Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 aug 2011 - Anul XVI, nr. 196 (4794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cornelius Agrippa von Nettesheim: „Magia naturală”

În prezent, magia este un cuvânt care, dincolo de bagatelizarea lui prin asocierea cu unele practici subculturale, continuă să inducă o stare de suspiciune sau de curiozitate, căci, un lucru este sigur - magia a fost întotdeauna la modă.

 

Triumful omului pregătit să cerceteze, să cunoască şi să stăpânească secretele

În urmă cu cinci sute de ani, Agrippa ne învaţă că magia este o ştiinţă, sau mai degrabă un triumf al omului pregătit să cerceteze, să cunoască şi să stăpânească secretele mereu insondabile ale lumii în care trăim.

Agrippa avea o vastă cultură enciclopedică şi era un mare cunoscător atât al autorilor din antichitate, pe care îi citise în original, cât şi al tuturor celor care, de-a lungul secolelor, s-au făcut remarcaţi prin scrierile lor, până în timpul Renaşterii.

Contaminat şi fascinat de ideile cuprinse în textele hermetice, el a continuat să creadă în măreţia omului care, prin gândirea sa, este „Dumnezeu muritor”.

 

Cea mai importantă realizare din istoria ocultismului occidental

„De Occulta Philosophia” reprezintă o însemnată contribuţie la reflecţia filosofică din Renaştere asupra magiei şi a relaţiei acesteia cu religia.

Agrippa se situează în continuitatea „magiei naturale” a lui Ficino şi Pico, însă lărgeşte ideile pe care le-a găsit în vastele sale surse pentru a elabora o concepţie despre ocultism mult mai cuprinzătoare.

Este motivul pentru care opera lui Agrippa a ajuns să fie unanim recunoscută drept cea mai importantă realizare din istoria ocultismului occidental.

 

Cornelius Agrippa von Nettesheim

Cornelius Agrippa von Nettesheim a fost aghiotant al împăratului Maximilian, profesor la Dole şi la Pavia, sindic şi avocat general al oraşului Metz, medic al ducesei de Anjou, mama regelui Francisc I şi, în sfârşit, consilier şi istoriograf al Împăratului Carol Quintul.

Vorbea opt limbi; a fost ales de cardinalul de Sainte-Croix pentru a participa la Conciliul ce urma să aibă loc la Pisa.

Papa i-a scris o scrisoare de încurajare pentru a continua şi a duce la bun sfârşit ceea ce începuse. Regele Angliei, cancelarul Mercur Gatinaria, şi Margareta, prinţesă de Austria, l-au chemat, în acelaşi timp în serviciul lor.

Toate aceste demnităţi îl aşează printre cele mai de seamă personalităţi ale veacului său.

Sursa: www.cartespirituala.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cornelius Agrippa von Nettesheim: „Magia naturală”.
 Vizualizări articol: 765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cornelius Agrippa von Nettesheim: „Magia naturală”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei