Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 221 (8445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Adolescenții, inițiați în consumul de droguri cu țigări electronice cu canabis cumpărate legal de la magazin sau de pe internet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Canabisul este unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de adulți, cât și de adolescenți și chiar de copii, conform rapoartelor oficiale ale Agenției Naționale Antidrog. Medicul psihiatru Irina Bălăuță, de la secția Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, atrage atenția că tinerii au acces facil și legal la canabis semi-sintetic (HHC) prin produse de tip vape, care produc efect psihoactiv. Aceste produse sunt comercializate prin magazinele de țigări electronice și pe internet. Prețul este de asemenea accesibil, de până în 200 de lei.

HHC a apărut pe piața drogurilor din SUA la sfârșitul anului 2021 și în mai 2022 a fost identificat pentru prima dată în Europa. Până la 31 martie 2023, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a primit rapoarte despre descoperirea substanței într-o gamă de produse în 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE) și în Norvegia, potrivit European Drug Report 2023 https://www.emcdda.europa.eu/publications/technical-reports/hhc-and-related-substances_en. Țări precum Estonia, Elveția, Finlanda, Danemarca și Cehia au luat măsuri pentru interzicere.

Produsele cu HHC pot fi ingerate, fumate sau vaporizate, pot fi luate ca tinctură sau în dulciuri precum jeleuri sau prăjituri, cu efecte similare cu cele ale canabisului.

Această substanța semi-sintetică derivată din canabis este monitorizată în România, dar deocamdată este legală. La testarea unei persoane care a consumat HHC rezultatul este pozitiv la canabis.

Dr. Bălăuță a subliniat că aceste substanțe pe care tinerii le vapează produc schimbări de comportament, neglijarea responsabilităților, consumatorii „nu mai sunt interesați de cursul normal al vieții”. „Consumatorii se transferă într-o lume fără legătură cu lumea înconjurătoare. Abstinența este dificilă, chiar dacă drogul consumat nu dă dependență”, a afirmat medicul.

Efectele secundare ale consumului de HHC, cunoscute din cercetările de până acum, sunt ameţeală, gură uscată, anxietate crescută și paranoia, insomnie, creșterea apetitului, frecvență cardiacă crescută, ochi roșii. În ceea ce privește pericolele asociate consumului de droguri, în general, medicul psihiatru Irina Bălăuță a menționat riscurile imediate, date de toxicitatea drogului, care afectează creierul, ficatul și alte organe importante; comportamentul deviant, până la stare psihotică, angoasă și anxietate maximă; riscul foarte mare de supradoză.

Potrivit medicului, cei mai mulți pacienți care au ajuns la Urgențe-Psihiatrie din cauza drogurilor aveau vârste între 20 și 40 de ani, cei mai maturi venind, de regulă, din străinătate. Majoritatea au fost pozitivi la canabis și benzodiazepine. O evidență a cazurilor de consum de droguri în rândul minorilor nu există.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adolescenții, inițiați în consumul de droguri cu țigări electronice cu canabis cumpărate legal de la magazin sau de pe internet.
 Vizualizări articol: 1810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Adolescenții, inițiați în consumul de droguri cu țigări electronice cu canabis cumpărate legal de la magazin sau de pe internet1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei