Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iun 2008 - Anul XIII, nr. 145 (3826)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UNJR: Camera Deputaţilor a încălcat principiul privind separarea puterilor în stat

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) este îngrijorată să constate că statul de drept în România devine o noţiune fără fond atâta vreme cât o comisie parlamentară nu înţelege rolul celorlalte puteri în stat, încălcând în mod voit principiul privind separarea puterilor în stat.

În opinia UNJR, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor a procedat, în ce priveşte propunerea pe care trebuia să o facă Plenului Camerei, "la o veritabilă judecată a unor cauze penale, în sensul că a procedat la audieri, la analizarea unor probe şi, cel mai grav lucru, a tranşat cauzele din punct de vedere juridic ca o veritabilă instanţă de judecată".

"Ca o ilustrare a acestei constatări, într-unul din cazuri Comisia face aprecieri de natură jurisdicţională, depăşind limitele puterii legislative (în cauza privind pe Adrian Năstase), Comisia apreciind că nu poate fi cerută declanşarea urmăririi penale de către Camera Deputaţilor «întrucât, pe fond, din analiza probelor existente la dosar, nu reies elemente care să justifice această cerere» (extras din Raportul Comisiei). Este îngrijorător şi alarmant faptul că o comisie parlamentară dă astfel de verdicte, când de fapt rolul sau este cu totul altul", se arată într-un comunicat al UNJR, remis ieri. Potrivit sursei citate, Curtea Constituţională a arătat, în cuprinsul Deciziei 1.133/2007 (de declarare a neconstituţionalităţii unei ordonanţe de urgenţă prin care s-a încercat, de asemenea, încălcarea principiului separaţiei puterii judecătoreşti cu privire la aceeaşi cerere de urmărire penală) că «Autorităţilor prevăzute la art. 109 alin. (2) nu li se poate impune, fără să se încalce principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut de art. 1 alin. 4 din Constituţie, obligaţia de a efectua cercetări proprii sau de a încredinţa unor structuri extrajudiciare verificarea faptelor penale cu care sunt sesizate Ministerul Public, de alte organe ale statului sau de cetăţeni. Asemenea cercetări au caracterul de urmărire penală sau de acte premergătoare urmăririi penale şi sunt cu totul străine statutului juridic constituţional, rolului şi funcţiilor autorităţilor publice menţionate».

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UNJR: Camera Deputaţilor a încălcat principiul privind separarea puterilor în stat.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UNJR: Camera Deputaţilor a încălcat principiul privind separarea puterilor în stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Politic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei