Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
luni, 5 mai 2025 - Anul XXX, nr. 103 (8938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3851 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mihai MOISOIU

Mihai MOISOIU


Cum ne vindecăm de fobii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fobiile reprezintă o categorie de tulburări de anxietate caracterizate printr-o frică persistentă și irațională față de un obiect, o situație sau o activitate specifică. Această frică este disproporționată în raport cu pericolul real pe care îl reprezintă stimulul fobic și poate duce la evitarea activă a acestuia, afectând semnificativ calitatea vieții individului. De la teama de înălțimi (acrofobie) și spații închise (claustrofobie) până la frica de insecte (entomofobie) sau de vorbitul în public (glosofobie), spectrul fobiilor este vast și divers. Din fericire, diverse abordări terapeutice oferă speranță și metode eficiente pentru a depăși aceste temeri paralizante.

O terapie alternativă care a câștigat popularitate în tratamentul fobiilor este Tehnica Eliberării Emoționale (EFT). Această metodă se bazează pe ideea că perturbările din sistemul energetic al corpului contribuie la emoțiile negative. EFT implică tapping-ul (atingerea ușoară) pe anumite puncte de acupunctură de pe față și corp, în timp ce individul se concentrează pe fobia specifică și verbalizează afirmații de acceptare. Studiile preliminare sugerează că EFT poate reduce semnificativ anxietatea asociată fobiilor și poate îmbunătăți capacitatea de a se confrunta cu stimulii inconfortabili. Un studiu publicat în PubMed a arătat o reducere semnificativă a anxietății legate de fobie și o îmbunătățire a capacității de a se apropia de stimulul fobic după o singură sesiune de EFT. Un alt studiu a comparat EFT cu respirația diafragmatică și a constatat că participanții ambelor echipe au menținut îmbunătățirile pe termen lung. Se crede că tapping-ul calmează sistemul nervos și întrerupe răspunsul de frică condiționat.

O altă abordare terapeutică utilizată pentru tratarea fobiilor, în special a celor legate de experiențe traumatice, este Desensibilizarea și Reprocesarea prin Mișcări Oculare (EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Această terapie implică stimularea bilaterală (adesea prin mișcări oculare) în timp ce pacientul se concentrează pe amintirea evenimentului traumatic asociat cu fobia. Scopul este de a reduce încărcătura emoțională a acelei amintiri și, implicit, intensitatea fricii. Deși este mai cunoscută pentru tratarea PTSD – Tulburare de Stres Posttraumatic –, EMDR poate fi eficientă în modificarea răspunsului emoțional la stimulii fobici legați de traume. Studiile au arătat că EMDR poate reduce simptomele fobiilor și poate schimba modul în care amintirile afectează o persoană.

Terapiile psihodinamice oferă o altă perspectivă asupra înțelegerii și tratării fobiilor. Aceste abordări explorează conflictele psihologice inconștiente care ar putea sta la baza dezvoltării și menținerii fobiilor. Prin analiza experiențelor timpurii, a relațiilor și a dinamicii intrapsihice, terapia psihodinamică își propune să aducă în conștientizare cauzele profunde ale fricii iraționale. Deși procesul terapeutic poate fi mai îndelungat, scopul este de a obține o înțelegere profundă a fobiilor și de a promova schimbări semnificative și durabile în modul în care individul se raportează la temerile sale. Studiile sugerează că terapiile psihodinamice pot ajuta pacienții să înțeleagă modul în care trecutul lor influențează prezentul, îmbunătățind funcționarea și relațiile actuale.

În plus față de aceste abordări, este important de menționat că tratamentul fobiilor este individualizat. Un diagnostic precis din partea unui profesionist în sănătate mintală este esențial pentru a stabili planul de tratament adecvat, care poate include una sau o combinație a acestor terapii.

În esență, depășirea fobiilor reprezintă un parcurs personalizat, susținut de intervenții terapeutice adaptate nevoilor individuale. Prin colaborarea cu un profesionist în sănătate mintală, persoanele care se confruntă cu fobii pot accesa instrumentele și sprijinul necesar pentru a înfrunta temerile, a recâștiga controlul asupra propriei vieți și a construi un viitor în care frica nu mai dictează experiențele.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum ne vindecăm de fobii.
 Vizualizări articol: 1992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Cum ne vindecăm de fobii5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei