Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iun 2015 - Anul XX, nr. 144 (5956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Politic

Flutur cere Guvernului României să nu uite judeţul Suceava la prima rectificare bugetară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liderul liberalilor suceveni, senatorul Gheorghe Flutur, a solicitat Guvernului României ca la prima rectificare bugetară să nu uite de judeţul Suceava. Flutur a precizat că judeţul Suceava are nevoie urgentă de fonduri pentru deblocarea investiţiilor, cofinanţarea proiectelor europene, salarii, dar şi de o soluţie clară pentru primăriile care trebuie să plătească ratele la proiectul „Utilităţi şi mediu”.

El a precizat că Executivul a anunţat că va efectua prima rectificare bugetară din acest an în luna iulie, iar în condiţiile în care au fost exprimate foarte multe nemulţumiri atât referitor la construcţia bugetului pe 2015, cât şi asupra modului în care s-au alocat fonduri comunităţilor locale, Guvernul trebuie să ţină cont de propunerile venite din judeţul Suceava şi cele ale reprezentanţilor localităţilor.

„Bugetul pe anul 2015 nu rezolvă problema administraţiilor publice şi nu permite cofinanţarea proiectelor europene la nivel local, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor români din mediul rural, dar şi din mediul urban şi poate, cel mai grav lucru, acest buget blochează crearea de locuri de muncă şi alungă tinerii din România”, a declarat Flutur. Liderul PNL Suceava a subliniat faptul că peste jumătate dintre localităţile sucevene sunt în pragul colapsului, iar investiţiile sunt blocate.

Gheorghe Flutur a spus că în baza noilor criterii de alocare a fondurilor de la bugetul de stat, multe localităţi din judeţul Suceava nu-şi pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcţionare. „Cele mai multe primării au primit mai puţin decât anul trecut, iar pentru 25 de localităţi alocările de la Guvernul României pe 2015 sunt zero. Mai mult de jumătate din localităţile judeţului sunt în dificultate în ceea ce priveşte fondurile pentru derularea proiectelor de dezvoltare. Fiind obligate să aloce toate veniturile proprii pentru funcţionare, primăriile nu mai au bani pentru a fi asigurată cofinanţarea unor proiecte, nu mai sunt bani de investiţii, astfel că nu mai pot fi rezolvate probleme de interes major cu care se confruntă comunităţile locale”, a declarat Flutur.

El a arătat că la rectificarea bugetului, Ministerul Finanţelor trebuie să ia în calcul alocarea de fonduri pentru dezvoltarea localităţilor, proiecte de investiţii  în derulare, extinderea reţelei de apă, canalizare, staţii de epurare, drumuri, reparaţii şi modernizare şcoli şi grădiniţe, precum şi necesarul de fonduri pentru menţinerea în funcţiune a şcolilor, iluminatului public, a reţelelor de drumuri. Alte fonduri, spune Flutur, ar trebui alocate pentru plata integrală a salariilor profesorilor, iar pentru acele primări care se confruntă cu probleme financiare trebuie alocaţi bani astfel încât acestea să poată deconta cheltuielile cu  naveta personalului didactic.

Gheorghe Flutur a subliniat că la rectificarea bugetară din luna iulie, Guvernul trebuie să aloce fonduri pentru mai multe investiţii, printre care finalizarea rutei ocolitoare a Sucevei şi a pârtiei de schi de pe Rarău, continuarea lucrărilor la Aeroportul Suceava şi dotarea acestuia cu echipamente, iniţierea unui studiu de fezabilitate pentru autostrada Siret - Suceava - Bucureşti, lansarea proiectului de modernizare a E85 pe ruta Roman -  Suceava – Siret, începerea lucrărilor la ruta  ocolitoare a municipiului Rădăuţi, continuarea reabilitării clădirii Gării Iţcani, pentru o grădiniţă cu program prelungit în cartierul Obcini din Suceava, extinderea clădirii şi mansardarea Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, realizarea proiectului pentru construcţia unei săli polivalente în Suceava, cofinanţarea proiectelor pentru reţele de alimentare cu apă şi de canalizare, drumuri judeţene şi comunale în localităţile sucevene sau demararea Proiectului Naţional Cadastru Imobiliar gratuit pentru întreaga ţară.

 

Flutur: Peste 60 de primării din proiectul „Utilităţi şi mediu” sunt într-o situaţie foarte gravă

Gheorghe Flutur a atras atenţia Guvernului că peste 60 de primării sucevene se află într-o situaţie extrem de gravă, având în vedere că trebuie să plătească rate şi dobânzi la creditul contractat împreună cu administraţia judeţeană, în valoare de 86,3 milioane de euro, pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. El a precizat că acest credit a fost garantat de Ministerul Finanţelor Publice, perioada de graţie a expirat în octombrie 2010, iar după această dată, primăriile implicate în proiect ar fi trebuit să plătească peste zece milioane de euro anual. În aceste condiţii, liderul PNL Suceava a solicitat Guvernului să anunţe soluţiile pe care le are în vedere pentru sprijinirea localităţilor sucevene care sunt blocate de creditul de finanţare pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur cere Guvernului României să nu uite judeţul Suceava la prima rectificare bugetară.
 Vizualizări articol: 1064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Flutur cere Guvernului României să nu uite judeţul Suceava la prima rectificare bugetară5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus - alchimistul, Nostradamus - expertul în poțiuni otrăvitoare ca și în leacuri pentru toate bolile.... Citeşte