Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

PD-L pregăteşte terenul pentru reformarea sistemelor de educaţie şi sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Educaţia şi sănătatea reprezintă două domenii de maxim interes pentru democrat liberali în perspectiva preluării guvernării din toamna acestui an.

Candidatul PD-L pentru un mandat de deputat în colegiul Suceava 2 (Burdujeni), Ioan Bălan, a declarat că democrat-liberalii pornesc de la adevărul că cea mai rentabilă investiţie a unei ţări este educaţia cetăţenilor săi, arătând că PD-L se angajează să reformeze sistemul de educaţie, care va situa elevii, studenţii, profesorii şi părinţii în centrul său şi va răspunde cerinţelor unei societăţi moderne, ancorată în civilizaţia europeană şi tradiţiile naţionale.

Bălan a subliniat că politica PD-L în domeniul educaţiei se va concretiza în mai multe măsuri care sunt în acord cu Pactul Naţional pentru Educaţie. Candidatul democrat-liberal a amintit de alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB), de repoziţionarea socială a meseriei de profesor, prin creşterea semnificativă a atractivităţii financiare şi sociale a carierelor didactice sau de elaborarea legii educaţiei permanente.

„Mai avem în vedere garantarea unui sistem stabil şi echitabil, asigurând accesul la educaţie de calitate, indiferent de starea socială, origine etnică, urmărindu-se introducerea unui curriculum şcolar axat pe formarea de competenţe. Apoi, descentralizarea şi debirocratizarea sistemului de învăţământ, toleranţă zero la corupţie, încurajarea ierarhizării universităţilor şi introducerea finanţării multianuale, pe cicluri şi pe programe de studii şi asigurarea condiţiilor pentru ca toţi copiii să aibă acces la un mediu educaţional de la vârsta de 3 ani şi la un învăţământ obligatoriu”, a spus Ioan Bălan.

 

6% din PIB pentru sănătate

În domeniul sănătăţii, a menţionat Bălan, viziunea PD-L este de a obţine şi a menţine o stare cât mai bună de sănătate a populaţiei, concretizată în creşterea speranţei de viaţă în anii sănătoşi, de a asigura accesul la serviciile medicale, fără discriminări legate de mediul de rezidenţă sau statutul social.

Potrivit lui Bălan, programul PD-L în domeniul sănătăţii prevede asigurarea de îngrijiri medicale la nivel calitativ superior prin acreditarea spitalelor şi implementarea măsurilor de calitate în întreg sistemul sanitar, asigurarea efectivă a îngrijirilor medicale, prin precizarea mai bună a atribuţiilor medicilor de familiei, stimularea îngrijirilor în ambulatoriu, standardizarea costurilor, a activităţilor spitaliceşti şi finanţarea unitară pentru niveluri similare de competenţă, redimensionarea sistemului de asistenţă a mamei şi copilului, descentralizarea sistemului de sănătate-managementul spitalicesc în subordinea autorităţilor locale. Democrat liberalii mai propun creşterea responsabilităţilor individuale prin intensificarea măsurilor de medicină preventivă, stimularea dezvoltării sectorului privat în asigurarea şi îngrijirea sănătăţii, reformarea asigurărilor medicale în corelare cu reforma sistemului sanitar şi asigurarea resurselor umane şi financiare, în speţă alocarea a 6% din PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PD-L pregăteşte terenul pentru reformarea sistemelor de educaţie şi sănătate.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
PD-L pregăteşte terenul pentru reformarea sistemelor de educaţie şi sănătate3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nelu/deputat trimis de
(15 oct 2008, 15:51:30
hai nelule mai sus, doar nu/i lasi pe brandus si celelaltn sa se duca in parlament

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei