Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 298 (8522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Spitalul Rădăuți, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în cazul unei infirmiere care a căzut în gol, într-un subsol

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii de la Rădăuți au trimis zilele trecute în instanță un dosar de ucidere din culpă în care a fost pus sub acuzare ca entitate Spitalul Municipal Rădăuți. Este vorba de cazul unei angajate a spitalului, infirmieră, care, în martie 2020, a avut parte de o moarte violentă după ce a căzut într-un subsol, în curtea spitalului.

În urma anchetei s-a stabilit că femeia a murit din cauza unor neglijențe, mai exact din cauză că nu s-au luat măsuri de prevenire a căderii în gol, în zona de acces în subsolul tehnic.

 

Cum s-a petrecut nenorocirea

O femeie în vârstă de 58 de ani, Raveica S., lucra ca infirmieră la Spitalul municipal Rădăuți de mai bine de 15 ani.

Pe 9 martie 2020, în perioada de debut a pandemiei de Covid,  aproape de ora 20.00, Poliția municipiului Rădăuți a fost sesizată telefonic de faptul că o infirmieră de la Spitalul municipal Rădăuți a căzut pe scări, în curtea spitalului, și a suferit leziuni grave.
Femeia abia intrase în tura de noapte.

Din primele cercetări ale poliției a rezultat că femeia s-a deplasat în curtea spitalului, spre spațiul amenajat special pentru depozitarea deșeurilor periculoase, iar în momentul în care a ajuns în dreptul căii de acces către subsolul spitalului, a căzut de la o diferență de nivel de aproximativ 2,20 metri, pe o suprafață plană, din beton.
Femeia s-a lovit la cap, de o suprafață dură, suferind un traumatism cranian sever deschis, care a condus la deces, în ciuda preluării imediate de către colegi și a manevrelor de resuscitare.

Femeia a avut un diagnostic crunt, care nu putea avea alt deznodământ: „TCC deschis cu pierdere de substanță, contuzie cerebrală, dilacerare cerebrală, stop cardiorespirator”.

 

Cercetările interne au sugerat cu totul alt scenariu  

Procedural, încă de atunci, a fost deschis un dosar penal de ucidere din culpă, pentru „neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, și ,,nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, în cadrul căruia s-au început cercetări.

Conducerea spitalului Rădăuți, asigurată atunci de managerul Traian Andronachi, a respins o culpă a unității spitalicești ori a vreunei persoane responsabile de acea zonă aflată în șantier.

O anchetă internă demarată imediat arăta că femeia nu avea ce căuta în acea zonă, conform fișei postului.

Femeia lucra la Compartimentul de Primiri Urgențe și nu avea voie să părăsească secția decât în condiții speciale, era punctul de vedere al conducerii spitalului.

Zona în care s-a produs tragedia era în șantier, fiind în derulare un proiect masiv de construcții prin supraetajare.

”Zona este marcată, din datele pe care le am se pare că existau toate aceste marcaje și semne care trebuiau să fie aplicate de instituție, respectiv de persoana responsabilă cu securitatea și sănătatea muncii”, a mai precizat atunci Traian Andronachi.

 

Concluziile procurorilor care au dus la trimiterea în judecată a spitalului pentru ucidere din culpă

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au tras însă concluzii diferite:

”Anterior datei de 9 martie 2020, nu s-a asigurat dispozitiv de protecție pentru prevenirea căderii în gol, zona de acces în subsolul tehnic, din curtea interioară a spitalului, zonă periculoasă și slab iluminată, fiind astfel încălcate cerințele minime de sănătate și securitate la locul de muncă, fapt ce a avut a rezultat producerea unui accident de muncă soldat cu decesul unei angajate, respectiv la data de 9 martie 2020, în jurul orei 20.20, angajata S.R., aflându-se în timpul serviciului, s-a deplasat în curtea din spatele spitalului, iar în momentul în care a ajuns în dreptul căii de acces către subsolul tehnic a căzut de la o diferență de nivel de 2,20 metri, pe o suprafață plană, din beton, rezultând decesul acesteia, consemnat la orele 20.18”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată. 

 

Procesul va începe la Judecătoria Rădăuți

După ce au analizat probele procurorii au decis să trimită în judecată Spitalul Municipal Rădăuți ”Sfinții Doctori Cosma și Damian”, reprezentat acum de actualul manager, Flavius Sima.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Rădăuți, unde va avea loc prima fază a procesului.

Rămâne de văzut și dacă instanța va confirma acuzația de ucidere din culpă a procurorilor, caz în care spitalul riscă o amendă penală, plus daune morale de achitat urmașilor infirmierei.

Conform informațiilor de la vremea tragediei, femeia de 58 de ani avea doi copii, un băiat și o fată, cea din urmă lucrând ca asistentă tot la spitalul din Rădăuți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Rădăuți, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în cazul unei infirmiere care a căzut în gol, într-un subsol.
 Vizualizări articol: 1922 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul Rădăuți, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în cazul unei infirmiere care a căzut în gol, într-un subsol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei