Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 108 (8637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dacă n-ai economisit... vine Dan!

Suntem membri UE, una din cele mai mari realizări ale României alături de aderarea la NATO. Între țările UE (27!) există diferențe semnificative de dezvoltare, atât între Est și Vest, cât și între Nord și Sud. După acceptarea României în UE, diferențele față de țările "cu vechime"  în alianță s-au redus, chiar dacă nu în ritmul pe care cetățenii îl doresc. Spre exemplu, în 2007, venitul pe locuitor (nu pe cap!) era cam 45% din venitul mediu la nivel de UE.  Acum este aproximativ 75%, fapt care îi determină pe cei care pleacă la muncă "afară" să prefere vestul Europei (Germania, UK, Olanda etc.) și să renunțe datorită salariilor la destinațiile clasice de emigrare economică pentru români (Italia, Spania, Grecia). Nivelul salariilor este mai ridicat în Vest și Nord! Iar această diferență a veniturilor în UE a făcut ca specialiștii în economie să ajungă la concluzia că avem o alianță cu două viteze! Unii spun chiar trei. Aceasta este realitatea chiar dacă nu ne convine! Dezvoltarea inegală determină deplasarea forței de muncă calificate și a capitalului spre zonele din vârful ierarhiei economice și mai ales tehnologice.

O întrebare care apare obligatoriu este dacă nivelul diferit de dezvoltare și, inerent, de trai se va menține, reduce sau va crește în viitor. Și mai ales ne interesează situația României. Personal, sper ca viața din România să fie tot mai apropiată de cea din Vest, situație care se constată în zona București - Ilfov, Cluj, Timișoara sau parțial Prahova și Constanța. Ne "trag în jos" zonele din Moldova (zona Nord-Est este a treia cea mai săracă din UE!), Oltenia și Muntenia. Prin construcții de autostrăzi, reabilitarea căilor ferate și continuarea dezvoltării sistemelor de irigații, printre altele, în perspectiva anului 2030, am putea deveni o țară mediu dezvoltată în UE. Celor sceptici trebuie să li se amintească câteva avantaje pe care le avem, dar care pot fi valorificate doar printr-o politică economică normală (nu genială!) și predictibilă. Este perfect posibil și astfel vom deveni un centru zonal (hub, se spune acum!) energetic, având resurse de gaze și de energie electrică, un punct nodal de transport naval pe Dunăre - Main - Rin ca viitoare posibilă rută care va lega Asia de Europa, un furnizor alimentar cu o balanță clar pozitivă prin prelucrarea produselor agricole etc. Doar aceste trei deziderate ar face ca cei care guvernează să poată spune că "au câștigat pariul cu dezvoltarea României".

Mai mult, în această perioadă a convulsiilor externe foarte ridica, inclusiv la granițele noastre, avem posibilitatea de a atrage investiții masive din zonele în care s-a deteriorat mediul de afaceri și multe capacități industriale și de servicii se relochează. Mă refer la China, Rusia, Ucraina în primul rând, dar și la Marea Britanie, de unde au migrat mulți coloși ai economiei mondiale pentru a evita taxarea celor din afara UE! De ce să nu vină o parte din capacitățile productive și capitalul legat de ele la noi? Avem toate condițiile cu două excepții, spun eu! Ne lipsește legislație favorabilă pentru o perioadă lungă (predictibilitate) și specialiști în diplomație economică care să "atace" și să atragă potențialii investitori în România. Și afaceriștii, și capitalul mondial sunt în căutare de plasamente!

Atâta timp cât dezvoltarea economică generală și, mai ales, cea a tehnologiei de vârf ne situează sub media Europeană, trebuie să recunoaștem că ne situăm în grupul țărilor UE care avansează cu viteza a doua. Șansa de a depăși această etapă într-un termen mediu este legată de măsurile economice, din care am arătat câteva, dar ca factor primordial trebuie promovată educația, atât generală, cât și cea tehnologică. Avem performanțe excepționale la concursuri internaționale, suntem chiar primii în Europa, dar nivelul de educație mediu este jos (vezi testele Pisa!). Dacă nu va crește nivelul educațional de masă, vom rămâne o furnizoare de materii prime și forță de muncă pentru agricultură și "industrie periferică" care necesită calificare redusă și oferă salarii slabe.

Consider, și nu doar eu, că UE are nevoie de toate statele membre în poziția de competitori performanți pe plan mondial în lupta pentru supremație economică cu America de Nord și Extremul Orient. Nu ne vor ca parteneri minori pentru că este loc pentru toți cei 27 la vârful dezvoltării europene și mondiale. Nu suntem și nu ne vrea nimeni ca parteneri săraci! Nu este deloc în interesul lor!!! În al nostru și mai puțin!!! Pe termen mediu, cred că teoria unei Europe unite cu mai multe viteze se va dovedi doar o teorie, cu meritul de a ne "băga în viteză!"

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă n-ai economisit... vine Dan!.
 Vizualizări articol: 313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dacă n-ai economisit... vine Dan!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei