Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 106 (8635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


ECOLOGIA IUBIRII ȘI... VICEVERSA

REGRES ȘI BANI SAU CREȘTERE ȘI IUBIRE?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studii serioase de psiho-sociologie - fundamentate pe statistica unor largi sondaje de opinie - relevă faptul că, în ultimii 30-40 de ani, aspirația tinerilor adulți se îndreaptă spre a obține o slujbă – ”job” fiind expresia uzitată – o casă, automobil și, variabil, un partener, rareori spre creșterea și dezvoltarea propriilor talente (care le-ar putea împlini și obiectivele enumerate) și spre întemeierea unei familii coezive.

E lesne de conchis că, în primul caz, frica – ”frica pentru ziua de mâine” – este motorul, oamenii profesând ”ce se cere”, implicit, căutând un „loc de muncă”, în vreme ce își ignoră chemarea.

Într-al doilea caz însă, motorul este iubirea întru propria ”punere în valoare” pe toate planurile – vorba fiind, mai întâi, despre talente - ceea ce înseamnă sens. Este fericitul caz când omul este ”aplaudat” – apoi și plătit – pentru ceea ce, făcând, îi generează lui însuși bucurie, bucurându-i și pe ”cei mulți”, fie că e vorba despre creativitate – de la patiserie, la grădinărit, învățământ ori medicină etc. – fie despre  creația artistică.

Deopotrivă, în primul caz – covârșitor statistic – e la vedere că oamenii ”iubesc” banii și obiectele, folosindu-se de oameni, în vreme ce într-al doilea, oamenii iubesc oamenii – și întreaga creație - ei doar folosindu-se de bani și obiecte.

Dar, cum ”Orice naș își are nașul”, trăitorii primei paradigme – deși unii devin experți bine plătiți în ce practică - fără excepție ajung la rândul lor victime, fiind folosiți: de alți oameni – adesea, și de cei din casă - implicit, de sistem, fapt care înseamnă stres, rezultatul fiind ”bolile de stres”.

Noi, oamenii, suntem programați să trăim mult… Nu cât dealurile, ci precum unii arbori. Întrucât, dacă ați observat, lăsați în pace, arborii cresc mereu; pentru ei, timpul însemnând înălțime, grosime, vigoare. Însă, cum doar schimbarea e veșnică, se sting și ei, însă doar când le vine vremea. Este ceea ce se întâmplă și sălbăticiunilor; ba chiar și unor animale domestice norocoase… Altcumva spus, până pulsează, viața înseamnă doar creștere: știindu-se bine cam câți ani trăiește un molid, un stejar, un elefant.

Nu știu câtă lume știe că peștii cresc toată viața. În funcție de condițiile de viață – adâncimea apei, hrana disponibilă etc. – păstrăvii, de pildă, pot atinge dimensiuni ”ciclopice” – 10-15 kg și peste – deși în cultura publică păstrăvul e catalogat drept pește mic.

Așadar, toate ființele ”lăsate de Dumnezeu” fac la fel… Cresc și tot cresc, stingându-se numai când le vine vremea…

De ce, atunci, omul se stinge pe o ”plajă” de vârste atât de diferite? De ce unii se îmbolnăvesc de pe la 30 de ani, alții de pe la 50, iar alții sunt ageri la minte și trup la 80, la 90 de ani și peste?... Și, deși gurile rele zic c-au „fost uitați de Dumnezeu”, este exact pe dos: ei au ținut „calea”, întrucât bolile trupului, în proporție de peste 95%, sunt rezultatul unei convingeri, implicit, gândiri anapoda, care antrenează comportamentul personal.

Revenind la studiile statistice amintite, se mai impune o concluzie: aceea de a face diferența între ”reușita în viață” după normele sistemului – generată de paradigma lui ”a avea” (job, casă, mașină, partener) și „o viață reușită”, trăită în „creștere” și iubire.

Cristophe Faure - psiholog, psihoterapeut de marcă și autor de cărți – specializat pe asistența oamenilor din azilele de bătrâni și centrele de îngrijiri paliative, subliniază că peste 98% din cei găzduiți acolo sunt în regret și declară că, dacă ar mai trăi o dată, nicidecum nu ar mai face aceleași alegeri sub toate aspectele vieții.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului REGRES ȘI BANI SAU CREȘTERE ȘI IUBIRE?.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
REGRES ȘI BANI SAU CREȘTERE ȘI IUBIRE?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei