Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iun 2010 - Anul XV, nr. 130 (4421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezbatere

Petru Luhan: Combaterea cancerului trebuie să fie o prioritate a UE

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Europarlamentarul PD-L Petru Luhan a organizat miercuri, la Parlamentul European, conferinţa cu tema „Combaterea cancerului – o prioritate a UE”. Invitatul special la acest eveniment a fost inventatoarea Raluca Iona Van Staden, care a prezentat în Parlamentul European senzorul care determină existenţa cancerului uman în mai puţin de 6 minute, invenţie premiată anul acesta la Geneva.

„Este esenţial să ne mişcăm repede, mai repede decât o face cancerul. În prezent, cu peste trei milioane de noi cazuri şi 1,7 milioane de decese pe an, cancerul constituie a doua cauză, cea mai frecventă de deces în Europa. Din nefericire, statisticile arată că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer se va dubla în următorii 20 ani. Aproape 40% dintre bolnavi au însă mari şanse de supravieţuire dacă boala este detectată din timp. Invenţia doamnei Van Staden reuşeşte să detecteze în doar şase minute dacă pacientul va fi afectat sau nu de cancer, înainte chiar de instalarea în organism. Sperăm ca senzorul să intre cât mai curând în dotarea spitalelor româneşti, imediat după testele clinice din această toamnă. O asigur pe doamna Van Staden de întreg sprijinul meu pentru ca invenţia să ajungă rapid în folosul celor suferinzi. Pe de altă parte, Comisia Europeană trebuie să facă mai mult pentru a elimina diferenţele mari legate de accesul la tratamentele de care beneficiază bolnavii de cancer din statele membre. Egalitatea înseamnă, la nivelul cetăţenilor europeni, şi şanse egale de supravieţuire in fata unei astfel de boli”, a declarat Petru Luhan.

 

Andreea Marin-Bănică: Este important sprijinul acordat bolnavului şi familiei acestuia

La evenimentul organizat în Parlamentul European a fost prezentă şi Andreea Marin-Bănică, care în intervenţia pe care a avut-o a accentuat importanţa sprijinului, nu numai psihologic, acordat atât bolnavului de cancer, cât şi familiei acestuia, în condiţiile în care impactul acestei boli nu se opreşte doar la nivelul persoanei respective.

„Este foarte dificil să comunici bolnavului, familiei, celor dragi, diagnosticul, mai ales când este vorba de copii şi mai ales dacă au o vârstă scăzută. Cred că este obligatoriu ca diagnosticul să fie făcut cunoscut şi explicat copiilor în funcţie de puterea lor de înţelegere. În necunoştinţă de cauză, ei nu vor înţelege ce se întâmplă, de ce mama sau tata nu mai au păr în cap, de ce sunt obosiţi, de ce nu se pot duce întotdeauna la serviciu sau de ce se duc atât de des la spital. Indiferent cât de grav este prognosticul, acesta trebuie cunoscut”, a spus Andreea Marin-Bănică.

De precizat că, la această conferinţă, Nick Fahy, director în cadrul Comisiei Europene, responsabil pentru Parteneriatul European pentru Cancer, a felicitat-o pe inventatoarea româncă pentru invenţia acesteia, arătând că statele membre ale UE au nevoie de modificarea procedurilor şi protocoalelor de tratamente. În acelaşi timp, specialiştii români prezenţi la dezbatere au ridicat problema dotării precare a spitalelor, care au nevoie de o mai bună finanţare.

La conferinţa din Parlamentul European au mai participat prof. dr. Mircea Cinteză, membru al Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, eurodeputata Ria Oomen-Ruijtem, membră a intergrupului “Europarlamentarii care luptă contra cancerului”, alţi eurodeputaţi, medici şi specialişti din România, Belgia, Franţa, Anglia şi Irlanda, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Petru Luhan: Combaterea cancerului trebuie să fie o prioritate a UE.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Petru Luhan: Combaterea cancerului trebuie să fie o prioritate a UE4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei