Specialiștii în sănătate publică derulează pe parcursul acestei luni și luna viitoare o campanie de informare a populației în privința riscurilor asociate consumului de alcool, subliniind că „nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru consum”.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis că legătura directă dintre consumul de alcool şi riscul de cancer a fost dovedită de studii de specialitate, care arată clar asocierea dintre consumul de alcool, indiferent de ce tip (bere, vin, lichior, băuturi spirtoase) și cel puţin şapte tipuri de cancer: cancerul de sân, de colon, de rect, de ficat, cancere ale esofagului, gurii şi laringelui.
De asemenea, consumul de alcool în cantitate mare creşte şi riscul de cancer de pancreas și cel de ciroză hepatică. Cu cât cantitatea de alcool și perioada de consum sunt mai mari, cu atât creşte şi riscul de îmbolnăvire, avertizează medicii.
În informarea transmisă de DSP se precizează că persoanele care au o problemă cu consumul de alcool pot apela la specialiști și la grupurile de sprijin pentru ajutor.
Un alt factor de risc major pentru cancerele gurii, gâtului, corzilor vocale şi esofagului este asocierea consumului de alcool cu fumatul, și asta deoarece alcoolul ușurează absorbția la nivelul țesuturilor din gură și din gât a substanțelor chimice cancerigene conținute în fumul de tutun. Acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele care beau și fumează își amplifică leziunile tisulare și au un risc deosebit de mare de cancer oral, de cancer al interiorului gâtului (tract respirator superior) și de cancer esofagian.
Alte riscuri asociate consumului de alcool sunt: accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă; tulburări mintale și de comportament, inclusiv depresie, violență și pierderi de memorie; boli mintale; probleme de sănătate la copiii ai căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii; boli hepatice. De asemenea, consumul de alcool este periculos în timpul conducerii unui autovehicul sau în timpul desfășurării unor activități de recreere și/sau profesionale care necesită un nivel de atenție ridicat. Combinarea alcoolului cu diferite medicamente sau consumul în timpul sarcinii și alăptării are, de asemenea, efecte nocive.
Conform statisticilor, în Europa, regiunea cu cei mai mari consumatori de alcool din lume, alcoolul provoacă anual aproximativ 800.000 de decese. În România, frecvența consumului excesiv de alcool este de 33% la bărbați și 15,4% la femei, comparativ cu media UE, de 20,1% la bărbați și 10% la femei. Totodată, unul dintre șase cazuri de cancer de sân este cauzat de consumul de alcool.
În luna februarie a acestui an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut ca pe sticlele de băuturi alcoolice să apară avertismentul că alcoolul poate provoca 7 tipuri de cancer: https://www.who.int/europe/news/item/14-02-2025-alcohol-labels-should-warn-of-cancer-risk--says-new-who-europe-report.
OMS arată că etichetele de avertizare privind consumul de alcool sunt implementate în prezent în doar 3 din cele 27 de țări ale UE și în doar 13 din cele 53 de state membre ale OMS din regiunea europeană, ceea ce, în opinia specialiștilor organizației, arată că persoanele consumatoare de alcool nu sunt conștiente de riscurile cu care se confruntă.