Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 67 (8291)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Viitorul sună bine? Pentru cine?

Un cântec drag activului PCR începea cu versurile ”utc-iștii de azi, comuniștii de mâine”! Cei cu morala socialistă la pământ l-au adoptat schimbând versurile în ”utc-iștii de azi, RFG-iștii de mâine”! Asemenea personaje retrograde ar fi astăzi ”trădători de neam și țară” pentru vechii nostalgici sau diaspora pentru ceilalți. Sunt curios câți cunosc etimologia termenului ”diasporă”, dar acesta este un alt subiect!

Ideea acestui articol mi-a fost dată de o raportare statistică, absolut reală, ce comunică că puterea de cumpărare a românilor este 74% din media europeană. În 2007, la intrarea în UE, era de 44%! Evoluția pozitivă este evidentă pentru orice om de bună credință. Numărul de mașini pe străzi, casele noi și renovate, dotările noi cu electronice și electrocasnice sunt dovezi. Am plătit contribuții la fondurile UE aproximativ 27 de miliarde de euro și am primit ca fonduri nerambursabile aproximativ 80 de miliarde de euro.

Realitatea de mai sus sună bine, dar diavolul este în detalii, cum spun francezii. Diferența între regiunile țării, analizând gradul de dezvoltare, s-a accentuat. Regiunea noastră (Nord-Est) este întrecută în sărăcie doar de alte două regiuni din UE! Ar fi un argument pertinent și clar acceptat de UE pentru demnitarii zonei când solicită fonduri mai mari de solidaritate comunitară. Și să le obțină dacă știu cum să le ceară. Dar nu prea știu sau nu le este gândul la așa ceva.

Discrepanța dintre orașe și sate (exceptând cele din zona limitrofă din marile orașe) s-a accentuat. Veniturile din marile oraşe sunt aproape de cele din marile oraşe ale vestului, cele din majoritatea judeţelor Moldovei, Munteniei şi Oltenei la 1/3. În Cluj sau Bucureşti se câştigă cât în Roma. Din păcate preţurile la noi sunt sensibil mai mari decât în Italia. deşi sunt acelaşi produse. Dar noi nu vrem ”taxa pe lăcomie” ce se practică în toate ţările împotriva monopolurilor greu de dovedit (bănci, energie etc). Suntem în stare să ieşim în stradă pentru a nu fi taxate multinaţionalele!

Mai dureros este dacă comparăm veniturile ”celor activi” cu pensionarii! Pensionarii trăiesc în parte la limită şi suportă cel mai greu ”galopul” preţurilor. Nu mă refer la cei din instituţiile de forţă: armată, poliţiei, servicii şi justiţie! Ei o duc mult mai bine decât ceilalţi, ca în toate statele post sovietice.

Nu am nicio consideraţie pentru cei care nu vor să muncească, deşi ”sunt în putere”. Şi nici nu vor să se califice prin cursuri gratuite. Aceştia sunt, cum se spunea până în 90, ”paraziţi sociali”. Aştept înjurături!

În final întrebarea din titlu are un răspuns pozitiv. Viitorul promite un trai bun pentru cei care au o muncă calificată şi, mai ales înalt calificată (informaticieni, medici, arhitecți etc.). Lor li se adaugă şi cei ce au avut curajul să înceapă o afacere fără sprijin.

Sper că viitorul ”băieţilor deştepţi” din politică, administraţie, societăţi de stat să nu fie aşa de fericit ca prezentul. Deocamdată asociaţia ”puşcăriabililor” (Băse dixit) este protejată de justiţie! Şi invers! Până când?

Dan Strutinschi

 

P.S. la spital, după cazul șpăgii atât de mediatizate, s-a prezentat un curs privind refuzul mitei. Toți au râs în barbă. Pe când cursuri ce promovează inocența la stabilimentele cu ”felinar roșu” la poartă?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viitorul sună bine? Pentru cine?.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Viitorul sună bine? Pentru cine?1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei