Ziua Medicului Veterinar este marcată în fiecare an în data de 15 mai, cu trimitere la ziua de 15 mai 1861, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat un decret prin care a început să funcționeze Școala de Medicină Veterinară, în prima sa formă.
Din păcate, în acest an prea multe motive de satisfacție și optimism nu sunt printre medicii veterinari. Cei mai afectați sunt medicii de liberă practică, cei care au deschise cabinete în comunele din județ.
Bugetul total al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România este la 40% față de cel de anul trecut, aici fiind incluse toate cheltuielile, inclusiv cele cu salariații din teritoriu, de la direcțiile sanitar-veterinare.
Deși suntem deja în luna mai, nu există buget alocat pentru nici una dintre acțiunile obligatorii pe care medicii veterinari concesionari le fac an de an.
Este vorba de vaccinări și recoltări de probe esențiale pentru sănătatea animalelor și implicit pentru siguranța alimentară.
· ”Nu putem lăsa județul descoperit din punct de vedere al siguranței alimentare”
Doctorul Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, a precizat că, în urma discuțiilor cu colegii din județ, s-a decis ca aceste acțiuni să fie făcute totuși, la timp, conform graficului.
”Nu putem lăsa județul descoperit din punct de vedere al siguranței alimentare.
Ne facem treaba conform contractelor cu Statul Român și vedem cum vom reuși să ne primim drepturile, conform legii. Există riscul real de a intra în incapacitate de plată, există riscul real de a se închide cabinete, ceea ce ar însemna că unele localități vor rămâne fără medic veterinar”, a explicat doctorul Dulgheru.
El a exemplificat care sunt acțiunile obligatorii care se fac de către medicii veterinari, deși nu sunt plătite: tuberculinare la bovine, vaccinare anticărbunoasă la bovine, cabaline, ovine și caprine, recoltare probe de sânge bovine, recoltare probe sânge anemie infecțioasă cabaline, vaccinare antirabică câini, plus inspecțiile anuale obligatorii și identificarea animalelor.
”Dacă în 1999, când ne-am privatizat ca medici veterinari, erau în jur de 15 acțiuni sanitar-veterinare obligatorii, acum mai sunt doar patru. Nu putem concepe să nu facem nici măcar aceste patru acțiuni fără de care riscul pentru siguranța animalelor și pentru siguranța alimentară ar fi enorm. Sperăm să se găsească o soluție pentru acțiunile prioritare privind acest domeniu esențial”, a mai arătat Petrea Dulgheru.
Pe 15 mai 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat un decret prin care a început să funcționeze Școala de Medicină Veterinară, în cadrul Școlii de Medicină şi Farmacie.
Tot pe 15 mai, dar zece ani mai târziu, 14 medici veterinari au semnat o “Declarațiune” care a stat la baza înființării Asociației Medicilor Veterinari din România. Asociația a fost desființată de comuniști în 1949, dar a fost reînființată pe 15 mai 1971.
Având în vedere toate aceste evenimente legate de data de 15 mai, la al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară, din 1994, 15 mai a fost aleasă ca Ziua Medicului Veterinar.
”Cu ocazia Zilei Naționale a Medicului Veterinar, urez tuturor colegilor multă sănătate și sperăm că vor veni vremuri mai bine, vremuri normale, în care măcar munca să fie respectată”, a transmis președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava.