Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 oct 2007 - Anul XII, nr. 250 (3625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reacţii

Pro şi contra referendum

"

Preşedintele PD Emil Boc consideră că sistemul de vot propus de preşedintele Traian Băsescu este formula care răspunde cel mai bine aşteptărilor românilor şi care va da posibilitatea cetăţenilor să îşi aleagă direct parlamentarii, la fel ca la alegerile pentru primari.

Boc a declarat, ieri, că acest tip de scrutin este "apropiat de realităţile româneşti".

"Nu discutăm despre avantaje sau dezavantaje pentru un partid. Esenţialul este din acest sistem că cetăţeanul îşi poate alege direct un parlamentar şi apoi are posibilitatea să-l tragă la răspundere", a afirmat Boc.

 

Iniţiativă "costisitoare şi inutilă"

 

Convocarea de către preşedintele Traian Băsescu a referendumului privind votul uninominal este „costisitoare şi inutilă”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al PC Bogdan Ciucă, arătând că PC susţine asumarea răspunderii Guvernului pe această temă, care este o metodă „mai rapidă şi eficientă”.

„Referendumul a fost bun până acum, pentru că a pus o presiune pe clasa politică pentru introducerea votului uninominal, dar acum este inutil şi costisitor şi creează suspiciunea că face parte dintr-o strategie electorală”, a precizat Ciucă.

El a arătat, pe de altă parte, că PC „priveşte cu interes bătălia dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria prin care fiecare doreşte să-şi arate susţinerea faţă de votul uninominal".

 

PSD, şi pro şi contra

 

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu susţine sistemul de vot uninominal propus de social-democraţi din 2005 şi, în consecinţă, formaţiunea pe care o conduce va sprijini adoptarea acestuia, apreciind totodată că ar fi util ca şi Guvernul să-şi asume răspunderea tot pe proiectul PSD.

Geoană a apreciat, însă, că referendumul nu va fi validat, întrucât prezenţa la urne nu va fi de 9 milioane de alegători, conform legii.

„Preşedintele Traian Băsescu, oficial, susţine un proiect de lege prezentat de PSD în 2005, aşa cum reiese din decretul prezidenţial”, a spus el.

Liderul social-democrat a apreciat că reprezentanţii PD vor fi „trişti” din cauza variantei de vot uninominal anunţată de preşedinte, el motivând că democraţii au susţinut în mod constant varianta de uninominal propusă de Asociaţia ProDemocraţia.

 

PLD va face campanie

 

PLD va susţine votul uninominal bazat pe scrutinul majoritar în două tururi şi va face campanie pentru sistemul de vot propus de Traian Băsescu, în paralel cu campania electorală pentru alegerile europene, a declarat aseară, preşedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica.

"PLD doreşte un sistem uninominal real, adică un sistem majoritar bazat pe unul sau două tururi de scrutin. Numai un astfel de vot uninominal poate consolida sistemul politic din România pe o bază bipolară, poate limpezi clasa politică şi poate să creeze premisele recâştigării credibilităţii de către Parlament şi aleşi. Suntem convinşi că imensa majoritate a celor care vor vota pe 25 noiembrie vor spune «da» acestui sistem de vot", a declarat liderul liberal-democrat.

Stoica a comentat că, asumarea răspunderii Guvernului pentru votul uninominal "nu mai are nici o relevanţă" în condiţiile semnării decretului prezidenţial pentru referendum.

 

Cioroianu: „Nu mi se pare o idee bună!”

 

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, ieri, că ideea convocării unui referendum pe tema votului uninominal în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare nu i se pare bună, deoarece ar putea afecta dezbaterile din campanie.

"Nu mi se pare o idee bună, pentru că poate influenţa procesul electoral", a comentat Cioroianu, întrebat în legătură cu decizia preşedintelui Băsescu de a convoca un referendum pe tema votului uninominal în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European.

Ministrul a apreciat că, fiind vorba despre primele alegeri europene, chiar dacă sunt desfăşurate la nivel naţional, ar fi fost bine să nu fie alăturate unui referendum, deoarece acesta va afecta dezbaterea din timpul campaniei."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pro şi contra referendum.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pro şi contra referendum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din National

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei