Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2009 - Anul XIV, nr. 260 (4246)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Decizie

BEJ Suceava a dispus înlăturarea afişelor cu referendumul în care apare Traian Băsescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biroul Electoral Judeţean Suceava a dispus, printr-o hotărâre adoptată în cursul zilei de ieri, înlăturarea tuturor afişelor în care preşedintele României, Traian Băsescu, îi îndeamnă pe români să se prezinte la referendumul din data de 22 noiembrie 2009 pentru parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari. Potrivit deciziei, BEJ Suceava a dispus îndepărtarea afişelor ce prezintă imaginea preşedintelui României şi menţiunile „De ce le e frică nu scapă. Hai la Referendum”, „471->300” postate pe raza judeţului Suceava. Decizia BEJ Suceava poate fi contestată în termen de 48 de ore de la afişare, la Biroul Electoral Central. Liberalii au depus în cursul zilei de marţi o plângere în care reclamă faptul că afişele respective încalcă prevederile Legii nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui României, dar şi cele ale Codului de bune practici privind referendumul, adoptat de Comisia de la Veneţia, în perioada 2005 – 2007.
De remarcat faptul că decizia luată de BEJ Suceava este diferită faţă de hotărârea BEJ Iaşi, care, la acelaşi gen de plângere formulată de liberali, a stabilit înlăturarea afişelor cu Traian Băsescu privind referendumul doar de pe panourile electorale speciale amplasate de către primării.
Decizia BEJ Suceava a fost luată în urma votului membrilor Biroului, şapte dintre ei votând pentru înlăturarea totală a respectivelor afişe, doi pentru înlăturarea doar de pe panourile electorale şi unul împotriva plângerii PNL.

 

BEJ Suceava susţine că afişele încalcă prevederile codului de bune practici în materie de referendum

În motivaţia deciziei BEJ se arată că aceasta a fost luată după ce liberalii au prezentat imagini cu afişele în care apare imaginea preşedintelui Traian Băsescu cu menţiunile „De ce le e frică nu scapă. Hai la Referendum”, „471->300”, considerate a fi afişe ce sunt destinate campaniei pentru referendum.
De asemenea, se precizează că potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului „în campania pentru referendum partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice şi prin mijloace de informare în masă”.
„Cum textul sus menţionat nu face nici o referire la afişajul electoral şi nici la locuri special destinate acestuia, rezultă că în campania pentru referendum nu se poate utiliza ca modalitate de campanie afişajul electoral, şi prin urmare afişele despre care se face vorbire în plângere au fost postate cu încălcarea prevederilor sus-citate, şi în consecinţă se impune a fi înlăturate”, se arată în decizia BEJ Suceava.
Alături de aceste aspecte se mai arată şi faptul că, în condiţiile în care „este de notorietate că iniţiatorul referendumului este Preşedintele României”, potrivit Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Consiliul pentru alegeri democratice şi de Comisia de la Veneţia, Traian Băsescu nu poate desfăşura o campanie pentru referendum, întrucât autorităţile administraţiei publice trebuie să-şi respecte obligaţia de neutralitate.
„Cum potrivit Codului de bune practici în materie de referendum încălcarea obligaţiei de neutralitate şi a liberei formări a voinţei electoratului trebuie sancţionată, se consideră că trebuie îndepărtate materiale electorale contestate şi din acest punct de vedere”, se mai precizează în decizie.

 

Ion Lungu: „Este o decizie politică a partidelor care s-au coalizat împotriva PD-L”

Şeful campaniei electorale a PD-L Suceava, Ion Lungu, a declarat că democrat-liberalii vor contesta decizia BEJ Suceava. Mai mult, Lungu a precizat că decizia are un caracter politic, având în vedere că ea a fost adoptată prin votul reprezentanţilor celorlalte partide din BEJ.
„Acest lucru arată disperarea partidelor politice faţă de referendum. Este o hotărâre cu caracter politic, toate partidele fiind împotriva PD-L. De asemenea, şi cu această ocazie s-a văzut că în afară de PD-L, toate celelalte partide sunt împotriva referendumului şi a diminuării numărului de parlamentari. Cu toate acestea, noi suntem convinşi că referendumul va fi votat de români şi vom continua să facem campanie pentru acest referendum”, a declarat Lungu.
La rândul său, senatorul PD-L Suceava Orest Onofrei a precizat că decizia BEJ Suceava este diferită de celelalte hotărâri de acest gen ale altor Birouri Electorale din ţară, iar modul de redactare este cât se poate de ambiguu.
„Probabil că în mod voit s-a redactat aşa. În toată hotărârea se vorbeşte despre locuri publice de afişaj, dar la urmă se spune altceva. Ori BEJ Suceava nu are competenţe asupra locurilor private. De asemenea, observ că partidele care nu susţin referendumul sunt cele care contestă orice formă de promovare a acestuia. Cred că PNL Suceava nu ar fi îndreptăţit să conteste reducerea numărului de parlamentari. Asta pentru că la ei deja s-a întâmplat acest lucru şi au rămas fără nici un parlamentar. În acelaşi timp, trimit PSD să citească din nou pentadecalogul pe care l-am publicat, unde se spune că după logica lor, doar ce face PD-L e ilegal, iar ceea ce fac ei este legal”, a încheiat Onofrei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BEJ Suceava a dispus înlăturarea afişelor cu referendumul în care apare Traian Băsescu.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 12 voturi
BEJ Suceava a dispus înlăturarea afişelor cu referendumul în care apare Traian Băsescu4.5512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Referendum trimis de
( 5 nov 2009, 11:17:12
Daca Basescu avea vina de barbat facea acest referendum imediat dupa ce a fost ales ca presedinte!

Cu totii ne dorim mai putini parlamentari si personal auxiliar in parlament, mai putine cheltuieli, dar chestiunile astea trebuie rezolvate cu barbatie si cu minte!

Nu heirupisme de astea in ajun de Craciun si alegeri, de taierea porcului!

Asa... zau ca bate la ochi !
2.   Hehe trimis de
( 5 nov 2009, 11:17:18
s-a dovedit si in instanta cine are dreptate. dar cu siguranta, nu vor fi indepartate aceste afise. sunt sigur ca aceasta decizie nu se va pune in practica, pdlistii stiu sa fure si vor fura. Sunt sigur ca niciun afis nu va fi miscat !
2.1  RE: Hehe trimis de
( 5 nov 2009, 12:54:31
e pacat ca dupa 20 de ani de democratie tot poporul trebuie sa lupte sa dea jos un dictator. nu pot sa suport cand vad ca unii pd-l-isti slugarnici se pozitioneaza de partea poporului si zic ca ei actioneza in beneficiul nostru cand se vede ce au reusit sa faca din Romania in doar 9 luni. scarbosi oameni!!! am ajuns sa nu suport sa-i mai vad la tv, mi se face greatza de usurinta si nesimtirea cu care mint.
3.   Campanie trimis de
( 5 nov 2009, 13:11:36
Sa castige cel mai bun in toate ,si cel care stie sa faca o campanie electorala!Hai PD-L!
4.   Pentru PSD-isti si PNL-isti trimis de
( 5 nov 2009, 13:17:16
Sunteti niste jigodii comuniste, mai terminati cu prostiile si cu pupincurismul.
5.   Asa da.. trimis de
( 5 nov 2009, 14:02:21
in sfarsit o masura buna pe care am intalnit-o in aceasta campanie infecta. cineva s-a trezit si a reusit sa ne descotoroseasca de impactul urat vizual. bravo. o prima masura care ne bucura si ne da speranta ca vom scapa de "primul din tara"
6.   Dictionar idiot aveti trimis de
( 5 nov 2009, 17:20:10
test
7.   Fara ...... trimis de
( 5 nov 2009, 19:38:57
se va reduce .......sunt prea multi .....sper sa faca dumnezeu o minune....
7.1  RE: Fara ...... trimis de
( 5 nov 2009, 21:51:15
tara nu e condusa de Dumnezeu
7.2  RE: Fara ...... trimis de
( 6 nov 2009, 10:23:27
Deviza pnl ar trebui sa fie : Revolutia lipsei bunului simt, Revolutia Repetentilor, Revolutia Tradatorilor, Revolutia Chiulangiilor, Revolutia Nulitatilor, daca isi permit sa propuna pentru cea mai inalta magistratura in Stat un repetent, un chiulangiu, o nulitate, un individ care nu a facut niciodata nimic si care nu stie sa faca absolut nimc.

Speram ca dupa alegeri, atunci cind Repetentul va fi nu doar invins categoric, ci chiar umilit, actuala conducere pnl, incompetenta, corupta si tradatoare sa fie maturata din fruntea partidului, iar o noua conducere, competenta, corecta, incoruptibila sa formeze o alianta stabila cu pdl-ul (pdl, din care sa fie indepartate persoanele dubioase, incompetente sau corupte).
7.3  RE: Fara ...... trimis de
( 6 nov 2009, 13:57:37
bine ca aveti voi, pd-l-istilor studii la Sorbona!....aveti membrii care nu stiu sa citeasca ex. onofrei, balan. voi aveti facultati ... doar ca nu prea aveti colegi de faculate....asa se intampla cand diplomele vin prin posta. cine a fost student, si cunoaste viatza adevarata de student, stie ca se intampla sa ai si restantze...sa amani anul etc. Macar Crin Antonescu a facut facultatea la varsta adecvata nu la 50 de ani ca lungu si altii. cat despre tine INCAPPUCCIATO cred ca nu stii sa-ti scri numele bine la cat de prost esti!!!
8.   De ce va e frica nu scapati! trimis de
( 6 nov 2009, 12:46:09
Nah ca n-ati avut noroc nici de data asta.Hai PD-L!
8.1  RE: De ce va e frica nu scapati! trimis de
( 6 nov 2009, 13:59:50
DELYKA esti mai proasta decat lemnarul, prin urmare ai putea fi folosita in locul acestuia. Vaca cu cabina!!!!....scuzati-mi franceza!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei