Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 106 (8635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Verdict ”Nevinovat” pentru polițistul care a împușcat mortal pasagerul din mașina unui șofer fugar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Delicatul caz al tânărului împușcat mortal la începutul anului trecut la Moldovița, în timp ce era pasager în mașina condusă de un șofer care a refuzat să oprească la semnalele repetate ale polițiștilor, a fost soluționat în parte de procurori, cu privire la infracțiunile care îl puteau viza pe polițistul care a tras.

Cu argumente solide și în baza prevederilor legale procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au stabilit ”fără dubiu” că polițistul nu poate răspunde pentru moartea tragică a tânărului prins indirect în această urmărire nebună și extrem de periculoasă.

La momentul actual, ancheta continuă cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Putem anticipa în aceste condiții că ancheta se va îndrepta de acum către șoferul care, neoprind la semnal, a provocat nenorocirea care s-a consumat.

 

Filmul tragediei, pe scurt

Reamintim, pe scurt, ce s-a întâmplat în ziua de 7 ianuarie 2023, pe timp de noapte.

Patru tineri au plecat de la un bar din Moldovița, cu un Mitsubishi Shogun, cu numere de Marea Britanie, iar la un moment dat au fost reperați de mașina poliției Secției Rurale Vama în interiorul satului Moldovița. Șoferul a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor și a încercat să scape cu fuga. Oamenii legii au plecat în urmărire, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. O vreme, urmărirea a fost pe drumul județean din sat, motiv pentru care polițiștii i-au cerut insistent șoferului, prin sistemul acustic, să oprească.

Acesta a pătruns apoi pe un drum forestier, unde somațiile au continuat fără succes.

Din anchetă a rezultat că pe parcursul urmăririi fugarul a mărit viteza de deplasare și s-a poziționat pe mijlocul drumului pentru a nu putea fi depăşit şi oprit de autospeciala de poliţie.

De menționat și că plăcuţele frontale de înmatriculare ale mașinii de teren nu erau vizibile, iar luminile pentru circulaţia pe timp de noapte nu erau pornite de șofer.

Momentul decisiv care a dus la nenorocire a fost atunci când, pe drumul forestier, șoferul fugar nu a oprit nici când s-a tras foc de armă în plan vertical.

Polițistul a tras spre pneurile mașinii abia când urmărirea nu mai putea continua pe drumul accidentat.

Din păcate, unul dintre gloanțele trase spre cauciucuri a intrat prin partea din spate a habitaclului mașinii. Glonțul a intrat în spatele lui Florin Negură, în vârstă de 21 de ani, din Vatra Moldoviței, pasager pe bancheta din spate
Chiar și în aceste condiții, cu prietenul împușcat, șoferul nu a oprit și a reușit să se facă nevăzut în pădurea în care intrase. Polițiștii au renunțat la urmărire, dar la scurt timp un telefon la serviciul unic de urgență 112 anunța că o persoană a fost împușcată și are nevoie de ajutor.
Un echipaj medical, dar și polițiștii s-au deplasat în zona indicată, acolo unde au găsit trei din cele patru persoane care se aflau în mașină în momentul urmăririi. Era vorba de tânărul împușcat și de doi amici ai săi, mai puțin șoferul care a fugit.

Șoferul, Samuel Mireuță, a fost găsit abia a doua zi dimineață, iar aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,07 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Alcoolemia de a doua zi nu este relevantă, dar există declarații de martor că șoferul era băut la ora urmăririi (cei patru au băut la un bar din sat, iar în mașină au fost găsite mai multe sticle de alcool). 

Tânărul împușcat a ajuns conștient la spital, dar starea acestuia s-a deteriorat rapid. Din păcate, Florin Negură a murit.

 

Polițistul a tras în ultimă instanță și spre pneurile mașinii, astfel explicându-se împușcarea pasagerului din spate 

Procurorii au explicat într-un răspuns pentru Monitorul de Suceava cum au ajuns la concluzia că polițistul nu poate răspunde penal sub nici o formă în acest caz.

”Agentul de poliţie a recurs în ultimă instanţă la executarea focurilor de armă, atunci când era absolut evident că autovehiculul de teren nu mai poate fi urmărit, iar singura opțiune rămasă era încercarea de a-i distruge pneurile în scopul opririi mașinii.

Intenția agentului de poliție de a viza pneurile autoturismului este confirmată de probe întrucât în momentul tragerii arma era îndreptată în jos”, au stabilit procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în cadrul anchetei.

 

”Polițistul nu era doar îndreptățit, ci avea chiar obligația legală de a recurge la utilizarea armamentului din dotare”

Având în vedere conduita șoferului fugar, nimeni nu putea ști ce transportă acesta în mașină și câte infracțiuni comite. Apoi, starea de pericol public creată de mașină era evidentă prin modul în care conducea fugarul (de exemplu fără lumini pornite).

O certitudine mai este că polițistul a tras în condiții foarte grele, pe teren accidentat.

”Față de toate aceste împrejurări s-a apreciat că poliţistul nu era doar îndreptăţit, ci avea chiar obligația legală de a recurge la utilizarea armamentului din dotare, pentru imobilizarea unui autoturism al cărui conducător prezenta suspiciuni de săvârşire a unor fapte de natură penală, mai ales în contextul în care, la acel moment, natura exactă a acestora nu era cunoscută, fiind incident în mod rezonabil un spectru larg de posibile infracțiuni grave”, a mai stabilit procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

 

Clasare pentru trei infracțiuni

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au subliniat chiar că reacția promptă a polițistului în situații tensionate ce nu permit ezitarea este obligatorie în astfel de cazuri: ”Poliţistul a dat dovadă de stăpânire de sine şi nu a recurs în mod pripit la utilizarea armamentului din dotare, ci dimpotrivă, a aşteptat până când a ajuns într-o zonă nepopulată, a efectuat somaţii repetate şi foc de avertisment, iar focurile în direcția autoturismului au fost executate abia în momentul în care terenul accidentat nu mai permitea continuarea urmăririi”.

Pe considerentele de mai sus, procurorii au dispus soluția clasării față de infracțiunile de ”uz de armă fără drept”, ”purtare abuzivă” sau ”lovituri cauzatoare de moarte”, care îl puteau viza pe polițist.

 

Ancheta continuă deocamdată privind infracțiunea de ucidere din culpă

Din luna februarie a acestui an, ancheta continuă doar cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă. 

Dosarul se află tot pe masa unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care va trebui să stabilească dacă cineva trebuie totuși să răspundă pentru moartea tânărului de 21 de ani.

În cazuri similare din țară șoferii fugari de poliție care au provocat astfel de nenorociri au ajuns chiar să fie trimiși în judecată pentru omor calificat.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Verdict ”Nevinovat” pentru polițistul care a împușcat mortal pasagerul din mașina unui șofer fugar.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Verdict ”Nevinovat” pentru polițistul care a împușcat mortal pasagerul din mașina unui șofer fugar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei