Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 103 (8327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Supraveghere

Zamca, Dealul Mănăstirii și zona Cernăuți, punctele vulnerabile la alunecări de teren, din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punctele vulnerabile la alunecări de teren din municipiul Suceava sunt Zamca, Dealul Mănăstirii Teodoreni și Cernăuți - strada Mihail Sadoveanu (versantul de nord-est), a declarat primarul orașului, Ion Lungu. Acesta a spus că pentru consolidarea Dealului Mănăstirii există un proiect de împădurire, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în zona Cernăuți - Mihail Sadoveanu s-au făcut lucrări de drenare a apei și sunt în vigoare restricţii cu privire la înălţimea şi densitatea clădirilor care se pot construi, iar pentru versantul Zamca este în curs de execuție o expertiză tehnică.

O hartă realizată în 2020, pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani, de către compania Terrasigna, furnizor validat de  Agenția Spațială Europeană pentru oferirea serviciilor de Persistent Scatterer Interferometry (PSI), arată că în Burdujeni, un segment de șosea cu o lungime de 250 m și casele de pe marginea acesteia se deplasează cu 7 mm/an, pe alocuri chiar cu 11 mm/an.  

Harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, fiind rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019. Datele arată că infrastructura orașului Suceava este stabilă, cu excepțiile menționate. Cea mai mare instabilitate a terenului, în imediata apropiere a municipiului Suceava, se înregistrează în zona Sf. Ilie -  de până la 1 cm/an, care pune în pericol casele și regiunea din jurul Bisericii Sfântul Ilie.

O evaluare a zonelor de risc efectuată în 2014 arăta că specialiştii au inventariat 61 de localităţi, zone şi puncte cu deplasări ale solului care constituie risc pentru populaţie şi infrastructură. Printre cele mai importante sunt versantul drept al râului Suceava, dispus între pâraiele Şcheia şi Cetate şi care reprezintă cel mai activ areal cu alunecări de teren din zona municipiului reşedinţă de județ, precum și zona dintre Mănăstirea Teodoreni şi Staţia de energie electrică din cartierul Burdujeni, de pe versantul stâng al râului Suceava.

De asemenea, cu grad ridicat de gravitate sunt alunecările de teren din zonele Fălticeni, Brodina, Straja, Frasin şi Suceviţa.

Printre măsurile pe care autoritățile locale și județene le pot lua pentru a reduce vulnerabilitățile și riscul în acest domeniu se numără monitorizarea strictă a zonei predispusă la alunecare, cu un sistem de colectare a datelor și avertizare, și analiza riguroasă a amplasamentelor pentru proiectele de infrastructură și construcții civile. Pe astfel de terenuri se poate construi, dar numai în condiții speciale, pe baza soluțiilor date de arhitecți și ingineri specializați, pentru a evita alunecările de teren. Împăduririle și realizarea unui sistem de drenare a apelor completează măsurile de consolidare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zamca, Dealul Mănăstirii și zona Cernăuți, punctele vulnerabile la alunecări de teren, din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 1130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zamca, Dealul Mănăstirii și zona Cernăuți, punctele vulnerabile la alunecări de teren, din municipiul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei