Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 298 (7910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Cocktail (24). Generații

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto. Cadouri de la ”Moşul”. Trei prietene discutau: – Mie mi-a adus Moş Nicolae un telefon! – Mie mi-a adus un colier frumos! – Mie nu mi-a adus nimic... dar a rămas până dimineaţă… Uaaauuu!

Vârstă.Nu plânge că ai îmbătrânit, fii mulțumit că nu te-ai țăcănit! (Oare!?)   

Scop.Dacă nu-ți enervezi bărbatul de 5 ori pe minut, trăiești degeaba.

Român.”Individual, românul e capabil de mari eforturi și de minunate realizări. Mă cutremur, însă, când mă gândesc la o acțiune solidară.” (Victor Eftimiu)

Obrenovici(Maria). ”Deşi a fost bănuită de uneltire cu complotiştii, nu a dat nici o lămurire în acest sens, păstrând legea tăcerii, până la moartea ei. După ce Doamna Elena Cuza şi cei doi copii s-au reunit în familie, apărea uneori şi ea, fiind primită de către Doamna Elena cu milă şi înţelegere, să-şi vadă copiii: era considerată <o biată rătăcită> în drumurile ei. Din anul 1870 l-a părăsit pe fostul Domnitor exilat, grav bolnav, pentru a deveni (!?) Doamnă de Onoare la Curtea de la Berlin, unde a făcut parte din suita împărătesei Augusta, soţia lui Wilhelm I. Și-a găsit, rapid, un nou ibovnic, pe nume Constantinovici, unul dintre favoriții lui Alexandru Ioan Cuza, căruia i-a născut şi un fiu. Însă, ajungând la vârsta de 41 de ani, a aflat că este bolnavă de cancer. Astfel, în 16 iulie 1876, aflată la Dresda, s-a sinucis, dar există şi bănuiala că ar fi fost asasinată pentru spionaj. Trupul ei a fost transportat la Iaşi şi înmormântat la Biserica Sf. Spiridon, iar în anul 1908 trupul ei a fost deshumat şi mutat în cavoul familiei din cimitirul Eternitatea. Cu acel prilej, sicriul a fost deschis, iar spre surprinderea tuturor, corpul ei era intact şi arăta de parcă atunci adormise.” (dr. Aurel V. David)

Generație.Un răspuns excelent din partea unui jurnalist de la SkyNews Australia către tinerii care au protestat recent împotriva încălzirii globale: „Sunteți prima generație care are aer condiționat în fiecare clasă; lecțiile voastre sunt toate făcute la computer; aveți televizor în fiecare cameră; petreceţi toată ziua folosind mijloace electronice; majoritatea mergeţi la şcoală în auto propriu în loc să mergeți cu transportul public... sunteţi cel mai mare consumator de bunuri de larg consum din istorie, cumpărând continuu cele mai scumpe haine pentru a fi <la modă>; protestul vostru este anunțat prin mijloace digitale și electronice... - Băieți..., înainte de a protesta, opriți aerul condiționat, mergeți la școală pe jos, opriți telefoanele și citiți o carte, făceți-vă un sandwich în loc să cumpărați mâncare ambalată. Nimic din toate acestea nu se va întâmpla, pentru că sunteţi egoişti, prost educaţi şi  manipulaţi de oameni care vă folosesc şi vă conving că acest protest este o cauză nobilă... bla, bla. Și între timp, voi vă  bucuraţi de cel mai sălbatic lux occidental. Treziți-vă, maturizați-vă și închideți gura. Informați-vă despre fapte și soluții, înainte de a protesta, la comanda unor manipulatori!”

Încălecări.”Măgarul îl încalici urcându-te pe el. Omul, vârându-te sub el.” (Victor Eftimiu)

Haiduc.De regulă, atunci când cineva aude de haiduci, se gândește fără să vrea, la cântece bătrânești, la doinele care le zugrăvesc viețile. La un mit... Cât este poveste și cât este adevăr în toată această aură din jurul haiducului? Pornind de la explicația cuvântului ”haiduc”, așa cum o găsim astăzi în DEX, putem reface imaginea istorică a acestuia. Așadar, haiduc/haiduci, înseamnă  răzvrătit/răzvrătiți împotriva ordinii stabilite, care, trăind singur/i sau în cete în păduri, jefuia/u bogații, ajutând săracii. Haiducul cu cea mai veche atestare este Baba Novac, născut în jurul anului 1530, în Serbia, în satul Poreci, actualmente Donii Milanovăț, pe malul Dunării, foarte aproape de Cetatea Severinului. Se pare că Baba Novac a fost luptător împotriva turcilor, fiind mai întâi haiduc (răzvrătit) în Serbia, abia apoi în Oltenia: ”Fost-au, cică, un Novac, / Un Novac, Baba-Novac, / Un viteaz de-ai lui Mihai / Ce sărea pe șapte cai...”. Când oastea lui Mihai Viteazul (alt ”răzvrătit”, tot un soi de aventurier – n.a.) a atacat garnizoana otomană din insula Ada Kaleh, Baba Novac ar fi intrat în slujba marelui voievod, slujindu-l, cu admirabilă fidelitate, până la moarte. În primăvara anului 1595, când în fruntea a 700 de haiduci a trecut Dunărea până la Munții Balcani în așteptarea armatei turcești, condusă de Pașa Hassan, ce trecea munții ca să se întâlnească, la Sofia, cu sultanul, Baba Novac a atacat oștirea și l-a fugărit pe Hassan, luându-i căruțele, caii, armele și tezaurul. Numele de Baba poate veni şi din română, şi din sârbă, însemnând „Măreţul”, „Grozavul”, Teribilul”. Mitofolclorul nostru a moştenit personajul cu care astăzi se mai sperie doar copiii, Bau-baul! Potrivit istoriografiei, pentru Al. Odobescu, haiducii sunt patrioți care au luptat contra fanarioților. Nicolae Iorga reliefează că în secolul al XVIII-lea, dominația fanariotă, atingând limite nebănuite, mulți dintre țărani luau calea codrului unde își schimbau viața, decizând să lupte împotriva ciocoiului și a străinului. Zicala ”s-apuc calea codrului” nu este strigătul unui răufăcător ordinar, ci - crede Iorga - „sinteza noastră istorică și socială, de două veacuri și mai bine”, după cum precizează savantul în cartea sa, „Haiducia în Oltenia”. (C. Voinescu)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cocktail (24). Generații.
 Vizualizări articol: 1256 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Cocktail (24). Generații5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei