atenuarea poluării provenite din prelucrarea primară a lemnului;

- de a reduce depozitarea necontrolată a rumeguşului în albiile râurilor şi în natură în general, şi în felul acesta de a reduce impactul asupra naturii cauzat de activităţile de prelucrare a lemnului;

-  de a promova folosirea biomasei pe o scară mai largă în România;

- de a răspândi şi dezvolta rezultatele proiectului biomasei implementate, în cinci oraşe selectate - Vatra Dornei,  Întorsura Buzăului – Judeţul Covasna, Gheorgheni şi Vlăhiţa – Judeţul Harghita şi Huedin – Judeţul Cluj.

Dintre cele cinci localităţi selectate, la Vatra Dornei a fost construită centrala termică pe rumeguş cu capacitatea cea mai mare din ţară şi din Europa – 18 MW.   

Conceptul proiectului a fost dezvoltat de Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului (DEPA) prin Grue & Hornstrup Consulting Engineers, Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) şi  comunităţile locale.

 Prin implementarea acestui proiect, la începutul lunii aprilie 2004, în municipiul Vatra Dornei a fost pusă în funcţiune o centrală termică pe rumeguş, investiţie de 4,5 milioane de euro.

Prin finalizarea acestei investiţii, peste 2500 de familii şi un număr important de instituţii publice, precum şi 2 baze de tratament şi circa 1500 spaţii de cazare, beneficiază de avantajele unui serviciu modern de furnizare a energiei termice în regim centralizat, la costuri scăzute, ce nu mai necesită subvenţie.

Este un proiect de succes al comunităţii dornene, dar, iată sâmbătă am aflat că acest proiect este şi pe lista proiectelor de succes a Guvernului Danez. Acest lucru a fost posibil şi datorită unei echipe de profesionişti care lucrează la exploatarea acestui obiectiv, care prin pricepere şi muncă susţinută reuşesc să menţină funcţionarea centralei termice la parametrii proiectaţi. Nu este un lucru deloc uşor să ştii că ai responsabilitatea asigurării cu căldură a oraşului, aici la Vatra Dornei unde temperatura medie anuală se situează în jurul valorii de 50 C, iar în perioada cea mai mare dintr-un an temperaturile sunt de ordin negativ.

Vestea că eforturile noastre sunt apreciate la nivel european, ne onorează, dar în acelaşi timp ne obligă să păstrăm standardele atinse, pentru că, iată, Europa este cu ochii pe noi!

Centrala termică pe rumeguş a fost proiectată şi construită pentru a asigura 40% din necesarul de căldură din Vatra Dornei, urmând ca principala sursă de producere a energiei termice să fie centrala termică cu cogenerare, cu o capacitate de 20 MW energie termică, construită prin programul „Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene în judeţul Suceava”. Pentru acest program comunitatea dorneană a angajat un credit extern de 10,4 milioane euro.  La ora actuală funcţionăm cu mult peste capacitatea maximă de producţie a centralei termice pe rumeguş, tocmai datorită faptului că nu s-a pus în funcţiune centrala termică cu cogenerare,  care speram să funcţioneze încă din anul 2006. Din păcate, datorită unor neînţelegeri dintre conducerea Ecoterm Gaz Bucovina – administratorul proiectului,  şi constructorul Petrom Service, lucrările la conducta de înaltă presiune Frasin – Vatra Dornei sunt sistate de peste 1,5 ani, iar reluarea acestor lucrări nu poate fi preconizată în viitorul apropiat. Acest lucru face ca problema asigurării agentului termic în Vatra Dornei  să rămână o problemă deosebit de grea, în condiţiile în care piaţa exploatării lemnului înregistrează un regres  şi în condiţiile în care nu peste mult timp vom fi obligaţi să plătim rambursări la creditul contractat. Dar cui îi pasă de toate acestea? - la Suceava este cald şi bine şi energie termica suficientă!

Este o responsabilitate enormă asumată de către executivul Primăriei din Vatra Dornei, asigurarea centralei cu necesarul de rumeguş – peste 100.000 mc/an, cu toate riscurile care decurg din faptul că nu avem asigurată o sursă alternativă de producere a energiei termice şi nici nu putem asigura necesarul de căldură pentru întreg oraşul!
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aprecieri daneze asupra unui proiect de succes din Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aprecieri daneze asupra unui proiect de succes din Vatra Dornei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei