Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 oct 2007 - Anul XII, nr. 250 (3625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Băsescu convoacă

Referendum pentru uninominal

"

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că a semnat decretul de organizare a referendumului pentru votul uninominal, simultan cu euroalegerile, în care cetăţenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord ca, la alegerile viitoare, parlamentarii să fie aleşi cu scrutin majoritar uninominal în două tururi.

Băsescu a spus că întrebarea formulată în decret şi care va fi înscrisă pe buletinele de vot de la referendum s-a dorit a fi clară şi „neinterpretativă”.

Şeful statului a menţionat că cetăţenii vor răspunde prin "da" sau „nu” la întrebarea dacă doresc ca toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi, începând de la primele alegeri pentru Parlament, în circumscripţii uninominale, prin vot majoritar în două tururi.

Băsescu a spus că, practic, traducerea întrebării înseamnă dacă românii doresc să îi aleagă pe parlamentari aşa cum îi aleg pe primari.

El a precizat precizând că nu a pus o dată fixă a referendumului, pentru a nu fi nevoit să modifice decretul, în cazul în care Guvernul schimbă data euroalegerilor.

 

Referendum odată cu euroalegerile

 

Şeful statului a spus că în decret a menţionat că referendumul va avea loc la data la care vor avea loc euroalegerile şi că nu a precizat această dată în mod intenţionat, pentru că dacă această dată va fi schimbată din cauza unor calamităţi naturale, să nu mai fie nevoie de schimbarea decretului.

După această precizare, Băsescu a făcut o pauză, în care a râs.

El a precizat că, prin acest referendum, poporul îşi va exercita suveranitatea şi că a ales să recurgă la referendum pentru ca Legea electorală care rezultă să nu mai poată fi schimbată. La finalul declaraţiei, Băsescu a afirmat că a pornit de la premisa că euroalegerile vor avea loc în 25 noiembrie.

Potrivit preşedintelui, ar fi posibil ca, în cazul în care legea electorală ar fi schimbată prin asumarea răspunderii, „dacă cineva şi-ar asuma răspunderea”, până la viitoarele alegeri parlamentare s-ar putea întâmpla ca articolul din modificare, care stabileşte data de la care legea se aplică, să fie schimbat.

Băsescu a subliniat că, dacă legea electorală va fi modificată în urma unui referendum, atunci, în mod obligatoriu, dată fiind formularea întrebării, votul uninominal se va aplica de la primele alegeri parlamentare care vor avea loc.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că a semnat decretul cu trei minute înaintea declaraţiei de presă pe această temă.

El a precizat că sistemul de vot pe care îl propune consolidează legătura aleşilor cu electoratul şi consolidează administraţia locală.

 

Responsabilizarea partidelor

 

În opinia lui Băsescu, acest sistem de vot asigură şi responsabilizarea partidelor, "care nu îşi vor mai permite să pună pe lista lor oameni de proastă calitate".

Conform şefului statului, acest tip de scrutin asigură Guvernului stabilitate şi consistenţă, pentru că generează "majorităţi certe".

De asemenea, el a precizat că a ales calea referendumului, pentru că face imposibilă modificarea legii.

Băsescu a mai argumentat că a ales data euroalegerilor, pentru a utiliza aceeaşi logistică de la alegerile pentru PE.

Şeful statului şi-a început declaraţia cu o cronologie a discuţiilor pe tema introducerii votului uninominal.

 

Să nu vă imaginaţi că îi susţin pe Iliescu, Hrebenciuc, Orban, Antonescu

 

„Doamnelor şi domnilor, cu sau fără tema votului uninominal, sper că nimeni nu-şi imaginează că mă voi duce să-l susţin în campanie pe Ion Iliescu sau pe Hrebenciuc, sau pe Orban, sau pe ştiu eu ce alt politician, Crin Antonescu, care nu trece o zi să nu mă jignească”, a spus Băsescu.

El a menţionat că se va implica în campanie explicând românilor „importanţa evenimentului” şi că în nici un caz nu va fi un adversar al acelora care, „de bine de rău” l-au susţinut.

„Probabil că cei care vorbesc despre echidistanţă ar vrea să vadă un preşedinte cu un Parlament 100% împotriva lui şi cu toate partidele împotriva lui. Cei care mizează pe o astfel de abordare, ori nu au logica politicii, ori cred că eu sunt un om naiv”, a spus Băsescu."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Referendum pentru uninominal.
 Vizualizări articol: 711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Referendum pentru uninominal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din National

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei