Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 ian 2015 - Anul XX, nr. 12 (5824)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Ardeleanu a sesizat Avocatul Poporului cu privire la Ordonanţa referitoare la renunţarea la titlul de doctor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a sesizat Avocatul Poporului cu privire la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014 prin care deţinătorilor de titluri ştiinţifice, inclusiv cel de doctor, li se permite să renunţe la acestea printr-o cerere formulată la Ministerul Educaţiei. În adresa trimisă Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, deputatul sucevean solicită analizarea posibilităţii sesizării Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea prevederilor art. 168 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, după ce acesta a fost modificat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014.

Sanda-Maria Ardeleanu a explicat că în baza prevederilor acestei ordonanţe „Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop.” De asemenea, într-un alt articol nou introdus în Legea educaţiei naţionale se precizează că „actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.”

În aceste condiţii, Ardeleanu a subliniat că OUG 94/2014 este un abuz direct din partea premierului României, subliniind faptul că Victor Ponta „a contrasemnat ordonanța care reglementează pentru el, ceea ce este neconstituțional și antidemocratic”. „Această ordonanță nu a fost pusă în dezbatere publică, prin urmare s-a încălcat principiul transparenţei decizionale constituind, astfel, un abuz în plus constituţional. Ordonanța 94/2014 este nejustificată. Potrivit alin. (4) şi (6) al Art. 115 din Constituţie, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate «numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată», neputând «afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie». Singura urgență este cea a spălării ruşinii premierului. Guvernul şi-a depăşit limitele delegării prevăzute de Constituţie printr-o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului, o violare a principiului separaţiei puterilor în stat”, a declarat Sanda-Maria Ardeleanu.

 

Ardeleanu consideră că ordonanţa contravine standardelor de calitate din educație

Deputatul de Suceava a adăugat că această ordonanţă contravine standardelor de calitate din educație având în vedere că în momentul în care un candidat obține titlul de doctor, sunt implicate mai multe instituții și activități academice. „Nu putem vorbi de o acțiune unilaterală a candidatului, prin urmare nici renunțarea la acest titlu nu poate fi făcută unilateral”, consideră Sanda-Maria Ardeleanu. Ea a subliniat că OUG 94/2014 încalcă şi autonomia universitară, având în vedere că titlul ştiinţific este acordat de universități şi recunoscut doar administrativ de Ministerul Educaţiei Naționale. Deputatul PNL de Suceava a mai spus că acordarea titlurilor ştiinţifice este un drept inalienabil al universităţilor şi al autonomiei academice și nu al ministerului.

„Potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţie, Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acesteia. Nici unul dintre argumentele invocate de Guvern în sprijinul adoptării ordonanţei de urgenţă criticate nu se referă la prevederile invocate mai sus, în alte cuvinte nu este motivată urgenţa adoptării acestor texte, ceea ce încalcă prevederile art. 115 alin. (4) din Constituţie”, a afirmat Sanda-Maria Ardeleanu. Ea a declarat că faptul că ordonanţa de urgenţă criticată de neconstituţionalitate cuprinde o motivare a adoptării sale nu acoperă obligaţia constituţională a Guvernului de a motiva toate măsurile reglementate în conţinutul acesteia, mai ales că ordonanţa cuprinde mai multe categorii de reguli, aşa cum foarte uşor se poate observa. Având în vedere toate aceste aspecte, deputatul sucevean îi solicită Avocatului Poporului să facă toate demersurile necesare în vederea respectării Constituţiei în cazul acestei ordonanţe. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ardeleanu a sesizat Avocatul Poporului cu privire la Ordonanţa referitoare la renunţarea la titlul de doctor.
 Vizualizări articol: 2044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ardeleanu a sesizat Avocatul Poporului cu privire la Ordonanţa referitoare la renunţarea la titlul de doctor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei